Yazar Sayfası
Geleneksel “Meslekte 50 Yıl Onur Günü” yarın
İletişim alanında emek veren ve meslekte yarım yüzyılı geride bırakan ustalara “Meslekte 50 Yıl Onur Günü Ödülleri” verilecek.
“Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi
Gazetecilik mesleğine insan hakları odağında yeni bir sorgulama getiren Elif N. Hamidi’nin ilk kitabı “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” Türkiye Felsefe Kurumu Yayınlarından çıktı.
Dayanışma Gönüllüleri bir yıldır deprem bölgesinde: “Hakkımızı beraber arayalım istiyoruz”
Depremin ardından geçen bir senede depremzedelerin ihtiyaçları halen karşılanabilmiş değil. Yetkililerin karşılayamadığı ihtiyaçları sivil toplum kuruluşları ve dernekler karşılamaya çalışıyor. En çok yıkım yaşanan kentlerden biri olan Hatay’da Dayanışma Gönüllüleri depremzedeler için kişisel ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor ve çeşitli seminerler düzenliyor.
“Çok severim ev döşemesini ama şimdi her şey üst üste”
Yandaki moloz yığını bir zamanlar oturdukları evin enkazı. Kendi imkanlarıyla yaptıkları ahşap bir konteyner. Kahveye davet eden teyze uğurlarken “Aslında neşeli bir kadınım ama aklıma geldikçe kendimi tutamıyorum” diyor.
“O anda ‘Selahattin gittin’ dedim. Hala inanamiyorum, bazen cimcik atiyorum kendime”
Selahattin Dinç, oturduğu apartmanda kurtulan iki kişiden biri. Ağır şekilde yaralandı. “Hayatta kaldığıma inanamıyorum, geceleri uyuyamıyorum. Bir sene geçmesine rağmen tam iyileşemedim. Uyku ve depresyon hapı içiyorum. O günleri hatırlamak istemiyorum” diyor.
Altında kaldıkları enkazlardan geçinmek zorunda kalanlar
Türkiye 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Yıkıldı demek etkilenen 11 il için daha yerinde bir ifade oluşturuyor. Resmi verilere göre 30 binden fazla binanın yıkıldığı ve yine resmi verilere göre 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde depremzedelerin hayat koşulları yıkımın üzerinden geçen bir seneye rağmen hala düzelmiş değil.
Bulgaristan’dan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim’e Onur Nişanı
Bulgaristan Kültür Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Hüseyin Mevsim’e Onur Nişanı ve Şeref Belgesi takdim etti. Resepsiyonda Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü yılı da kutlandı.
Yargı, sansürü durduramadı
Anayasa Mahkemesi (AYM) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini oyçokluğuyla reddetti. Gazeteciler görüşme sırasında AYM önünde eylemdeydi.
KYK yurtlarında kalan öğrencilere sorduk: Yaşanabilecek yerler değil
Türkiye’de geçtiğimiz iki ay içinde en az beş öğrenci intihar etti, bir öğrenci ise kaldığı Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurdunda içinde bulunduğu asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Kazada ölen Zeren Ertaş için Türkiye’nin dört bir yanında protestolar yapıldı. Öğrencilerin veridiği geçmiş tarihli şikâyet dilekçeleri asansörün arızalı olduğu ancak bakımının yapılmadığını ortaya koydu. Yaşanan olaylar öğrencilerin beslenme, barınma, ulaşım gibi sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi.
Pembe Köşk ziyarete açıldı, Toker: “Bu evde Atatürk ile büyüdük”
Pembe Köşk “Cumhuriyet’in 100. Yılında- İlk On Yılın Hikayesi” konulu sergiyle ziyarete açıldı. Ziyaretçileri karşılayan Özden Toker Görünüm’e konuştu: “Bu evde Atatürk ile büyüdük. Bu evde hala onun istediği gibi ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diyerek yaşamaya devam ediyorum.”