SGK, Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’ne kapılarını açtı
Sosyal güvenlik ve medya atölyesi projesinin 2. gününde katılımcılar Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) ziyaret etti. Yapılan görüşmede kayıt dışı istihdam hakkında bilgi alındı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “sosyal güvenlik ve medya atölyesi” projesi kapsamında SGK’ya yapılan ziyarette Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz şöyle konuştu: “Kurumumuz hepimiz için önemli, tüm toplumumuz için önemli bir kurum. Önemli işler yapıyor, doğrudan insan hayatını ilgilendiren işleri hep beraber burada yapmaya çalışıyoruz. Her gün insanlar hastalanabiliyor, belirli iş riskleri ile karşı karşıya kalabiliyor, dolayısıyla bütün bu işlerin birileri tarafından yerine getirilmesi gerekiyor.” Türkiye’de Cumhuriyetin kurulmasından sonra sosyal güvenlik alanında kurumsal çalışmalar yapıldığını belirten Açıkgöz, yapılan kurumsal çalışmaların bugünkü yansımasının SGK olduğunu söyledi.
Sosyal güvenlik sürecinin uzun vadeyi kapsadığına değinen Ahmet Açıkgöz, “Elbette kurumlarımız var, kanunlarımız var, uygulamalarımız var, çok güzel düzenlemelerimiz var ama maalesef belirli bir kesimimiz de bu hizmetlerimizden mahrum yani kayıt dışı. Şu andaki bu çalışmamızın, projemizin temel hedefi sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan bu insanları nasıl olur da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında toplarız, diğer kimselere vermiş olduğumuz hizmetleri onlara da verebiliriz” diyerek bu projelerde medyanın önemli bir role sahip olduğunu söyledi.
Açıkgöz kayıtdışı işçi çalıştırmanın sanılanın aksine, kısa vadede karlı gibi görünmesine karşın, orta ve uzun vadede çok maliyetli bir yöntem olduğunun altını çizdikten sonra, kayıtdışı istihdamın yapısına bakıldığında, kayıtdışı çalışan işçilerin eğitim seviyesinin düşük olduğunu söyledi. Açıkgöz, “Bizde somut bir olay var. Bir işveren, bir de işçi tarafı var. Denetim elemanlarımız oraya gittiği zaman bir hakem pozisyonundalar yani birisinin hakkını alıp diğerine veriyoruz” diyerek kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen bir işverene çok büyük cezaların olduğunu belirtti.
Açıkgöz: “Kayıt dışı istihdamı engellemekte sadece denetim yeterli değil”
Kayıt dışı istihdamı engellemek için sadece denetimin yeterli olmayacağından bahseden Açıkgöz durumu suç işleyen herkesin başına bir jandarma dikmeye benzetti. Bu proje kapsamında öğrencilerden materyaller çıkacağını, materyallerin ise SGK projelerinde kullanılmaya çalışılacağını söyledi.
SGK Sigorta Primleri Genel Müdürünün konuşmasının ardından SGK Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Mehtap Altınok çalıştığı birim ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Altınok, medyada çalıştığı süreç içerisinde ilk yıllarda sigortalı çalışmadığını, kendisinin de kayıtdışı istihdam konusunda mağdur olduğunu ifade etti. Basın müşavirliği bünyesinde çıkarılan dergileri tanıtan Altınok, SGK vizyon dergisinin insan hikayelerine ağırlık verirken SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi’nin hakemli akademik bir dergi olduğunu belirtti. Altınok, “81 il müdürlüğünden gelen haberleri internet servisimizden yayınlıyoruz. Bünyemizde ayrıca vatandaşların prim ve emekliliklerle ilgili sorularının cevaplandığı Bilgi Edinme Servisi ve BİMER Servisi var.” dedi. Küçük işletmelerde kayıtdışı istihdam konusunda yıldırıcı cezaların olmasına rağmen, işverenlerin kayıt dışı istihdamdan neden vazgeçmedikleri sorusunu cevaplayan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Harun Hasbi, hem işverenlerin hem de işçinin kısa vadede çıkarları göz önünde bulundurduğunu iki tarafın da orta ve uzun vade hakkında düşünmediğini dile getirdi.
Kayıt dışı istihdamın medyada daha görünür olması için SGK’nın neler yaptığına dair sorulan soruya cevap veren Altınok, bu konuda kamu spotları üstünde çalıştıklarını, yapılan büyük organizasyonların basına duyurulması konusunda da her türlü desteği verdiklerini belirtti. Altınok, “Sosyal medya konusunda biraz eksiğiz. Ama yakın zamanda sosyal medyada da aktif hale geleceğiz” diyerek sosyal medyanın algıyı değiştirmede bir araç olarak kullanılabileceğini, burada yaratılan algının önemli olduğunu söyledi.
Yapılan projelerle farkındalık yaratmak amaçlanıyor
Harun Hasbi, son yıllarda denetimden ziyade rehberlik faaliyetlerine yöneldiklerini, amaçlarının işvereni ve çalışanları cezalandırmak ve korkutmak olmadığını, farklılıkları arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak olduğunu belirtti. Hasbi, “Yapılan projeler kapsamında mesleki niteliğe sahip olmayan insanlara mesleki nitelik kazandırma çalışmaları yapılıyor. Verilen eğitimler kapsamında farkındalık arttırma yolunda insanlara bilinç kazandırılmaya çalışılıyor” dedi. Hasbi, sadece yurt içinde değil yurt dışında yaşayan ve çalışan yurttaşların hakları konusunda da 25 farklı ülke ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinin yürürlükte olduğunu belirtti. Soru – cevap kısmının ardından katılımcılara SGK ile ilgili tanıtım filmi izletildi.
Programın sonunda, Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’nde çalışan öğrencilere, SGK’nın kendi bünyesinde oluşturduğu, Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu adına internet ve kurumsal bilgi ekranları üzerinden yayın yapan SGK TV’nin tanıtımı, kanal yöneticisi Abdülkadir Uluç tarafından yapıldı.
2 yıl önce kurulmuş SGK TV şimdilik 15 kişilik bir kadroya sahip. Ancak kanalın yararlı olması ve izlenme oranlarının yüksek olması nedeniyle Ankara-Batıkent’te büyük bir kanal stüdyosu kurulacağı ve bu kapsamda 100’e yakın iletişim fakültesi mezununun SGK TV kadrosuna dâhil edileceği bilgisi verildi.
Kamunun bilgilendirilmesi için SGK TV yayında
Abdülkadir Uluç, yaptığı tanıtım konuşmasında, “Kanalımızın amacı sadece; vatandaşlarımızı Sosyal Güvenlik alanında bilgilendirmek ve daha çok bilinçlendirmeye yönelik hizmet vermektir” dedi. Hemen hemen her kanalda, daha önce SGK’da çalışmış kişilerin sosyal güvenlik alanında bilgilendirme amaçlı programlar yaptığını belirten Uluç, zaman zaman bu programlarda verilen bilgilerin yanlış olabildiğini, SGK TV’nin en önemli görevinin de ortaya çıkan yanlış bilgileri düzeltmek olduğunu söyledi. Kılıç, şu anda kanalda bine yakın soruya karşı, cevap niteliğini taşıyan birkaç dakikalık videolarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
SGK TV’nin halk tarafından bilinirliğinin düşük olmasına rağmen siteye ulaşımın 1,5 milyon kişiyi geçtiğini söyleyen Uluç, SGK TV’nin tanıtımı konusuyla ilgili olarak, bir ay içerisinde yapılması planlanan lansman çalışmaları üzerine yoğunlaştıklarını söyledi. SGK TV’nin ardından, genç iletişimcilerin SGK ziyareti son buldu.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/5741
Yol: Ana sayfa » Yazılar » SGK, Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’ne kapılarını açtı
Bir cevap yazın