31 Ekim 2024, Perşembe - 23:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Medya ve cinsiyet ilişkileri açısından: Ortadoğu

Tarih: 23 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 124

İLEF’te düzenlenen “Ortadoğu’yu İnşa Etmek” konferansının bugünkü ikinci oturumunda Ortadoğu’da medya ve cinsiyet ilişkileri masaya yatırıldı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) düzenlenen Ortadoğu konferansının bugünkü ikinci oturumunda Ortadoğu’da medya ve cinsiyet ilişkileri konuşuldu. Ahmet Taner Kışlalı (ATK) Sanatevi’nde saat 11.45’te başlayan ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Çiler Dursun’un yaptığı oturuma; İlker Özdemir, Sema Erdoğan, Deniz Gökalp, Neda Zandi ve Mohammed Naser Ahadi konuşmacı olarak katıldı.

Erdoğan: “Savaştan en çok kadın ve çocuklar etkileniyor”

İlk konuşmacılar, İlker Özdemir ve Sema Erdoğan konuşmalarına Çukurova’daki Suriyeli göçmen kadınlardan bahsederek başladı. Savaşın en çok kadın ve çocukları etkilediğini ifade eden Erdoğan, çocukların şiddetle iç içe büyüdüğünü söyledi. Özdemir ise mülteci kamplarına dikkat çekerek “Kamplar haricinde devlet nerede ve ne kadar Suriyeli olduğunu bilmiyor” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Fotoğraf: Şeyma Paşayiğit

Fotoğraf: Şeyma Paşayiğit

Zandi: “Sinema filmlerinde kadının toplumsal gücü yansıtılmıyor”

Özdemir’in ardından söz alan Sosyolog Deniz Gökalp “Uluslararası bir proje olarak Irak Medyası: Irak Kürdistan’ındaki cinsiyet politikaları ve gazetecilik” başlıklı bir sunum yaptı. Gökalp, yazdığı yazılar ve ortaya çıkardığı yolsuzluklardan dolayı 2010 yılında Musul’da öldürülen gazeteci Saradasht Osman’ın ölümünün perde arkasını anlattı. Osman’ın, Mesut Barzani’yi eleştirdikten sonra öldürüldüğünün altını çizen Gökalp, Barzani’nin petrol kaçakçılığı ve siyasi ilişkilerinin Osman sayesinde gün yüzüne çıktığını söyledi. Gökalp sunumunda, 2014’te kocası tarafından Süleymaniye’de katledilen çocuk gelin Dunya’nın ulusal çapta ses getirdiğini kaydetti. Uluslararası normlarla Ortadoğu normları arasında fark olduğunu belirten Sosyolog Gökalp, namus cinayetlerinin bölgede yargılanabilir olmasını hayal ötesi olarak nitelendirdi.

Gökalp’in ardından Neda Zandi ve Mohammed Naser Ahadi Ortadoğu sinemasında bölge kadının nasıl temsil edildiğini anlattı. Sunumlarında Ortadoğu’da çekilen üç sinema filmini örnek alan Zandi ve Ahadi, Ortadoğu sinemasında kadın karakterlerin temsillerde donuk ve etkisiz tasvir edildiğini söyledi. Zandi konuşmasını “İncelediğimiz filmlerde, kadının toplumsal gücü tam anlamıyla yansıtılmıyor” diyerek bitirdi. Günün ikinci oturumu soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8623
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Medya ve cinsiyet ilişkileri açısından: Ortadoğu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat