Seramik Sanatçısı Ersözen: “Bir şeyi yeniden el emeğiymiş gibi çıkarmak emek hırsızlığıdır”
Seramik Sanatçısı Derya Ersözen Ankara’da çocuklara ve yetişkinlere verdiği eğitimlerle geçimini sağlıyor. 9 Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü’nden 2001’de mezun olan Ersözen, 22 yıldır hep seramik yaptığını söylüyor.
Derya Ersözen 2001 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2015’te kendine bir atöyle açıyor. Burada çocuklara ve yetişkinlere eğitim veren Ersözen, geçiminin çoğunu buradan sağlıyor.
Derya Ersözen, seramik işçiliğine evindeki küçük odada başladı. Ersözen, fırını olmadığı için seramiklerini taşıyıp başka atölyelerde pişiriyordu. Anne olmasıyla birlikte o küçük oda yetmemeye başladı. “Çok sıkıntı içindeydik” dediği o günlerde atölye açmaya karar verdi.
Kararını uyguladı, Çankaya’da İdasanat ismiyle bir atölye açtı. Ersözen, atölyesini açınca hayatı bir anda değişti. Okulda öğrendiği her şeyi bu sayede uygulayabildi. Şimdi geçimini buradan sağlıyor. Bazen de öğretmenlik yapıyor.
Türkiye’nin genel sorunu: Etik Anlayışı
Hobi olarak isteyenlere seramik yapmayı öğrettiğini söyleyen Ersözen, aynı zamanda üretim yaptıklarını da dile getiriyor. Derya Ersözen, atölyesinde kupa, fincan ve tabak gibi mutfak malzemelerini ürettiğini belirtiyor. İnsanların tarzına güvendiğini aktaran Ersözen, seramik dünyasında çok fazla taklit olmasından yakınıyor ve şunları dile getiriyor:
“O kadar çok taklitle karşı karşıyayız ki insanlar taklit etmekten rahatsızlık bile duymuyorlar. Ben ciddi bir etik dersi aldığım için etiğe uygun olmadığının bilincindeyim. İnsanların emekleriyle çıkarttıkları bir şeyi yeniden el emeğiymiş gibi çıkarmak emek hırsızlığıdır. Bizim gibi atölyeler uyarıyor ama bu bizim genel anlamda Türkiye’nin sorunu ve önüne geçemiyoruz.”
“Bir kupanın hazır olma süresi 20 gün”
Derya Ersözen, tamamen el yapımı bir kupanın yapım sürecini şöyle aktarıyor:
“Tamamen el yapımı bir kupa gün içerisinde 3-4 saatini alır ama o önce bir kuruyor 10-12 günde. Sonra bizim bisküvi dediğimiz fırında 900-1000 santigrat derecede pişiyor. Pişme süreci üç gün sürüyor. Sonra sır dediğimiz seramik boyasıyla boyanıyor sonra tekrar fırına giriyor. Aslında defalarca elimizden geçiyor. Bir kupa 20 gün sonra işlem bitmiş halde elimize ulaşıyor.”
Atölyesinde verdiği eğitimlere de değinen Derya Ersözen, gönüllü olarak ders almak isteyen kişilere hobi olarak eğitimler verdiğini
söylüyor. Derya Ersözen, gelen kişilerin genelde yapmak istedikleri bir fikirleri olduğunu belirtirken, hiçbir fikri olmayanlara da kendisinin yardımcı olduğunu dile getiriyor. Ersözen’in atölyesinde kendi eserlerinin yanı sıra öğrencilerinin eserleri de yer alıyor. Ersözen, öğrencilerinin eserlerine değer verdiği için yapılan eserleri atölyenin alt katında bulunan bir odada saklıyor. Eşi ve çocuğu da zaman zaman Ersözen’e atölye işlerinde yardım ediyor. Ersözen, açtığı atölyede çalışmalarını sürdürüyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/35624
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Seramik Sanatçısı Ersözen: “Bir şeyi yeniden el emeğiymiş gibi çıkarmak emek hırsızlığıdır”
Bir cevap yazın