18 Mayıs 2024, Cumartesi - 00:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Atatürk Bulvarı görme engellilere kapalı

Tarih: 03 Aralık 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 133

Ankara’nın en işlek yerlerinden biri olan Atatürk Bulvarı’nda uzun bir süredir görme engellilerin kullanacağı kılavuz çizgisi bulunmuyor.

Ankaralılar’ın yoğun olarak kullandığı Atatürk Bulvarı’nda görme engelli vatandaşların kullanabileceği herhangi bir takip çizgisi yok. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. GÖRÜNÜM olarak bugün de Ankara’nın en işlek caddesinde engellilere dönük düzenlemeleri inceledik ve Aktif Görme Engelliler Derneği ile görüştük.

Birçok cadde ve ara sokaktaki kılavuz yollar bakımsızlıktan kullanamaz halde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanTürkiye, özellikle son 13 yıllık sürede, ekonomi, siyaset, yatırımlar ve kalkınmada nasıl sessiz bir devrim gerçekleştirdiyse, engelli kardeşlerimizin meselelerini çözüme kavuşturma hususunda da önemli bir dönüşüme sahne olmuştur” değerlendirmesinde bulunurken, başkentin göbeği olarak kabul edilen Kızılay’da görme engelliler yok sayılıyor.

AGED Başkanı Hasanoğlu: “ Protokol yolu olduğu için çalışma yapılmıyor”

Şerafettin Hasanoğlu

Aktif Görme Engelliler Derneği (AGED) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, Atatürk Bulvarı’na kılavuz çizgilerin yapılmamasıyla ilgili “protokol yolu olduğu için kılavuz çizgiler bu bulvar üzerinde yapılmıyor” diye konuştu.  Kent konseyinde bulunan engelli üyelerin dikkate alınmadığını söyleyen Hasanoğlu, “engelli insanların yaşamını sağlıklı insanlar belirliyor. Bu da sorunları beraberinde getiriyor” dedi. Büyükşehir’in yaptığı plastik kaplamaların yetersiz ve bakımsız kaldığını aktaran Hasanoğlu, saç iz yolu projesinin yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut kaldırımlar en baştan yapılmalı. Beton zemin üzerine yapılan saç iz yolu hava koşullarından etkilenmiyor. Çankaya Belediyesi birkaç sokakta bu uygulamayı yaptı. Diğer türlü lastik çizgiler zamanla hasar görerek kullanılmaz hale geliyor.”

_DSC0208

Fotoğraf: Cemgazi Yoldaş

“Ağaç, araba, duba her şey yolumuza çıkıyor ”

Görme engelli vatandaş Ali Koluaçık (50) tek güvencelerinin kılavuz yollar olduğunu söylüyor. Koluaçık, düzenlemeleri şöyle değerlendiriyor:

“Yarım yamalak kılavuz yol yapıyorlar. Başı var sonu yok. 9-10 metre gidiyorsun ve bir anda yol bitiyor. Biz o yollara güvenerek çıkıyoruz sokağa ama güvenimiz boşa çıkıyor. Kamunun engellerini bir nebze alışıyorsun ama bizim için en ağır insanlar tarafından engellenmek. Ağaç, araba, duba her şey yolumuza çıkabiliyor” dedi.

_DSC0296

Fotoğraf: Cemgazi Yoldaş

Büyükşehir yetkilileri: “İz yolu kaldırım yapısına uygun değil”

Bulvar ve ana caddelerden sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent Estetik Birimi çalışanları ise iz yolu yapıştırmasının kaldırım yapısına uygun olmadığını ve yapılacak olan projenin ihale kapsamında gerçekleştirdiğini kaydetti.

Yol üstündeki binaların bazılarında süren tadilat çalışmaları da var olan durumu engelliler için daha da zorlaştırıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9178
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Atatürk Bulvarı görme engellilere kapalı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi

Gazetecilik mesleğine insan hakları odağında yeni bir sorgulama getiren Elif N. Hamidi’nin ilk kitabı “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” Türkiye Felsefe Kurumu Yayınlarından çıktı.

Kapat