16 Temmuz 2023, Pazar - 15:08

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İki ara tatilli eğitim dönemi başladı

Tarih: 08 Ocak 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 84

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019-2020 eğitim öğretim yılı için hayata geçirilen çift ara tatil uygulamasının ilki 18-22 Kasım tarihinde yapıldı. Bu yıl itibariyle yaz tatiline ek olarak iki ara tatil daha yapacak olan öğretmenlere ve öğrencilere tatilin nasıl geçtiğini sorduk.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019/9 Sayılı Genelge ile iş takvimine birer haftalık iki ara tatil ekledi. Yaz tatilindeki 13 haftanın iki haftasını dönem içine alan MEB böylelikle ara tatil sayısını yılda ikiye çıkardı.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri uygulamanın Türkiye’de değişen eğitim felsefesinin ve ekonomik faaliyetlerin sonucu olarak gerçekleştirilen bir reform olduğunu belirtti. Yetkililer, eski sistemde yaz tatilinin öğrencilerin öğrendiklerini unutmasına yol açtığını, bu uygulamayla eğitim süresinde değişiklik yapmayarak yaz tatilinin süresini kısalttıklarını aktardı. MEB, “Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi” ile tatilde öğrencilerin aileleriyle vakit geçirmelerini, somut olmayan kültürel miras uygulamalarına katılmalarını, millî ve manevi değerleri yaşam yoluyla öğrenmelerini, öğrencilerin ilgi alanlarına vakit ayırmalarını ve eğitim öğretim yılına dinlenmiş bir şekilde başlamalarını amaçladıklarına söyledi. Ayrıca uygulamayla birlikte Cumhurbaşkanlığı, MEB yönetmeliğinde değişikliğe giderek fiilen görev yapan öğretmenlere ara tatillerde yılda 4 haftayı aşmamak koşuluyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödeme kararı verdi.

MEB, ilki 18-22 Kasım’da uygulanan ve ikincisi 6-10 Nisan 2020’de uygulanacak tatil için her şehre uygun etkinlik programı düzenledi. Programda çocuklar için 16 ana başlık yer aldı. MEB yetkilileri uygulamanın devam edip etmeyeceğine ilişkin “ikinci ara tatil için sahadan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda uygulamayı geliştirme konusunda çalışma yapacağız” dedi.

Ara tatil uygulaması öğretmenleri ikiye böldü

Öğretmenler, öğrenciler ve veliler ilk ara tatil uygulamasının ardından düşüncelerini GÖRÜNÜM’le paylaştı. Özel okullarda ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerle yaptığımız görüşmelere göre, öğretmenlerin bir kısmı yeni uygulamayı faydalı bulurken bazıları uygulamadan memnun değil. Olumlu düşünen öğretmenler tatilin öğrencilere faydalı olduğunu ve sınav gruplarına çalışma fırsatı verdiğini düşünüyor. Uygulama hakkında olumsuz düşünen öğretmenler ise ara tatilin öğrencilerin derse olan ilgisini azalttığını, bu sistemin eğitim öğretim sürecini olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Ayrıca öğretmenler pilot uygulama yapılmadan ara tatilin yürürlüğe geçtiğini belirtiyor. Tatilde dinlendiklerini, sosyalleştiklerini ve ödev yaptıklarını söyleyen öğrenciler ise uygulamadan memnun. 

“Öğretim sürecimizin 4 haftası boşa gitmiş oluyor”

Oran Final Okulları Genel Müdürü Mustafa Özdemir, ara tatilin Türkiye açısından yanlış bir uygulama olduğunu düşünenlerden. Özdemir, yeni sistemin ilkokullar için uygun olabileceğini ama ortaokullar ve liseler açısından uygun olmadığını belirtiyor. Ortaokul ve liselerde tatilden önce tatil havasının oluştuğunu dile getiren Özdemir şunları söylüyor: “Eğitim ve öğretim süreci kesintiye uğradığı için bizim 36 haftalık öğretim sürecimizin 4 haftası boşa gitmiş oluyor. Maalesef tatiller olumsuz bir sonuç doğuruyor. Bu durum MEB’in de okullarında bildiği bir süreç. Bile bile eğitim öğretim yılında 4 ara tatil vermek 4 haftanın heba olması demektir. Pedagogların ve eğitim bilimcilerin de belirttiği gibi eğitim kesintisiz devam etmesi gereken bir süreç. Batı ülkelerindeki uygulamaları yakından takip etmeye çalışıyorum. Gittiğim ülkelerde gördüğüm, eğitim öğretim son güne kadar devam ediyor. Bizde ise son haftalarda eğitim kesintiye uğruyor, böyle bir alışkanlık oluştu.” Bu sorunun tatile gitmeden önce yaşandığını, tatilden döndükten sonra öğrencilerin okula adapte olmalarının bir iki gün sürdüğünü kaydeden Özdemir, “Öğrenci için tatil mutluluk demektir. Kar tatillerinde öğretmeniyle, öğrencisiyle eğitim kesintiye uğradığı için sevinen bir ülkeyiz. Öğrenciler için tatil havası olumludur ama eğitim öğretim açısından olumsuzdur” dedi.

“Öğrencilere tatil ödevi verdik”

Uygulamayı faydalı bulan ilkokul sınıf öğretmeni Nur Banu Torun ise tatilde dinlenmiş olduklarını ve yeni döneme daha enerjik başladıklarını söyledi. Tatili değerlendiren Torun şöyle dedi, “Tatilden sonra adaptasyon sorunu yaşamadık, kaldığımız yerden devam ettik. Çocuklara tatil için tekrar ödevleri verdik, bunun dışında kitap okumalarını istedik ve öğrencilerle MEB’in yayınladığı ara tatil etkinlik listesini paylaştık. Ara tatil etkinlik programının bu sene hiç uygulandığını düşünmüyorum ama daha çok duyulursa ve daha önceden planlanırsa daha faydalı olacağını düşünüyorum.”

Çalışan veliler tatilde izin aldı

Ortaokulda ve anaokulunda iki çocuğu olan veli Kerem Işık uygulamanın çalışan anne ve babalar için kötü olduğuna değinerek, “Eşim ve ben çalışıyoruz. Bizim için çok zor oldu, çocuklara bakmak için dönüşümlü olarak izin aldık. Uygulama çocuklar açısından ise verimli ve güzeldi. Tatilde hem konu tekrarı yaptılar hem dinlendiler. Uygulama veliler için çok zor ama çocuklar için devam etmesini isteriz” dedi.

İlkokulda çocuğu olan Tevfik Avcı da uygulamayla ilgili, “Tatilde çocuğuma bakmak için izin aldım. Nisan ayındaki tatil için de eşimle birlikte dönüşümlü olarak izin alacağız. Çünkü çocuğumuzu bırakacak bir yerimiz yok. Çocuğumuz içinse uygulama verimli geçti. Bol bol gezdik. Tabii ödevlerini de yaptık. Uygulama bizim için sıkıntılı da olsa uygulamanın devam etmesini isterim” dedi. 

Ara tatil için Umre programı

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre ara tatillerde İl Milli Eğitim Müdürlükleri, müftülüklerle işbirliği yaparak öğrencilere ve ailelerine umre programları sundu. Dinayet’in ara tatil için özel olarak hazırladığı Umre programı fiyatları okullara gönderildi. Mekke ve Medine için öğrenci ve velilere 2, 3 ve 4 kişilik odalarda konaklama imkânı sunulduğu belirtildi. Umre turları, kahvaltı ve akşam yemeği tabldot ve “öğle yemeği kumanyası” ile 2 kişilik odalarda veliler için 4 bin sar, yani 6 bin 150 TL; öğrenciler için 3 bin 500 sar, yani 5 bin 400 TL hesaplandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26717
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İki ara tatilli eğitim dönemi başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat