16 Temmuz 2023, Pazar - 10:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kadına yönelik şiddete bir de “ekonomik kriz” bahanesi eklendi

Tarih: 16 Şubat 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 122

Son günlerde giderek artan ekonomik kriz, kadına yönelik şiddetin de bahanesi oluyor.

Ankara Kadın Meclisi üyesi Tuana Gençer, ekonomik krizin kadına yönelik şiddeti artırdığını söyledi. Gençer, yaşanan ekonomik sorunların erkekler tarafından kadınlara yönelen şiddetin bahanesi olarak sunulduğunu kaydetti.

Ankara Kadın Meclisinin geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıda ekonomik krizin kadınlara etkisi, süresiz nafaka ve yeni yargı paketi gibi konular masaya yatırıldı. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ardından Ankara Kadın Meclisi üyesi Tuana Gençer Görünüm’e konuştu.

Gençer, toplumda kadınların ezilen taraf olduğu için ekonomik krizden daha çok etkilendiklerini söyledi.  İşten çıkarmaların da önce kadınlar olduğunu dile getiren Gençer “Ekonomik krizin getirdiği yoksulluk erkekler tarafından kadına yönelik şiddete bir bahane olarak sunulabiliyor ve kadınlar şiddetin farklı boyutlarıyla karşı karşıya kalıyor” dedi. Ankara Kadın Meclisi üyesi Gençer, ekonomik krizin kadınların boşanma zorluklarını ve nafaka hakkına yönelik kısıtlama girişimlerini artırdığını da belirtti.

Tuana Gençer (sağda), Ankara Kadın Meclisi toplantısının moderatörlerinden biriydi.

Rapor oluşturuluyor

Gençer, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Kadın Meclisleri platformu olarak 72 ilde dava takipleri yaptıklarını, öldürülen ve şiddete uğrayan kadınların yakınlarıyla birlikte adliyelerde mücadele ettiklerini dile getirdi. Yıllar önce bakanlıklara kadın cinayetleri verilerini sorduklarında “veri olmadığı” yanıtını aldıklarını ifade ederek, Platform olarak ulaşabildikleri verileri raporlamaya başladıklarını söyledi. Gençer, Meclislerin kadınların kendi kararlarını vermeleri üzerine kurulu olduğunu ve kadınların yürüttüğü örgütlü mücadeleye ilişkin karar almalarını sağladıklarını dile getirdi. Gençer, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele ettiklerini vurguladı.

Üniversitelerde de çalışmalar yürütülüyor

Tuana Gençer, kadınların evlerde, sokaklarda, iş yerlerinde ve üniversitelerde şiddete uğradıklarını dolayısıyla şiddete karşı her yerde örgütlü mücadelenin yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Gençer, üniversitelerde Kadın Meclislerini kurmayı hedeflediklerini belirterek “Aslında üniversiteleri bir örgütlenme alanı olarak görüp üniversitedeki kadınların bulundukları il meclislerine dâhil olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Gençer, bir zamanlar gündem olan hukuksuzca atanan kayyum rektörlere karşı da mücadele yürüttüklerini söyledi.

Kadın Meclisleri nedir?

Kadın Meclisleri, 2010 yılında artan kadın cinayetlerine karşı kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan sonra 2017 yılında kuruldu.  Meclisler “iletişim, dava, veri, sosyal medya ve grafik” alanlarında oluşturulan komitelerden bir araya geliyor. Kadınların haklarını elde edebilmeleri için mücadele veren Kadın Meclisleri şuan 72 ilde çalışmalar yürütüyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31629
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadına yönelik şiddete bir de “ekonomik kriz” bahanesi eklendi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat