22 Temmuz 2023, Cumartesi - 13:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

‘Ulusal gazetelerin kılcal damarları yerel gazeteler’

Tarih: 19 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 88

Türkiye’deki birçok yerel gazetenin adını bile duymamışsınızdır. Çerkezköy Gazetesi ve Haber Gazetesi ile yapılan görüşmeler yerel gazeteler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı.

Medya sektöründe iletişim fakültesi mezunlarının azlığı ve iletişim fakültesinde okuyan öğrencilerin iş bulmada zorlanmaları, öğrencileri korkutsa da aslında durum o kadar da kötü değil. Birçok yerel gazete iletişim fakültesi mezunu dışında eleman almamaya dikkat ediyor. Haber Gazetesi Genel Yayın Koodinatörü Taha Aslanlı bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Gazetemiz bünyesinde üç ayrı birim var. Bunlar haber merkezi, reklam ve grafik tasarım ile matbaa birimleridir. Matbaa ve tasarım birimlerinde işe alımlarda tecrübeye bakıyoruz. Ama haber merkezi’ne muhabir alırken mutlaka iletişim fakültesi mezunu olmasına özen gösteriyoruz. Şu anda haber merkezimizde çalışan tüm muhabirlerin iletişim fakültesi mezunu olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

“Yerel gazeteler zaman zaman ulusal gazetelerden daha iyi imkanlar sunabiliyor”

Yerel haberciliğin de kendine özgü bazı hassasiyetleri olduğunu söyleyen Aslanlı, ”Yerel habercilik yaparken biraz daha hassas davranmak gerekiyor. Özellikle haberin tarafları varsa ‘haberde eşik’ kuralına kesinlikle riayet edilmeli. Yani haberin taraflarına haberdeki rolleri ve olaydaki mağduriyetleri nispetinde söz hakkı tanımak gerekir. Bunu herkesin birbirini tanıdığı, yani birincil ilişkilerin hakim olduğu bir yerleşim yerinde yapmak, Ulusal basına göre biraz daha zordur. Kişisel ilişkileriniz haberciliğinize yön vermeye başladığı andan itibaren, gazeteciliğiniz bitmiştir. Ayrıca resmi ilanların artık internet ortamına taşınacağı yönündeki kaygılar da yerel gazeteleri bekleyen en büyük handikap olarak duruyor.” diye konuştu.

Yerel gazetelerin karşılaştığı en büyük sıkıntının nitelikli personel bulma zorluğu ve maddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Aslanlı, “İletişim fakültesi mezunlarının ilk etapta yerel gazetelerde çalışmayı benimsememesi, kalifiye muhabir sorunu doğuruyor.” diyerek şöyle devam etti: “Aslında yerel gazeteler zaman zaman ulusal gazetelerden daha iyi imkanlar sunabiliyor. Mesela ben ulusal bir gazetede çalışırken, aldığım teklif üzerine Çerkezköy Gazetesi’nde göreve başladım. 7 yıldır da bu görevimi sürdürüyorum. Yerel gazetecilik yaparken aynı zamanda daha önce çalıştığım ulusal gazetenin Çerkezköy muhabirliğini de sürdürüyorum.”

“Gazeteleri asıl besleyen ‘Yerel Haberler’ dir.”

Yerel gazeteler bir anlamda ulusal gazetelerin kılcal damarları gibidir. diyen Aslanlı, “Ulusal gazetelerin gündemini genellikle Ankara ve İstanbul mahreçli haberler oluşturur. Ama gazeteleri asıl besleyen yerel haberlerdir. Yerel basının ulusal basın kuruluşlarına gönderdiği haberler, bir anlamda sayfanın en renkli haberleridir. Çünkü Ankara ve İstanbul’dan gelen haberlerin renk ve motifleri genellikle aynıdır.” dedi. Türkiye gibi renkli bir ülkede gazetelerin haber merkezlerine Anadolu’dan gelen onlarca renkli haberin düştüğünü belirten Aslanlı, ulusal gazetelerin haberlerden en ilgi çekici olanlarını sayfalarına taşıdıklarını dile getirdi.

İnternet sitesi olmayan yerel gazete yok

Yerel gazeteciliği ulusal gazetelerden ayıran en büyük özelliğin ise, haberlerinin yerel içerikli olması olduğunu söyleyen Aslanlı konuşmasına şöyle devam etti:. “Aslına bakarsanız yerel gazetelerde internet ile birlikte büyük bir dönüşüm yaşadı. İnternet sitesi olmayan yerel gazete neredeyse yok gibidir. Gazeteler internet sayfaları ile aslında birer ulusal gazete hüviyetine kavuşmuştur. Mesela Çerkezköy’de yaptığımız bir haber internet sitemizde yayınlanınca bütün Türkiye’de, hatta yurtdışında okunabiliyor. Bu istatistikler sitenin istatistiklerine de yansıyor.” Aslanlı, Rusya ve Afrika ülkelerinden haberlere yorum bırakan okuyucuların olduğunu, dolayısıyla yerel gazetelerin haberde akademik bir üslup kullanmak zorunda olduklarını belirtti. Ayrıca Aslanlı muhabirin haberini yazarken 5N1K kuralına kesinlikle uyması gertektiğini ve internet ile birlikte interaktif habercilik döneminin başladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Eğer okuyucu haberinizde 5N1K’ya cevap bulamazsa hemen haberin altına sorusunu, yorumunu veya eleştirisini yorum olarak ilave edebiliyor.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1975
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Ulusal gazetelerin kılcal damarları yerel gazeteler’

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat