16 Temmuz 2023, Pazar - 17:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sivas’ta açılamayan “Utanç Müzesi” Ankara’da açılacak

Tarih: 24 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 187

Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından birinin yaşandığı Madımak Otelini müze yapma izni 25 yıldır verilmeyince Alevi örgütleri “Müze Madımak” ismiyle Ankara’da bir utanç müzesi açmak için çalışmalara başladı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan katliamı takip eden yıllarda, katliamın yaşandığı Madımak Otelinin “Utanç Müzesi” olması talebi sürekli reddedilirken, Ankara’da bir müze açılması için çalışmalara başlandı. Her yıl 2 Temmuz’da “Utanç Müzesi” taleplerini yineleyen kurumlar, dün Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan törenle Ankara’da açılacak Madımak Müzenin planını anlattılar. Projenin yürütücüleri törende yaptıkları konuşmalarda bu çalışmanın, katliamın yaşandığı yerde açılacak müze için bir hazırlık olduğuna dikkat çekti.

Semahla başlayan etkinlikte, Madımak Otelinin girişine açılan kebap lokantasından ve hazırlanan anı köşesine katliam sırasında ölen iki saldırganın da isminin yazılmasına kadar olan gelişmelere tepki gösterildi. Törene şehit ailelerinin ve Alevi derneklerinin yanı sıra CHP ve HDP’den de katılım vardı. Belgesel gösterimiyle başlayan tören konuşmalarla devam etti.

PSAKD Başkanı Kaplan: Madımak müze olana kadar mücadelemiz sürecek

İlk sözü alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı (PSAKD) Gani Kaplan, projenin detaylarından bahsetti. Müzenin çiziminin Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e ait olduğunu belirten Kaplan, “Madımak müze olana kadar, orayı alana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Yeni kuşağa o acıyı aktaramadıklarını deli getiren Kaplan, “Ankara’da bu müzeyi yapalım ki bir daha böyle bir acı yaşanmasın” dedi. Kaplan, projenin tamamlanması için ihtiyaç duyulan maddi desteğe de değinerek ekledi: “Tuğlasını kendiniz koymadığınız hiçbir yer sizin değildir. İnanıyorum ki herkes sırtında taşıyacaktır tuğlaları. Kurumlarınız sizin vicdanınızı temsil ediyor.”

Alevi kurumlarının arşivlerinin eksikliğini de eleştiren Kaplan, yapılacak müzede üç Alevi kurumunun genel merkezlerinin yanı sıra kütüphane, amfitiyatro ve şehitlerin eşyalarının yer alacağını söyledi. Kaplan, “Sivas’ı almak için bunu yapıyoruz. İki katilin adını o merkezden çıkaracağız” dedi.

Taşdelen:  Müzeler katliamların yapıldığı yerlerde olur

Kaplan’dan sonra sözü alan Taşdelen, Yukarıöveçler semtinde hayata geçirilecek projenin girişinde Hz. Ali ve Pir Sultan Abdal’ın sözlerinin yer alacağını söyledi. Hedeflerinin bir daha bu katliamların gerçekleşmemesi olduğunu kaydeden Taşdelen “Müzeler katliamların yapıldığı yerlerde olur. Sivas’ta müze yapılıncaya kadar bu mücadele sürecek” diye konuştu.

İki isimden sonra sırasıyla söz alan Müze Kurulu Başkanı Alaattin Türkoğlu, Sivas şehitlerinden Gülsüm Karababa’nın annesi Sultan Karababa, eski Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, şair Mustafa Çınar ve PSAKD eski başkanlarından Kazım Genç şehitleri anarak “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” vurgusu yaptı. Tören konuşmaların ardından yapılan dinletilerle son buldu.

Sultan Karababa

Mustafa Çınar

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22269
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sivas’ta açılamayan “Utanç Müzesi” Ankara’da açılacak

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat