20 Temmuz 2023, Perşembe - 02:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Geleceğin bilim insanları ödüllerini aldı

Tarih: 29 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 257

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ankara’da gerçekleşti.

Geleceğin bilim insanları ödüllerini aldı

Fotoğraf: Ender Baykuş

Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliği yaptığı yarışmada öğrenciler ve danışman öğretmenlerin beraber hazırladığı projeler sergilendi. Ankaralı konukların yoğun ilgi gösterdiği projeler büyük beğeni topladı.

Yüzlerce projenin katıldığı yarışmada bilgisayar dalında yarışmaya katılan Erzincan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Sümeyye Aktepe ve Ebru Sezgin yaptıkları projeyle felçli insanların hayatlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirttiler. Öğrencilerin geliştirdiği bu program sayesinde felçli hastalar, hasta bakıcıya gereksinim olmadan müzik ya da sesli kitap dinleyebilecek, internetten televizyon seyredip yazı yazabilecekler. Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden Mehmetcan Hoş ve Erman İnan ise yaptıkları “Kancell” adlı proje ile kan bağışı miktarını istenilen seviyeye getirmeyi amaçladıklarını dile getirdiler. Kancell programı ile kan ihtiyacı durumunda GSM şebekesi üzerinden gönderilen mesajla binlerce kişiye ulaşabileceklerini dile getiren Hoş, “Bu sayede birçok insanın derdine derman olabilmeyi hedefliyoruz” dedi. Orman yangınlarını önlemede yanmaz perde projesiyle yarışmaya katılan Kars Alpaslan Lisesi öğrencisi Esra Ubiç ise günümüzde orman yangılarına müdahale için harcanan parayla kendi projesi için harcanan para kıyaslandığında kendi projesinin daha uygulanabilir olduğunu söyledi.

Beyaz bastonlar ortadan kalkacak

Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden Ozan Çakmak ve Hakan Çaldaş ise gören ayaklar projesi ile engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyorlar. Çakmak, “Bu proje hayata geçtiğinde beyaz bastonların birçoğu ortadan kalkacak” şeklinde konuştu. Son zamanlarda artan kadına yönelik şiddeti Samsun örneği bağlamında inceleyen Samsun 19 Mayıs Lisesi öğrencisi Hanife Nur İkiz, “Kadına şiddet genelde aile içi şiddetle iç içe tutularak işlenmiş ve buna yönelik bulgular saptanmıştır. Ama şiddet sadece bu bağlamda ele alınmamalı, toplumun her alanı baz alınmalı” dedi.

“Hepiniz bu yarışmanın kazananısınız”

Yıllardır başarıyla bu etkinliği sürdüren TÜBİTAK öğrencilerin gelişiminde büyük katkı sağlarken maddi anlamda da etkinliği hissettiriyor. Projelerin neredeyse tamamını gezen TÜBİTAK başkan yardımcısı Arif Adlı, “Bu yaşlarda topluma faydası olan ürünler için kafa yormanız takdire değer. Biz TÜBİTAK olarak her zaman yanınızda olacağız” dedi. Ayrıca ödül alsın ya da almasın bütün öğrencilerin başarılı olduğunu söyleyen Adlı, “Proje hazırlayıp, buralara kadar gelmiş olmanız bizim için çok ama çok önemliydi ve hepiniz bunu ziyadesiyle başardınız. O nedenle bizim gözümüzde yarışmaya katılan hepiniz bu yarışmanın kazananlarısınız, unutmayın sizler bu ülkenin en değerli sermayesi ve geleceğisiniz. Bizler değerinizin farkındayız lütfen sizler de bunun farkında olun” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından bilgisayar, biyoloji, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, coğrafya, sosyoloji ve tarih dallarında dereceye giren 43 proje ödüllendirilirken, 40 projeye de teşvik ödülü verildi. Yarışmaya biyoloji dalından katılarak birinci olan Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinden Muhammed Kocabaş ile Umut Şahin “İncir lateksinden elde edilen gizli güç ficinin, prostat kanseri üzerine etkisinin WST-1 ve mRNA mikrodizin test metotları ile incelenmesi” isimli projeleriyle “Yılın Genç Araştırmacısı” ödülünü aldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/506
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Geleceğin bilim insanları ödüllerini aldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat