Gazetecilikteki dönüşüm ele alan “Gazetecilik Yeniden” kitabı raflarda
Editörlüğünü İLEF’li akademisyenler Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut ve Dr. Özgün Dinçer’in yaptığı “Gazetecilik Yeniden: Değişim, Deneyim ve Arayışlar” kitabı yayınlandı. Kitapta, on iki araştırmacının çalışmaları yer alıyor.
Gazeteciliğin geçirdiği dönüşüm ve beraberinde getirdiği arayışları ele alan 12 özgün çalışma “Gazetecilik Yeniden” kitabında bir araya getirildi. İLEF’ten Öğr. Üyesi Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut ile Arş. Gör. Dr. Özgün Dinçer’in derlediği ve “Değişim, Deneyim ve Arayışlar” alt başlığını taşıyan çalışmada “Dönüşümü Anlamlandırmak”, “Zaman ve Mekan”, “Teknolojik Etkiler” ve Toplumsal Alan” başlıklı dört ana temada on iki araştırma yazısı yer alıyor.
Dönüşümü Anlamlandırmak temasında İLEF Öğr. Gör. Dr. Gökhan Bulut’un “Kavşaktaki Gazetecilik: Yeniden Biçimlenen Gazeteciliğin Dönüşüm Dinamikleri” çalışması yer alıyor. Aynı başlık altında yine İLEF’li Arş. Gör. Dr. Ezgi Kaya Hayatsever’in “Gazetecilikte Dijitalleşmenin Güncel Yönelimleri: Bir Haritalandırma” adlı yazısı bulunuyor.
Zaman ve Mekan başlığında üç araştırmacının çalışmaları yer alıyor. İLEF Arş. Gör. Çağdaş Gemici’nin “Zaman ve Mekan Bağlamında Gazeteciliğin Dönüşümü: Bir Alan Araştırması” kitapta bulunuyor. ANKA Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Kenan Şener’in “Haber Üretim Sürecinde Hız: Bir Alan Araştırması” başlıkla çalışma da Zaman ve Mekan başlığı altında derlendi. Kitabın editörlerinden Dr. Özgün Dinçer’in “Rota Yeniden Oluşturuluyor: Dijital Çağda Yakınlık ve Haber” yazısı da bu bölümdeki bir diğer çalışma.
Teknolojik Etkiler başlığında, Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Şafak Etike’nin “Kapalı Kutuyu Açmak: Gazetecilikte Yapay Zekanın Riskleri ve Potansiyelleri” ve yine Yozgat İletişim’den Dr. Öğr. Üyesi A. Sevtap Demir’in “Gazetecilikte Dijitalleşme ve İş Modelleri” başlıkılı çalışmaları yer alıyor. Bunun dışında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda doktora çalışmasını sürdüren Cemgazi Yoldaş’ın “Veri Gazeteciliğini ‘Veri’ ve ‘Gazetecilik’ ile Düşünmek” ve bağımsız araştırmacı Mehtap Çağlar’ın “Türkiye Ekosisteminde Gazetecilik Pratikleri” yazıları Teknolojik Etkiler başlığında bulunuyor.
Toplumsal Alan temasında ise ODTÜ Öğr. Gör. Tuğrul Çomu’nun “Yeni Medya Çağında Uzmanlık Bilgisi ve Gazetecilik: Bilim Haberleri Örneği”, İLEF Arş. Gör. Dr. Esra İnce’nin Gazetecilik ve Sakatlık: Sakat Topluluğu Haberleri İçin Bir Kılavuz” ve kitabı derleyen akademisyenlerden Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut’un “Türkiye’de Üniversite Dışı Gazetecilik Eğitimleri: Sivil Toplum Kuruluşları Üzerine Bir Araştırma” başlıklı yazıları yer alıyor.
“Kat 3’te yapılan her tartışma bu kitabın satırlarında yerini almıştır”
Dr. Kaderoğlu Bulut ve Dr. Dinçer, çalışmanın sunuş kısmında “Kat 3” dedikleri İLEF Gazetecilik bölüm katındaki geniş bir ekibin kollektif bir çalışması olarak bu ürünün çıktığına vurgu yapıyor. Editörler şunları belirtiyor:
Bu kitap ortak bir mekânın ve benzer ilgilerin bir araya getirdiği geniş bir ekibin kolektif çalışmasının ürünüdür. İLEF’in 3. katında yolları kesişen insanların akademiye, gazeteciliğe ve geleceğe dair tartışmalarının bir sonucudur bu kitap. ‘Kat 3’motive edici bir ortam sunmasının yanında, farklı üniversitelerde ve kurumlarda görev alan meslektaşlarımızla ortak çalışma ve dayanışmayı da olanaklı kılan bir zemin olmuştur. Kat 3’te yapılan her tartışma, paylaşılan her çay-kahve molası bu kitabın satırlarında yerini almıştır. Kitabın gazeteciler, gazetecilik öğrencileri, akademisyenler ve alana ilgi duyan tüm okurlar için faydalı bir kaynak olmasını umuyoruz.”
CİSEM2024’te kitaptan bir oturum vardı
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “İletişim Araştırmalarına Özdüşünümsel Bakışlar” temasıyla 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan CİSEM2024 sempozyumunda “Gazetecilik Çalışmaları” başlığında kitabın yazarları sunum yaptı. Moderatörlüğünü kitabın editörlerinden Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut’un üstlendiği panelde Dr. Özgün Dinçer, Dr. Gökhan Bulut, Tuğrul Çomu ve Mehtap Çağlar “Gazetecilik Yeniden” kitabındaki ilgili bölümlerini tartıştı. Panele lisans ve lisansüstü öğrencilerin yoğun katılımı oldu.
Arka kapak yazısı:
“Son yıllarda gazetecilik ekonomik, politik, toplumsal, mesleki, teknolojik boyutlarda hızlı ve derin bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu dönüşüm neoliberalizm, otoritelerleşme ve dijitalleşmenin bir bileşkesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte yalnızca haber üretme pratikleri değil gazetecilik yapabilme koşulları ve mecraları da önemli ölçüde değişiyor.
Elinizdeki çalışma söz konusu dönüşümün getirdiği olanakları ve sorunları kapsamlı bir biçimde ele almayı amaçlıyor. Gazeteciliğin toplumsal rolü bağlamında düşünüldüğünde gelişmeleri analiz etmek, etkilerini anlamak ve geleceğe dair tahayyüller oluşturmak önemli hale geliyor.
Gazetecilik Yeniden alandaki tartışmaları derinleştirmek ve sürecin bilgisini üretmek amacıyla hazırlanmış bir çalışma olarak okuyucularla buluşuyor. Hem güncel sorunlara ışık tutacak hem de geleceğin gazeteciliğini şekillendirecek bakış açılarını sunan bu kitap, güncel tartışmalara eleştirel bir katlı sağlıyor.
Çalışma, alana ilgi duyan herkes için bir başvuru kaynağı olmayı hedefliyor.”
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/39883
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilikteki dönüşüm ele alan “Gazetecilik Yeniden” kitabı raflarda
Bir cevap yazın