Mahmut Tali Öngören, ölümünün 15. yılında anıldı
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (İLEF) unutulmaz hocalarından, Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının öncülerinden gazeteci, yazar Mahmut Tali Öngören, ölümünün 15. yılında mezarı başında ve İLEF’te anıldı.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (İLEF) unutulmaz hocalarından, Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının öncülerinden gazeteci, yazar Mahmut Tali Öngören, ölümünün 15. yılında mezarı başında ve İLEF’te anıldı.
Televizyon yayıncılığının öncülerinden, TRT Televizyonunun kuruluşunda yer alan Mahmut Tali Öngören, bugün saat 13.00’da mezarı başında anıldı. Bir dönem Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) dersler veren Öngören’in anması Cebeci Asri Mezarlığında ve İLEF’te yapıldı.
Ahmet Abakay: “Hep örgütlü mücadele içerisinde oldu”
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Mahmut Tali Öngören’in mezarı başında, “Ne güzel onu anmak, ne güzel onu hatırlamak” dedi.
Öngören’in örgütlü mücadeleye inanan bir hoca olduğunu söyleyen Abakay, onun insan hakları aktivisti olduğunu kaydetti ve “Hem gazetecilikte, hem hocalıkta, hem televizyonculukta, hem de insan hakları savunuculuğunda hep örgütlü mücadele içerisinde oldu. Mahmut Hoca’nın hepimizin üstünde büyük emeği var” diye konuştu.
Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki ilk törenin ardından 13.30’da İLEF’te isminin verildiği sinema salonunda yapılan anmaya Öngören’i tanıyan, O’nun öğrencisi olan ve birlikte çalıştığı pek çok isim katıldı.
İLEF’teki tören, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı (İLEV) Başkanı ve İLEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülrezzak Altun’un konuşmasıyla başladı. Mahmut Tali Öngören’in İLEF için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Altun, Türkiye’deki radyo ve televizyonculuğun Öngören’e çok şey borçlu olduğunu dile getirdi.
Öztürk: “Olağanüstü bir sinemacı ve insan hakları savunucusu”
Altun’dan sonra söz alan İLEF Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk, Öngören için “olağanüstü bir sinemacı ve insan hakları savunucusu“ ifadesini kullandı. Öztürk, “Bir sinema hocası olarak bu salonda ders vermekten her zaman onur duydum. Kendisini bizzat tanımadım ancak onunla pek çok kez karşılaştım. Olağanüstü bir sinemacı ve insan hakları savunucusudur. İyi ki varmış iyi ki hocamız olmuş” dedi.
Abakay: “Toplumsal mücadelede yeri emeğin yanıydı”
İLEF’teki törende de kısa bir konuşma yapan ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Öngören’in öğrencisi olduğunu ve kendisini gazeteciliğe başlatan kişinin Öngören Hoca olduğunu söyledi. Öngören’in bireysel değil toplumsal kurtuluş için mücadele ettiğini vurgulayarak “Bu toplumsal mücadelede yeri emeğin yanıydı” ifadelerini kullandı.
Demirkol: “Hepimiz Mahmut Hoca’nın dörtte biri kadar çalışsak Türkiye bambaşka bir yer olurdu”
Ankara Uluslararası Film Festivali Başkanı İnci Demirkol da anmada söz aldı ve “Hepimiz Mahmut Hoca’nın dörtte biri kadar çalışsak Türkiye bambaşka bir yer olurdu” dedi. Demirkol, ekrandaki afişi işaret ederek; “Ben Tan Bora’nın hazırladığı bu afişi çok severim. Afişteki her bir el Mahmut Tali Öngören’in hocalığını, radyoculuğunu, televizyonculuğunu ve insan hakları savunuculuğunu temsil ediyor. Biz o ellerden sadece bir tanesiyiz: Ankara Uluslararası Film Festivaliyiz. O bir sürü eli sığdırmış tek bir fotoğrafa” diyerek Öngören’in çalışmayı ne kadar çok sevdiğinden bahsetti. İnci Demirkol, “Mahmut Hoca hem üstlendiği işin başkanı hem de neferi olurdu. Sadece ölüm yıldönümünde değil sanki yaşıyormuşçasına adı her zaman geçer hocamızın” ifadelerini kullanarak Öngören Hoca’yı andı.
Coşkun: “Biz televizyonu Mahmut hocamızla yaşayarak öğrendik”
Mahmut Tali Öngören’in öğrencilerinden biri olan gazeteci Süleyman Coşkun da Türkiye’deki televizyon yayıncılığının gelişiminden bahsetti. Televizyonu Öngören Hoca ile yaşayarak öğrendiklerini belirten Coşkun, “Bazı insanlara hoca sıfatı çok yakışır Mahmut hocamız da onlardan biriydi, kendisini saygıyla anıyorum” diye konuştu.
Aksoy: “Mahmut Hoca ayandan gelip avamla birlikte olan biriydi”
Tek Başına Bir Orkestra-Mahmut Tali Öngören adlı kitabı derleyen gazeteci Metin Aksoy da anmada söz alanlardandı. Aksoy, Öngören’le ilgili şunları söyledi: “Mahmut Hoca ayandan gelip avamla birlikte olan biriydi. Ailesi yüksek mevkilerde olan insanlardan oluşuyordu. İsteseydi çok daha farklı noktalara gelebilirdi. Ancak o öğrencisiyle öğrenci, stajyeriyle stajyer olan insancıl bir hocaydı. Yayıncılık anlamında sansürü kabul etmezdi. Hür düşünceli biriydi.”
Öngören’in sürekli yazdığını belirten Aksoy, “Öyle ki hastaneye yatırıldığında üç yazısını bana verdi, bir hafta sonra da öldü ancak öldükten sonra iki gün daha yazıları yayınlanmıştı” dedi.
Aksoy ayrıca, Öngören’in çok önemli bir iletişimci olduğunu ve çok önemli dönemlerde yayıncılık yaptığını hatırlatarak hakkında doktora tezi yapılması gerektiğini belirtti. Aksoy, “Dilerim genç arkadaşlarım hocamızın namuslu ve onurlu yayıncılık anlayışını ayrıntılarıyla öğrenirler” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mahmut Tali Öngören hakkında çekilen 20 dakikalık Ah, Gözyaşım Ülke adlı kısa film izlendi.
Mahmut Tali Öngören kimdir?
1931’de doğan Mahmut Tali Öngören, Columbia Üniversitesi’nde Radyo-TV Yayıncılığı bölümünden mezun oldu. Gazetecilik, yazarlık, senaristlik gibi meslekler yapan Öngören, TRT Televizyonu kuruluşunda da önemli rollerde bulundu. İLEF’te dersler de veren Öngören, Ankara Uluslararası Film Festivali, İnsan Hakları Derneği, Dayanışma Yayınevi, İnsan Hakları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ve Çağdaş Gazetecilik Derneğinde kuruculuktan genel başkanlığa kadar birçok görev aldı. 12 kitabı bulunan Öngören, 13 Ekim 1999’da öldü. Öngören’in anısına, İLEV “Öngören Bursları” vermekte, İnterforum da “Öngören – Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü” dağıtmaktadır.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/4514
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mahmut Tali Öngören, ölümünün 15. yılında anıldı
Bir cevap yazın