26 Temmuz 2023, Çarşamba - 16:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

10 Ekim katliamında öldürülenler anıldı

Tarih: 10 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 74

Ankara Gar katliamının dördüncü yıl dönümünde, öldürülen 103 kişi bir kez daha anıldı.

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te meydana gelen katliamda öldürülen 103 kişi anıldı. Yakınlarını kaybeden aileler, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB birlikte yürüyerek garın önünde toplandı. TMMOB Başkanı Emin Koramaz basın açıklamasını okurken anma, 5 dakikalık oturma eylemi, sembolik anıtın önüne karanfil ve öldürülenlerin fotoğrafları bırakılmasının ardından sona erdi. Anmaya CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başta olmak üzere çok sayıda milletvekili de katıldı.

Anıt meydan yeniden gündemde

TMMOB Başkanı Koramaz, anmaya katılanlar adına yaptığı konuşmada, “Dört yıl sonra acımız, hasretimiz ve öfkemiz her geçen gün artıyor” dedi. Koramaz, “Bundan dört yıl önce 10:04 geçe art arda patlayan iki bomba aramızdan 103 arkadaşımızı aldı. 500’e yakın arkadaşımız yaralandı, sakat kaldı. Aramızdan ayrılanları uğurladık ama bizlerin içerisinde o katliamın travması ve her geçen gün artarak büyüyen kederlerimiz hiç dinmedi. Biz hala 10 Ekim’i yaşıyoruz. Hala biz bu meydanı kanı bulayan o alçak saldırıyı yaşıyoruz. Hala biz kendi kendimizde hesaplaşmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Koramaz katliamın yaşandığı meydana yapılması istenen anıtla ilgili de şunları söyledi:

“Sevgili arkadaşlar, 10 Ekim’in ardından burada geçici bir meydan yaptık, geçici bir pano yerleştirdik. Aslında bu pano sembolik bir pano, katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın resimleri var. Emek, barış, demokrasi taleplerimiz var. Bu meydan o günü anlatmakta o gün yaşanan acıları anlatmakta oldukça yetersiz kalıyor. Biliyorsunuz katliamın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi bir karar almıştı. Bu meydanın adını ‘Demokrasi Meydanı’ olarak değiştirdiler ve bu meydanı bir anıt meydanı olarak düzenleme kararı da alınmıştı. Ne yazık ki aradan geçen dört yıl içerisinde herhangi bir adım atılmadı. Biz TMMOB, KESK, DİSK ve TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı ile birlikte mevcut belediye başkanı ile bu meydanın anıt meydan olarak düzenlenmesi için görüş birliğine vardık.”

“Adalet tecelli etmiş değil”

Koramaz, 10 Ekim katliamı davasında soruşturmanın olayı tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturmadığını söyledi. Geçen Ağustos ayında davanın sonuçlandığı ve 9 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 10 kişiye de örgüt üyesi olmaktan, yardım ve yataklıktan değişik cezalar verildiğini hatırlatan Koramaz, şunları söyledi:

“Dosyaları ayrılmış 16 sanığın da davası devam ediyor. Bu dava 21 Kasım’da görülecek. Ancak 10 Ekim katliam davası, soruşturması mahkemeye sunulduğu İlk günden itibaren söyledik. Bu davaya açılan soruşturma olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulması için yeterli değildi. Katıldığımız her duruşmada defalarca belirttik katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerinin katliamda sorumluluğu bulunan siyasilerin mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledik ne yazık ki mahkeme bu konuda cesur bir adım atmadı bu yönüyle soruşturmayı eksik bir şekilde yürüttü. Adalet hala bizlerin ve Türkiye halkının vicdanında tecelli etmiş değil.”

Ailelerden tepki

Katliamda öldürülen Güney Doğan’ın babası Mustafa Doğan, da oturma eylemi sırasında tepkisini dile getirirken eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde söylediği “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum. Neden mi? Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden, aylardan biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olarak yazılacaktır” ifadelerine tepki göstererek “Çocuklarımızı kim öldürdü Davutoğlu, soruyorum sana?” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25091
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 10 Ekim katliamında öldürülenler anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat