6 Kasım 2024, Çarşamba - 18:31

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazeteciler Cemiyeti, depremin yıl dönümünde Mobil Basın Aracı ile Adıyaman’daydı

Tarih: 17 Şubat 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 20

Gazeteciler Cemiyeti’nin Mobil Basın Evi, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Adıyaman’daydı. Üç hafta önce de Malatya’da çalışmalar yürüten Mobil Basın Evi ve ekibi, ihtiyaç duyulan bölgelerde gazetecilere destek vermeye devam edecek.

Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde gazetecilere teknik destek vermek amacıyla afet bölgesindeydi. Mobil Basın Evi 5-9 Şubat 2024 tarihleri arasında Adıyaman’da çalışmalar yaptı.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’taki yıkım gazeteciliği de doğrudan etkiledi. Yerel basında teknik yetersizlikler ve gazetecilerin çok az olması, kurum binalarının yıkılması, ekipmanların enkaz altında kalması basın faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Gazeteciler Cemiyeti, geçen yıl faaliyete soktuğu Mobil Basın Aracı ile yürüttüğü destek çalışmaları kapsamında, depremin yıl dönümünde Adıyaman’daydı.

Gazeteciler Cemiyeti, olası bir afetin yaşanması durumunda gazetecilik faaliyetlerinin ve bilgi akışının kesintiye uğramaması için yapılabilecekler konusunda harekete geçerek geçen mayıs ayında Mobil Basın Evi oluşturmuştu. Mobil Basın Evi Aracı gazetecilerin ihtiyaç duyacağı olanaklarla donatıldı. Yazılı veya video haber üretimi için gerekli ekipman ve canlı yayın araçlarının yanı sıra barınma, gıda, hijyen gibi ihtiyaçlar da Mobil Basın Evi’nde sağlanıyor. Mobil Basın Evi aracı doğal afetlerde, seçim, kriz, savaş ve çatışma bölgeleri gibi sıcak olay yerlerinde görev yapan gazetecilerin ihtiyaçları tespit edilerek hazırlandı. Başta serbest gazeteciler ve kurumsal desteğe ulaşamayan günlerce arazide görev yapmak zorunda kalan gazeteciler için tasarlanan araçta kişisel ve mesleki ihtiyaçlar karşılanıyor.

Mobil Basın Evi, 5c Şubat’ta Adıyaman’ın Gölbaşı ve Besni ilçelerindeydi. İlçelerde yapılan çekimlerin ardından 5 Şubat akşamı Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dışkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı 6 Şubat özel yayınının da çekimi yine Mobil Basın Evi aracılığıyla yapıldı.

Çekimin ardından Mobil Basın Evi ekibi, anma buluşmasının yapılacağı Adıyaman’ın merkezindeki Saat Kulesi önünde de yerini aldı. Sabaha karşı 03.00’ten itibaren yapılan yayınlarla anmayı kayıt altına alan ekip, yerel gazetecilerle bir aradaydı. Alandaki muhabirlerin elektrik, ışık ve internet ihtiyaçları Cemiyet’in kurduğu çadırdan sağlandı. Mobil Basın Evi aracındaki desteklerle muhabirler çekimlerini, söyleşilerini ve yayınlarını yapabildi.

Depremde hayatını kaybedenlerin anıldığı kabir ziyaretinde de Mobil Basın Evi alandaydı. Adıyaman’da yayın yapan Gözde TV’nin deprem özel yayınına teknik destek verildi. Dört gün boyunca Adıyaman’da bulunan Mobil Basın Evi Aracı ve ekibi, bölgedeki gazetecilerin Gazeteciler Cemiyeti’nin projelerinde yer almasına yönelik çalışmaları da tanıttı.

Üç hafta önce de Malatya’daydı

Araç ve ekip, tanıtım ve destek çalışmaları kapsamında 18 Ocak günü Malatya’daydı. Burada üç gün süren toplantılarda Malatya’dan ve Adıyaman’dan katılan gazetecilere Cemiyet’in projeleri ve Mobil Basın Evi’nin imkanlarından bahsedildi. Malatya Gazeteciler Cemiyeti ile Ankara Gazeteciler Cemiyeti, 6 Şubat depremlerinden bu yana konteynerde faaliyet göstermekte olan Malatya Gazeteciler Cemiyetine teknik ekipman desteği ve ofis giderleri için 3 yıl boyunca ayni destek yapılmasına yönelik anlaşma imzaladı. Program genç gazetecilerin de katıldığı çeşitli oturumlarla devam etti.

Toplantıların ardından İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün haber ve program çekimlerinin yapıldığı uygulama dersleri Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi’nin imkanlarıyla yapıldı.

Adıyaman ve Malatya’daki Cemiyetlerin katılım sağladığı Adıyaman’daki ikinci toplantıda gazeteciler Zeynep Gürcanlı, Ünsal Ünlü ve Erhan Karadağ projeler hakkında bilgi verdi.

Mobil Basın Evi hangi olanakları sağlıyor?

Araçta video haber üretimi ve yayını için sabit kamera setleri, ışık ve ses kayıt teçhizatı, uydu internet bağlantısı, sabit kurgu bilgisayarı, ödünç diz üstü bilgisayarlar, ödünç fotoğraf makineleri ve ödünç kamera-tripod ve video kayıt setleri araçta hazır bulunuyor. Gazeteciler Cemiyeti, sıcak olay yerlerinde 24 saat esasıyla görev yapacak bir kayıt ve yayın sorumlusu ile bir şoför de görevlendirdi. İhtiyaç halinde olay yerlerinde duş, tuvalet, masa, sandalye, çadır, uyku tulumu, jeneratör kurulumu yapılabilecek. Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener Mobil Basın Evi’nde editör olarak görev alıyor. Basın Evi Stüdyo Cemiyet teknik sorumlusu kameraman Alican Sağın ve Ayşe Gültekin Mobil Basın Evi’nde gazetecilere destek için çalışıyor.

Aracın içi

Mobil Basın Evi nerelerde kullanıldı?

Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi’nin ilk görev yeri, deprem bölgesiydi. Afet bölgesinin dışında Muğla’nın Akbelen Ormanında ağaç kesimine karşı başlatılan direnişi haberleştiren gazeteciler alanda bulunan Basın Evi’nin imkanlarını kullandı.

Basın Evi deprem bölgesindeki çalışmaların yanı sıra Ankara’da gazetecilerin ihtiyaç duyduğu haber alanlarında görev yaptı. Kasım ayında gazetecilik meslek örgütlerinin sansür yasasına karşı Anayasa Mahkemesi önünde düzenlediği eylemde Mobil Basın Evi muhabirlerin ihtiyaçlarını karşıladı. Aynı ay içinde yapılan CHP Kurultayında da gazeteciler Mobil Basın Evi’nden faydalandı.

Mobil Basın Evi, Anayasa Mahkemesi önünde

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37356
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazeteciler Cemiyeti, depremin yıl dönümünde Mobil Basın Aracı ile Adıyaman’daydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat