15 Temmuz 2023, Cumartesi - 15:16

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sanat Tarihi Bölümlerinde mezun çok, atama yok

Tarih: 18 Haziran 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.556

Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerini mezuniyet sonrası işsizlik bekliyor. Mezun olanların alanlarıyla ilgili bir işe girmeleri çok zor.

Türkiye’deki Sanat Tarihi Bölümü sayısı 32. Her yıl yaklaşık 2 bin öğrenci bu bölümden mezun oluyor. Mezun öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan KPSS başarılı olursa memur olabiliyor. Sanat tarihi mezunları, müze araştırmacısı olarak veya Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda sanat tarihi öğretmeni olarak çalışabiliyor. Ancak özel üniversitelerde Müzecilik Bölümlerinin açılması, Sanat Tarihi Bölümü mezunlarının iş imkânlarını kısıtlıyor. Özel müzeler, Sanat Tarihi Bölümü mezunları yerine Müzecilik Bölümü mezunlarını işe almayı tercih ediyor.

“Öğretmen atamaları yok denecek kadar az”

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş de sanat tarihi bölümü mezunlarının istihdam sorununu gündeme taşıdı. Gümüş sanat tarihi mezunların kamuda istihdamıyla ilgili TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, MEB’in kültürel aktiviteler ve sanat tarihi derslerine ilgisinin olmadığını ve sanat tarihi öğretmeni atamasının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanat tarihçisi, arkeolog, müzeci ve restoratörlere yeterli sayıda kadro açmadığını kaydeden Gümüş, hükümetin bu konuda gerekli planlamaları yapmadığını ifade etti.

Adsız

800 bin öğretmenden sadece 128’i sanat tarihi öğretmeni

MEB’in kadrosundaki 800 bin öğretmenden sadece 128’i sanat tarihi öğretmeni. Liselerde verilen sanat tarihi dersini birçok okulda resim öğretmenleri veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrosuna ise KPSS sonucunda geçtiğimiz yıl 57 memur atandı. Bu 57 memurdan yalnızca 10’u müze araştırmacısı olabildi. Atamaların yetersizliği ve işsizlik yüzünden mezunlar, diplomalarını mimarlık ofislerine kiralamak zorunda kalıyor. Sanat Tarihi Bölümü mezunlarının işini başka bölüm mezunlarının yapması, özellikle restorasyon çalışmalarında da sorunlara yol açıyor.

Erezer: “Belediyelerde sanat eserlerini korumaya yönelik birimler yok”

Sanat Tarihi Mezunlarının durumunu konuştuğumuz, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi, Kültür ve Sanat Emekçileri Derneği üyesi Tolga Erezer, yaşadıkları zorlukları sıraladı. Erezer, “Formasyon aldığımız zaman MEB’e bağlı okullarda öğretmenlik yapabiliyoruz fakat pedagojik formasyon eğitim ücretleri oldukça yüksek. Formasyon alsak bile atama sayımız çok az” dedi. Belediyelerde sanat eserlerini korumaya yönelik birimlerin bulunmadığını kaydeden Erezer, sanat eserlerini koruma birimlerinin açılmasının Sanat Tarihi Bölümü mezunları- na iş alanı oluşturacağını belirtti. Erezer, 2014 yılında öğrencilerin, derneklerin ve mezunların katıldığı eylemler sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılında 174 Sanat Tarihçisini sözleşmeli olarak işe aldığını hatırlattı.

Sanat Tarihi öğrencileri ve mezunları, 2013 yılından beri Sanat Tarihi Öğrenci Sempozyumu düzenliyor. Düzenlenen sempozyumlarda öğrencilerin ve mezunların sorunları ile Türkiye’de sanat tarihi tartışılıyor.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11767
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sanat Tarihi Bölümlerinde mezun çok, atama yok

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat