İLEF’te alternatif ve ana akım medya tartışıldı
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde alternatif ve ana akım medya tartışıldı.
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde, “Alternatif medya- yeni iletişim teknolojileri-haber teknikleri” konulu panel 13 Mayıs Cuma günü, ATAUM Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panelde Türkiye Gazeteciler Sendikası, sendika.org, İletişim Hakkı Atölyesi, Evrensel gazetesi ve Özgür Gündem gazetesi temsilcileri alternatif medya ve yeni iletişim teknolojileri üzerine deneyimlerini ve düşüncelerini İLEF öğrencileriyle paylaştı.
Panelin ilk konuşmacısı olan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube İdari Sekreteri Turgut Dedeoğlu, Türkiye’nin basın özgürlüğünde son sıralarda yer aldığından bahsetti. Türkiye’de gazeteci olmanın çalışma hayatı açısından zor olduğunu söyleyen Dedeoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Ya etik ilkeleri savunmak zorundasınız ya örgütünüzü savunmak zorundasınız ya da bunların ikisini de savunduğunuz için işsiz kalırsınız.” Ahmet Şık’ın kitabının toplatılmasına da değinen Dedeoğlu bunun Türkiye’nin büyük bir ayıbı olduğunu vurguladı.
Konuşmacılardan Avukat Asker Çatak ise, medya sektöründe çok ciddi bir tekelleşmenin olduğunu, ana akım medya sahibi şirketlerin basın dışında silahtan ticarete, madencilikten sigaraya kadar birçok alanda yatırımları olduğu söyledi. Kamuoyuna doğru aktarılması gereken bilginin çarpıtılarak verildiğini vurgulayan Çatak, “Bunun çözümü olarak da özlük haklarımız koruma altında olup, sendikal anlamda örgütlenebilsek menfaatlerimizi koruyabilecek bir sisteme sahip oluruz. Bu sayede işveren karşısında bağımsız olup daha objektif daha özgür haberler yapabiliriz” dedi.
Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ise, şu ana kadar 50 kadar gazete kurduklarını bunların çeşitli sebeplerle kapatıldığını hatta Özgür Ülke gazetesinin bir günde üç binasının bombalandığını belirtti. Fakat buna rağmen yılmadan gazete çıkarmaya devam ettiklerini vurguladı.
Evrensel Gazetesi Muhabiri Cem Gurbetoğlu, gazetenin işçi ve emekçilerin gazetesi olduğunu söyledi. Ancak gazeteciliğin çalışma koşullarının ve hukukî yönünün zor olduğunu belirtti.
İletişim Hakkı Atölyesi’nden Gökhan Bulut ise gazeteciliğin ve gazetecinin içinin boşaldığına değindi. Bunun sebebinin, örgütlü insanların gazetelerden tasfiye edilmesi olduğunu ifade etti.
Sendika.org adına konuşan İLEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Başaran Özdemir, alternatif medya üzerinde durmak gerektiğini vurguladı. Alternatiften bahsettiğimiz anda bunun karşısına neyi koyduğumuzu bilmemiz gerektiğini söyleyen Özdemir, “Özellikle liberal çoğulcu toplum kavramı kendi kurumsal çerçevesi içinde medyaya bir rol biçiyor. Ama bu medyanın asla yerine getiremeyeceği bir roldür” dedi.
Konuşmacılar panelin ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Soru-cevap bölümünden sonra panele son verildi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/1923
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te alternatif ve ana akım medya tartışıldı
Bir cevap yazın