Tribünlerde yeni oluşum
Öteki Gençlerbirliği taraftarları kendilerini, “Bizler tribündeki öteki Gençlerbirliklileriz. Marksistler, Anarşistler, Kürtler, Ermeniler, Eşcinseller, Abazanlarız” diye tanımlıyor.
Efsanevi futbolcu Metin Kurt’un aramızdan ayrılmasının ardından Gençlerbirliği taraftarları Kurt’u anma amaçlı bir pankart açtı. Ankara valisinin verdiği talimat sonrası kaldırıldığı iddia edilen pankartta “Çizgi Metin gözün arkada kalmasın. Sol çizgi boş kalmayacak” yazıyordu. Pankartı savunanlar ile karşı çıkanlar arasındaki tartışmalar büyüdü ve yeni bir oluşum baş gösterdi: “Öteki Gençlerbirliği.”
Olayların içinde yer alan taraftarlar grubun kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Karakızıl taraftar grubu olarak ‘Metin Kurt ölmedi kalbimizde yaşıyor’ pankartı açmıştık. Facebook’taki en büyük Gençlerbirliği sayfasının yöneticilerinden birisi Metin Kurt’u anmamızın çok güzel bir şey olduğunu yazdı. Sayfanın diğer yöneticisi ise bize destek verilmesini ve Metin Kurt’u anmamızı kınadı. Bu nedenle bazı isimler yöneticilikten çıkarıldı. Sonrasında sayfada ‘Özür dileriz böyle şeyler olmasını istemezdik’ tarzı paylaşımlar üst üste yapıldı ve bu paylaşımların altında da bizim hakkımızda çok çirkin şeyler söylendi. Bunun üstüne biz de Öteki Gençlerbirliği’ni kurmaya karar verdik” şeklinde anlattı.
“Futbol siyasetle iç içedir”
Karakızıl ve Alkaralar gibi taraftar gruplarından da üyeleri bulunan bu yeni oluşum, her yerde olduğu gibi tribünlerde de siyasetin de var olması gerektiği görüşünde birleşiyorlar. Çünkü insanların olduğu her yerde siyaset de vardır, yediğimiz ekmekten bindiğimiz arabaya her şeyin fiyatını siyaset belirliyorsa siyasetin içinde olmamız lazım diyen taraftarlar, “Sadece Türkiye’de değil dünyada da futbol siyasetle iç içe olmuştur Kıbrıs Rum Kesimi’nde kurulan komünistlerin kurduğu futbol takımları son örneği veya İtalya’da Livorno, Almanya’da St. Pauli, İngiltere’de West Ham, liman işçilerinin kurduğu Liverpool, ülkemizde demiryolu işçilerinin kurduğu Adana Demirspor bunlara örnek verilebilir” şeklinde konuştu.
“Barcelona endüstriyelleşmeye karşı kaybetti”
Futbolun spordan çok ticarete dönüştüğünü belirten Öteki Gençlerbirliği taraftarları, “Barcelona iki sene öncesine kadar formasına reklam almamış bir kulüptü, iki sene önce aldığı ilk reklam Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) reklamıydı ve bu reklamdan herhangi bir para almadılar. Geçen sene Qatar Foundation takıma sponsor oldu. Bu anlaşma, tarihin en büyük sponsorluk anlaşmasıydı. Bu olayla Barcelona endüstriyelleşmeye karşı olan mücadelesini kaybetti. Athletic Bilbao da geçen seneye kadar forma reklamı almıyordu. Ancak başarılı duruşlarını korumak için reklam gelirlerinin olması gerekiyordu ve Bask bölgesinin dışına çıkmadan bunu yaptılar. Petronas adlı Bask bölgesinin bir şirketiyle anlaşma yaptılar” diye konuşarak küreselleşen dünyanın futbolu ele geçirmesinden yakındıklarını dile getirdiler. Formalarında reklam istemediklerini sadece Gençlerbirliği amblemi görmeyi arzuladıklarını belirttiler.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/1628
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Tribünlerde yeni oluşum
Bir cevap yazın