4 Kasım 2024, Pazartesi - 06:09

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Modiano, iki çalışmasıyla İLEF’teydi

Tarih: 20 Şubat 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 84

Ünlü fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano “Ayrımcılığa Karşı Dersler”in konuğu olarak İLEF’e geldi. Modiano, ders kapsamında “Holocaust Icons” (Soykırım Simgeleri) ve “Zaman ve Mekân içinde Musevilik” çalışmalarını sundu.

Alberto-iç

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Alberto Modiano, bugün 14.30’da Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde Prof. Dr. Ülkü Doğanay tarafından yürütülen Ayrımcılığa Karşı Dersler’e konuk oldu. Dersin bu dönemki ilk konuğu olan Modiano, üç yıllık emeğinin ürünü olan “Zaman ve Mekân İçinde Musevilik” ve “Holocaust Icons” isimli çalışmalarını sundu.

Sunumuna öldürülen Özgecan Aslan ve Gazeteci Nuh Köklü’yü anarak başlayan Alberto Modiano konuşmasını “bu dünyada bir kişiyi öldüren birisi, insanlık duygularından uzaktır, faşizandır” dedi.

İlk sunumuna “Holocaust Icons” gösterimi ile başlayan Modiano, bu çalışmasında 2012 yılında Polonya’da gerçekleştirilen Varşova Krakow Yaşam Yürüyüşü, ziyaret ettiği açık hava müzeleri ve Yahudi soykırımına ait izleri belgelediği fotoğraflar yer aldı. Modiano, her yıl 17 Nisanda yapılan Yaşam Yürüyüşüne 2012 yılında 11 bin kişinin katıldığını belirtti.

“Kamplarda öldürülen en genç insan 6 aylık bir bebek”

Gezdiği soykırım kampları hakkında bilgi veren Alberto Modiano, çocuklarını korumak için yeraltı lağım çukurlarında saklayan annelerden bahsetti. Kamplarda öldürülen en genç insanın 6 aylık bir bebek olduğunu ve tek suçunun annesinin bir elma çalması olduğunu söyledi.

İlk sunumunun ardından Madiano, günümüz Türkiye’sinde Yahudilerin örf ve adetlerini, dini ritüellerini uygulanış biçimlerini fotoğraf sanatı ile gün yüzüne çıkardığı “Zaman ve Mekan İçinde Musevilik” adlı çalışmasına sundu. Sanatçı üç yıllık bu çalışmasını “Zaman ve Mekan içinde Musevilik” başlığıyla yayımladığı bir kitapta topladı.

Albert-içç

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Madiano sunumunda Musevi cemaatlerinin dini ritüellerinden, bayramlarından, kavramlarından ve uygulayışlarından çektiği fotoğrafları göstererek Musevi kültürüyle ilgili çeşitli bilgiler verdi.

“Zaman ve Mekan İçinde Musevilik” çalışmasına başlamadan önce Musevi cemaatinin pek çok mezhebi ve dini ritüelleri hakkında az bilgi sahibi olduğunu söyleyen Alberto Madiano, “Çalışmam sayesinde Yahudi cemaatini daha yakından tanıdım ve pek çok konu hakkında bilgiye ulaştım” diye konuştu.

“Türkiye benim yurdum”

Türkiye’de yaşayan Yahudi nüfusunun giderek azaldığını dile getiren Madiano son 11 yılda Yahudi nüfusunun 23 binden 14 bine düştüğünü söyledi. Ankara’da da sadece 40 Musevi ailenin kaldığını kaydeden sanatçı kendisinin Türk vatandaşı bir Musevi olduğunu dile getiren Madiano, “Türkiye benim yurdum” dedi.

Kendisinden sonra Musevi cemaatini fotoğraflarla anlatan ve bu tarz çalışmalar yapan birisinin olmadığını ve kendisinin ne yazık ki bu dalın son temsilcisi olduğunu vurguladı.

Madiano: “Savaşın her iki tarafına da karşıyım”

Musevilikle ilgili gündemde olan pek çok soruya da cevap veren fotoğraf sanatçısı, Mavi Marmara olayının Türkiye’de yaşayan Musevi yurttaşları zora soktuğunu belirtti ve “savaşın her iki tarafına da karşıyım” dedi.

Sorulan bir soru üzerine Türkiye’de bulunan Musevi Şalom Gazetesiyle Agos Gazetesini karşılaştıran sanatçı, Şalom’un daha yapıcı bir dil kullandığını fakat Agos’un daha cesur, karşı çıkan bir gazete olduğunu belirtti. Sanatçı, son olarak “Musevi Cemaatinden bir Hrant Dink cesaretinin çıkmadığına üzülürüm” diye konuştu.

Sunum sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf Atölyesini ziyaret eden Madiano, atölye sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş ve atölye çalışanlarıyla sohbet etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5888
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Modiano, iki çalışmasıyla İLEF’teydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat