Yaban hayvanlarının canı “değerli”
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2023-2024 av dönemi için koruma altına alınan av ve yaban hayvanlarını avlamanın tazminat bedellerini yayımladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2023-2024 av ve yaban hayvanlarını avlamanın tazminat bedeli listesini yayımladı. Listenin başında nesli tükenmek üzere olan Anadolu parsı yer alıyor. Anadolu parsını öldürmenin tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL. Memeliler başlığında Anadolu parsını sırasıyla 600 bin TL ile Anadolu Yaban Koyunu ve Yaban Koyunu, 300 bin TL ile Yaban Keçisi, 200 bin TL ile Alageyik, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi, 60 bin TL ile Boz ayı, Çizgili Sırtlan, Karakulak, Kızıl geyik, 25 bin TL ile Akdeniz foku, 40 bin TL ile Ceylan ve 30 bin TL ile Vaşak, Yaban Kedisi, Saz kedisi takip ediyor.
Yayımlanan liste, sosyal medyada, belirtilen fiyatların ödenmesi sonucunda koruma altındaki hayvanların vurulmasının önünü açacağı düşüncesiyle tepki çekti.
Sosyal medyadaki tepkiler üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Twitter’da yazılı açıklama yayımladı. “Parası karşılığında koruma altındaki hayvanların avlanmasına izin verileceğini” yalanlayan müdürlük, Anadolu Parsı avlanması durumunda para cezasının yanı sıra 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da olduğunu vurguladı.
“Çocuklarımız nesli tükenmekte olan hayvanları internetten görebilecek”
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Hukuk Danışmanı Senem Demirel Acar, yapılan açıklamayı “Böyle bir açıklama ‘hem avcılar hem hayvan korumacıları tarafından listede olan hayvanların tazminat bedellerini ödersen bunu avlayabilirsin’ gibi algılanıyor. Doğa hayvan korumacıları tarafından bu şekilde algılandığı için sosyal medyada da büyük tepki yaratmış” şeklinde değerlendirdi.
Demirel Acar, hayvanlara karşı işlenen suçlarda para cezalarından ziyade yatarı olan hapis cezalarının da olması gerektiğinin altını çizdi. Nesli tükenmekte olan bir hayvanın avlanması hem Kara Avcılığı Kanunu hem de Hayvanları Koruma Kanunu’na göre para cezasının yanında hapis cezasının da ön görüldüğünü söyleyen Acar, hayvana karşı işlenen suçlarda hapis cezasını şöyle değerlendirdi:
“Hapis cezalarının en ağırı 2 yıl ile 5 yıla kadar ön görülüyor, yani en fazla verilecek hapis cezası 5 yıl ve bu hapis cezası iyi hal indirimiyle inecek daha sonra tazminat bedeli ödenecek, zarar karşılandı denilecek, zarar karşılandığı için devlet şikayetinden vazgeçecek ve bu suçu işleyen kişi hakkında uygulamada çok sıkça karşılaştığımız hükmün açıklanmasını geri bırakma kararı verilecek. Bu insan nesil tükenmekte olan bir hayvanı yok ederek eğer parası varsa tazminatı ödeyip herhangi bir hapis cezasına maruz kalmadan hayatına devam edebilecek. 5 yıl sonunda da tekrar kasıtlı bir suç işlemediği takdirde bu suçu hiç yapmamış kabul edilecek ve sabıkasına bu suç hiçbir şekilde yer almayacak.”
Demirel Acar, her zaman caydırıcı hapis cezalarının olması gerektiğini aktarırken bu gidişata bir dur denilmezse gelecek yıllarda çocukların nesli tükenmekte olan hayvanları yalnız internette görebileceğini vurguladı. Türkiye’deki av turizmine de değinen Acar av mevsimini şöyle anlatıyor:
Her yıl av mevsimi başladığında, av komisyonu belirlenen bölgelerin avlanma bedellerini ortaya koyuyor. Bu bedeller hangi bölgede ne kadar hayvan avlanacaksa, hayvan sayısına göre belirleniyor. Avcılar ihaleye giriyorlar, en yüksek parayı veren o bölgenin avlanma hakkına sahip oluyor. O bölgedeki hayvanlar ne yazık ki devlet eliyle öldürülmeleri için ihaleye çıkarılıyorlar. Hem yurt dışından gelen hem de ülkemizdeki avcılar para karşılığında hayvanları öldürmeye devam ediyorlar.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/35940
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yaban hayvanlarının canı “değerli”
Bir cevap yazın