6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sivas’ta açılamayan “Utanç Müzesi” Ankara’da açılacak

Tarih: 24 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 190

Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından birinin yaşandığı Madımak Otelini müze yapma izni 25 yıldır verilmeyince Alevi örgütleri “Müze Madımak” ismiyle Ankara’da bir utanç müzesi açmak için çalışmalara başladı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan katliamı takip eden yıllarda, katliamın yaşandığı Madımak Otelinin “Utanç Müzesi” olması talebi sürekli reddedilirken, Ankara’da bir müze açılması için çalışmalara başlandı. Her yıl 2 Temmuz’da “Utanç Müzesi” taleplerini yineleyen kurumlar, dün Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan törenle Ankara’da açılacak Madımak Müzenin planını anlattılar. Projenin yürütücüleri törende yaptıkları konuşmalarda bu çalışmanın, katliamın yaşandığı yerde açılacak müze için bir hazırlık olduğuna dikkat çekti.

Semahla başlayan etkinlikte, Madımak Otelinin girişine açılan kebap lokantasından ve hazırlanan anı köşesine katliam sırasında ölen iki saldırganın da isminin yazılmasına kadar olan gelişmelere tepki gösterildi. Törene şehit ailelerinin ve Alevi derneklerinin yanı sıra CHP ve HDP’den de katılım vardı. Belgesel gösterimiyle başlayan tören konuşmalarla devam etti.

PSAKD Başkanı Kaplan: Madımak müze olana kadar mücadelemiz sürecek

İlk sözü alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı (PSAKD) Gani Kaplan, projenin detaylarından bahsetti. Müzenin çiziminin Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e ait olduğunu belirten Kaplan, “Madımak müze olana kadar, orayı alana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Yeni kuşağa o acıyı aktaramadıklarını deli getiren Kaplan, “Ankara’da bu müzeyi yapalım ki bir daha böyle bir acı yaşanmasın” dedi. Kaplan, projenin tamamlanması için ihtiyaç duyulan maddi desteğe de değinerek ekledi: “Tuğlasını kendiniz koymadığınız hiçbir yer sizin değildir. İnanıyorum ki herkes sırtında taşıyacaktır tuğlaları. Kurumlarınız sizin vicdanınızı temsil ediyor.”

Alevi kurumlarının arşivlerinin eksikliğini de eleştiren Kaplan, yapılacak müzede üç Alevi kurumunun genel merkezlerinin yanı sıra kütüphane, amfitiyatro ve şehitlerin eşyalarının yer alacağını söyledi. Kaplan, “Sivas’ı almak için bunu yapıyoruz. İki katilin adını o merkezden çıkaracağız” dedi.

Taşdelen:  Müzeler katliamların yapıldığı yerlerde olur

Kaplan’dan sonra sözü alan Taşdelen, Yukarıöveçler semtinde hayata geçirilecek projenin girişinde Hz. Ali ve Pir Sultan Abdal’ın sözlerinin yer alacağını söyledi. Hedeflerinin bir daha bu katliamların gerçekleşmemesi olduğunu kaydeden Taşdelen “Müzeler katliamların yapıldığı yerlerde olur. Sivas’ta müze yapılıncaya kadar bu mücadele sürecek” diye konuştu.

İki isimden sonra sırasıyla söz alan Müze Kurulu Başkanı Alaattin Türkoğlu, Sivas şehitlerinden Gülsüm Karababa’nın annesi Sultan Karababa, eski Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, şair Mustafa Çınar ve PSAKD eski başkanlarından Kazım Genç şehitleri anarak “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” vurgusu yaptı. Tören konuşmaların ardından yapılan dinletilerle son buldu.

Sultan Karababa

Mustafa Çınar

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22269
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sivas’ta açılamayan “Utanç Müzesi” Ankara’da açılacak

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat