23 Temmuz 2023, Pazar - 11:59

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Öğretmenin sınırı yok

Tarih: 21 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 154

Öğretmen Akademisi Vakfı, öğretmenlere yönelik sürdürebilir iyileştirmeler yapmayı ve projeler hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Öğretmenin sınırı yok

“Öğretmenin Sınırı Yok Projesi” çerçevesinde düzenlenen Öğrenen Lider
Öğretmen Seminerlerinde 78 ilde, 73 bin 349 öğretmene ulaşıldı.

Öğretmenlerin gereksinimlerine cevap verebilmek ve Türkiye’de öğretmenlerin ve toplumda eğitim sorumluluğunu üstlenmiş kişilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen tek sivil toplum kuruluşu olan Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), Garanti Bankası öncülüğünde 28 Ağustos 2008’de kuruldu. Vakfın ana hedefi bireysel ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde; araştıran, sorgulayan, özgüven sahibi, evrensel değerleri benimsemiş genç nesillerin geliştirilmesine katkıda bulunacak öğretmenler yetiştirmek.

“Beş yılda toplam 100 bin öğretmene ulaşmayı planlıyoruz”

Bugüne dek 75 ilde 2 bin 731 okulda 69 bin 66 öğretmene iki buçuk günlük yüz yüze atölye çalışması ile ulaştıklarını belirten ÖRAV Genel Müdürü Kayhan Karlı, “Beş yılda toplam 100 bin öğretmene ulaşmayı planlıyoruz. Şu an öngördüğümüz yıllık hedeflerimizi aşmış bulunuyoruz. Beş yılın sonunda genel hedefimiz olan rakamı da aşacağımızı düşünüyoruz. Ulaştığımız rakam bizim istediğimiz düzeyde. Ne kadar çok fon bulabilirsek o kadar çok öğretmene ulaşabiliriz” dedi.

“Sürekli olarak ölçme değerlendirme yapıyoruz”

Gerçekleştirilen projeler, vakıf tarafından verilen eğitimler, eğitimcilerin performansları ve eğitimle ilgili teknik konular sürekli olarak değerlendiriliyor. 2009 yılından beri bu değerlendirmeleri yaptıklarını söyleyen Karlı, “Ulaştığımız sonuçlara ve eğitimcilerimizden gelen geri bildirimlere göre, katılımcı öğretmenlerimiz vakfımızdan aldıkları eğitim sonrasında özellikle iletişim becerilerinin geliştiğini, bunun da meslektaşları hatta aileleri ve çocuklarıyla olan iletişimlerinde de olumlu yönde değişikliklere yol açtığını ifade ediyor. Öğretmenlerimiz eğitimimizden sonra da sınıf içindeki uygulamaları birbirleriyle paylaşıyor. Ayrıca eğitime katılan öğretmenlerin öğrencilerinin de görüşlerini alıyoruz. Öğrencilerden topladığımız veriler de sınıf içinde olumlu değişikliklere işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Bilgiyi değil öğrenmeyi öğreten
öğretmenler yetiştirmek istiyoruz.

Vakıf olarak amaçlarının öğretmenlerin ve eğitimcilerin merak ve farkındalıklarını arttırmak ve yaşam boyu öğrenmelerine fırsat sağlamak olduğunu belirten Karlı, “İlk projemizin adından da anlaşılacağı gibi öğretmenin ve öğrenmenin sınırı olmadığına inanıyor ve bu yolda var gücümüzle çalışıyoruz. Biz bunun bitmeyen bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Elde ettiğimiz verilere göre, eğitime katılan öğretmenlerin yüzde 98’i eğitiminin mesleki gelişimine katkı sağladığını düşünmekte, yüzde 97’si eğitimin kişisel gelişimine katkı sağladığına inanmakta, yüzde 98’i katıldığı olduğu eğitimi başka öğretmenlere de önermekte ve yüzde 90’ı da ÖRAV’ın düzenleyeceği başka eğitimlere de katılmak istemektedir” dedi.

Vakfın tanınırlığı arttı

ÖRAV için bir video çekmek isteyen ve Vakfa ulaşan Kompüter Ajans, ‘Biz Bunu Yaparız’ adlı projeyle Vakfın tanınırlığını arttırdı. Projede, ÖRAV’ın daha önce eğitim verdiği Muş Varto’daki Arslan Öğretmen rol aldı. Çekimlerin öğretmenin doğal ortamında yapıldığının altını çizen Karlı, “Çekimler herhangi bir yazılı metin olmadan yapıldı. Önce bizbunuyapariz.com üzerinden sosyal medya ile bağlantılı olarak insanlar bu videoyu paylaştı. Daha sonra da okulların açıldığı dönemde televizyon kanallarında yayınlanmaya başlandı. Bu video ile hedefimize büyük ölçüde ulaştık” dedi.

“Bana kendimi bir birey olarak hissettirdi”

ÖRAV’ın ‘Öğretmenini Anlat’ adlı bölümünde herkesin katılabileceği bir proje gerçekleştiriliyor. İnsanların kendi hayatlarında fark yaratan öğretmenlerini burada paylaşmaları isteniyor. Paylaşılan öyküler her öğretmenler gününde, öğretmenlere ölümsüz bir hediye bırakmak amacıyla yayımlanıyor. Anlatmaya değer bulduğu öğretmeninin lise yıllarındaki Rasim Disiz olduğunu söyleyen Karlı, “Hocama gerçekten de çok şey borçluyum. Her öğrencisinin bireysel farklılıklarını anlayarak onlarla kurduğu iletişimin kalitesiyle bana kendimi bir birey olarak hissettirdiği için ona özendim ve onun gibi bir öğretmen olmak istedim” dedi.

Karlı sözlerine şöyle devam etti: “4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili pek çok sivil toplum kuruluşu ve üniversiteler açıklama yaptı. Biz de onları destekliyoruz. Ülkemizin gündeminde daha çok ÖRAV benzeri sivil toplum kuruluşları olmalı ve biz vatandaşlar da sadece maddi bağış ve katkıların dışında yılda kaç günümüzü gönüllü çalışmalara ayırıyoruz diye kendimize sormalıyız. Bu ülke bugünlere öğretmenlerinin yetiştirdiği öğrencilerle geldi ve yeniçağın hızına ayak uyduracak gençler yetiştirmek için şimdi bizlerin öğretmenlerimizi desteklemeye devam etmemiz gerekir. Yarının dünyasını oluşturacak olan insanları her zaman ve her platformda desteklememiz gerekir.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1158
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Öğretmenin sınırı yok

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat