14 Temmuz 2023, Cuma - 19:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Samandağ’daki çadır kent moloz kent oldu, kuş cenneti tehdit altında

Tarih: 18 Nisan 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 58

Hatay’ın Samandağ ilçesinde enkaz molozları, Yeşilköy Mahallesinde bulunan boş bir araziye dökülüyor. Mahallenin ve Mileyha Kuş Cenneti’nin çok yakınında bulunan arazide aynı zamanda depremzedelerin kaldığı bir çadır kent de bulunuyor. Rüzgârın etkisiyle nefes almakta zorluk çeken depremzedeler “Sabahları rüzgârın denize doğru esmesini umuyoruz” diyor.

HATAY / SAMANDAĞ

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından çok sayıda yıkımın yaşandığı Hatay’da depremin ilk haftalarından beri enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kaldırılan enkazların molozları hafriyat kamyonlarıyla şehrin çeşitli yerlerine yığılıyor. Hatay’ın Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü Samandağ ilçesinde de molozlar, Mileyha Sulak Alanı ve orada bulunan Kuş Cenneti’nin yakınındaki Yeşilköy Mahallesinde bulunan boş bir araziye dökülüyor. Molozların hemen yanında depremzedelerin kaldığı bir çadır kent bulunuyor. Aynı zamanda Ankara Mamak Belediye’sinin gönüllü çalışanları da molozlara çok yakın bir noktada kalıyor. Moloz yığını, çadır kentle deniz arasına bir dağ gibi istifleniyor.

Beyaz çatıların olduğu yerde çadır kent bulunuyor ve arka tarafında enkaz molozları yığılıyor.

 

Sağ tarafta Samandağ Stadyumu ve yanında çadır kent bulunurken sol tarafta enkaz molozları yığılıyor.

“Sabahları rüzgârın denize doğru esmesini umuyoruz”

Molozlar döküldükçe ortaya çıkan toz nefes almayı zorlaştırıyor ve görüşü engelliyor. Duman ve kokudan etkilenen depremzedeler nefes almakta zorlandıklarını söylüyor. Buradaki çadır kentte kalanlar, her sabah rüzgârın denize doğru esmesini umduklarını belirtiyor. Çünkü rüzgâr denizden çadırlara doğru esmesi durumunda toz ve koku kişilerin nefes almalarını engelliyor. Çadır kentte çalışan bir görevli çadırda kalan insanların Ramazan Bayramı’ndan sonra başka bir yere taşınacağını söylüyor ama bunun kesin olmadığını da ekliyor.

Samandağ Stadyumu’nun sahasına kurulmuş çadır kent

İşçilere toz ve dumandan korunmaları için maske veriliyor ancak işçiler yeterli koruma sağlamadığı için arabalarının camlarını kapatarak tozdan korunmaya çalışıyor.

Molozları taşıyan işçiler de yığının bu noktada olmasına anlam veremediklerini ama kendilerine bu bölge gösterildiği için taşımak zorunda olduklarını belirtti. İşçiler, maskeleri olduğunu fakat yetersiz kaldığını ve arabanın camlarını kapatarak korunmaya çalıştıklarını ekledi.

Hijyen sorunları da yaşanıyor

Şehre çok yakın bir konuma istiflenen moloz yığınlarının olduğu bölge, depremzedelere ev sahipliği de yapıyor. Çadır kentte depremzedelerin ve çalışanların kullanımı için banyo, tuvalet ve çamaşırhane bulunuyor. Bu konteynerler moloz yığınları ile hemen yanındaki çadırların arasına konumlandırılmış. Bölgede barınan kişiler, temizlenmek için kullandıkları alanda çadır kent ile moloz yığını arasındaki mesafenin yakınlığı nedeniyle hijyen sorunları yaşıyor. Aynı zamanda depremzedeler moloz yığınlarından kaynaklanan asbest dumanıyla ileriye dönük ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya.

Çadır kent ile moloz yığınları arasında kalan depremzede banyoları, tuvaletleri ve çamaşırhaneleri

Molozların diğer yanında AFAD konteynerlerinin toplama noktası bulunuyor. Görevliler ve orada çalışan işçiler, konteynerlerin burada toplandığını ve bu noktadan dağıtıldığını söyledi.

Moloz yığınlarının diğer tarafında AFAD depremzede konteynerlerinin toplama noktası bulunuyor. Konteynerler ihtiyacı olan depremzedelere buradan dağıtılıyor.

Uzun süre maruz kalındığında kansere yol açan asbest, molozların yanında çadır kentte yaşayan depremzedelerin, Mileyha Sulak Alanı ve alanda bulunan Kuş Cenneti’nde yaklaşık 280 tür kuşun, bölgedeki yerleşim yerlerindeki insanların hayatını tehlikeye atıyor. Bölge halkı buna tepkili olsa da molozların başka bir yere taşınacağı konusunda herhangi bir resmî açıklama yok.

Enkaz molozları Samandağ Deniz Stadyumu’nun hemen yanına dökülüyor

Samandağ Deniz Stadyumu ve Mileyha Sulak Alanı uydu görüntüsü

https://www.youtube.com/watch?v=B4A2YgI8ky8

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34775
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Samandağ’daki çadır kent moloz kent oldu, kuş cenneti tehdit altında

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat