Van’dan Ankara’ya göçen yaşamlar
Yaşanan deprem sonrası Van’dan Ankara’ya göç eden Şahin ve Doğar aileleri devletin kendilerine verdiği yardım sözlerini tutmamasından şikâyetçiler.
Van’da yaşanan deprem felaketinin ardından binlerce insan şehri terk etmek zorunda kalmıştı. Şehri terk eden ailelerden biri olan Şahin ailesi, Ankara’nın Küçükesat Mahallesi’nde kiraladıkları küçük bir evde zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Suna Şahin, kendisinin emekli olduğunu eşinin ise mali müşavir olarak hâlâ Van’da çalıştığını söyledi. Buraya göç ederken her türlü zorlukla karşılaştıklarını da belirten Şahin, “Özellikle Ankara’ya geldiğimizde ev bulma konusunda çok zorlandık” dedi.
“Hükümet kendi başarısızlığını örtmek için bizi göçe zorladı”
Ankara’ya göç etmek zorunda kaldıklarında devlet tarafından hiçbir desteğin verilmediğini dile getiren Şahin, sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gıda ve yatak konusunda kendilerine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara Valiliği’ne de başvurduk fakat herhangi bir sonuç alamadık. Valiliğin kira açıklamasının ardından gittik, yine eli boş döndük. Çankaya Belediyesi’ne okuyan çocuklarım için indirimli kart ve ücretsiz servis için gittim fakat yine herhangi bir yardımda bulunmadılar. Devlet bizden aldığı vergileri biraz bize verseydi kimse zorluk çekmiyor olacaktı. Hükümet, Van’da kendi başarısızlığını örtmek için bizi göçe zorladı. Devletin depremzede ailelere yaptığı bedava elektrik ve doğalgaz yardımlarından da yararlanamadık.”
“Doktorlar kendi inisiyatiflerini kullanarak bize bakıyorlar”
Şahin, sağlık ve sigorta güvenceleri olduğu halde Ankara’da yerleşik bir hayatları olmadığı için aile hekimliklerini tanımadıklarını ve kimsenin yardımcı olmadığını belirtti. Nüfus kayıtlarını buraya alamadıkları için doktorların kendi inisiyatiflerini kullanarak kendilerine baktığını ifade eden Şahin, bazı doktorların kendilerini muayene etmediğini ve sağlıklarına kavuşmak için özel hastanelere gittiklerinde kendilerine yüksek faturaların çıkartıldığını söyledi.
Ankara’ya geldiklerinde etnik kimliklerinden dolayı herhangi bir baskı, ötekileştirme durumuyla karşılaşmadıklarını aktaran Şahin, “En büyük korkum buydu zaten” dedi. Diğer yerlerdeki insanlar gibi bu tarz zorluklarla karşılaşmadıklarını ifade eden Şahin, “Komşularımız olsun, diğer insanlar olsun mahallede bizi çok iyi karşıladılar. Çocuklarım da okulda herhangi bir dışlanmayla karşı karşıya kalmadılar” şeklinde konuştu. Ancak, Van’dan başka bölgelere göç eden ailelerle de görüştüklerini söyleyen Şahin, onların zor durumda kaldıklarını söyledi. Şahin, bazen onların çocuklarının “Hadi gelin kendi Kürtçenizle konuşun da bakalım” ve “Van’dan buraya niye geldiniz?” gibi dışlayıcı söylemlerle karşılaştıklarını belirtti.
Ankara’da hayatın gerçekten çok pahalı olduğunu ve bu yüzden Van’a geri dönmeyi düşündüklerini söyleyen Şahin, bütçelerinin bu yaşam standartları altında ezildiğini belirterek kendi kültürlerinden asla vazgeçemeyeceklerini de sözlerine ekledi.
Van’dan Ankara’ya göç etmek zorunda kalan Doğar ailesinin yaşadığı sorunlar da tıpkı Şahin ailesinin yaşadıkları gibi. Ankara’da Dikmen’de ev kiraladıklarını ve çok zor şartlar altında geçindiklerini dile getiren Handan Doğar, Ankara’ya geldiklerinde barınma sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Ankara’da tanıdıkları sayesinde ev bulabildiklerini belirten Doğar, “Van’dan gelirken hiçbir eşyamız yoktu. Hükümetin bize vaat ettiği yardımları ve desteklerini göz önünde bulundurarak Ankara’ya geldik. Hükümet, medyada depremzedelerin kiralarını ödeneceğini ve barınma sıkıntılarının da çözeceğini duyurmuştu. Ankara’da herhangi bir kuruluştan yardım alamadık. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gıda yardımından yararlandık” dedi.
“Ankara’ya uyum sağlayamadık”
Göç ederken psikolojik sorunlar yaşadıklarını da belirten Doğar, “Çocukların eğitimleri aksadı, zor dönemlerden geçtiler, Ankara’ya uyum sağlayamadılar. Bu durumlar çok etkiledi bizi. Bu yüzden Van’a geri döneceğiz” ifadelerini kullandı. Şu an en büyük sıkıntılarının uyum problemi olduğunu dile getiren Doğar, “Depremzede olmamızdan dolayı çoğu kişi bizi bağrına basabiliyor fakat ‘Doğulu’ olmamızdan dolayı dışlayanlar da oldu” dedi.
Van’a döndükleri takdirde barınabilecekleri bir evlerinin olmadığını aktaran Doğar, asıl depremin Van’da şu an başladığını, çoğu kişinin ekonomik durumunun çok kötü olduğunu ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Doğar, birçok depremzedenin evinin olmadığını veya ağır hasarlı olduğunu bu yüzden insanların ne yapacaklarını şaşırmış ve çaresiz durumda olduklarını da sözlerine ekledi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/1884
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Van’dan Ankara’ya göçen yaşamlar
Bir cevap yazın