24 Temmuz 2023, Pazartesi - 00:10

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

15 Nisan Dünya Hitit Günü etkinlikleri başladı

Tarih: 16 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 163

Dünya Hitit Günü etkinlikleri bugün başladı. Turizm haftası kapsamında gerçekleşen etkinlikler 15-20 Nisan tarihleri boyunca devam edecek.

Dünya Hitit Günü Etkinlikleri açılışı, dün saat 19.19’da başladı. Konuşmacı, Levent Kol “Çorum’un plakası da 19, bu saatte başlamak güzel oldu” diyerek etkinlik dizisini başlattı. Vakıf19 Çorumlular Vakfı ve Türk Japon Vakfı ortaklığıyla yapılan program, Türk Japon Vakfı’nda gerçekleşti. Açılış konuşmalarında, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cafer Seyyar Sadıklar, Vakıf19 Çorumlular Vakfı Başkanı Alper Bilan ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi konuştu.

Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sadıklar: “Sizi bir gün değil, her gün burada görmek isterim”

İlk sözü alan Prof. Dr. Cafer Sadıklar, katılımcı sayısı fazla olduğu için teşekkürlerini dile getirdikten sonra, “İmparator ve hatun hoş geldiniz. İmparator ve hatunun kim olduğunu birazdan göreceksiniz” diye ekledi. Hattuşa’yı bir gün değil her gün yaşatmak için bu atmosferi oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Sadıklar “Sizi bir gün değil her gün burada görmek isterim” diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmasının ardından Çorum Valiliği Prof. Dr. Sadıklar’a plaket takdim etti.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi Prof. Dr. Cafer Sadıklar’a plaketini takdim etti

Vakıf19 Çorumlular Vakfı Başkanı Bilan: “İlk barış antlaşması Kadeş’in imzalandığı topraklardan barış için yola çıktık”

Türkiye’nin kültürel miraslarını dünyaya tanıtmak için yola çıktıklarını dile getiren Alper Bilan, 15 Nisan’ı Dünya Hitit Günü ilan ettiklerini söyledi. Hitit uygarlığının çiçek, sevda ve buram buram Anadolu kokan ruhunu evrensel değerlerle tüm dünyaya tanıtmayı bir insanlık görevi olarak gördüğünü belirten Bilan, “İlk barış antlaşması Kadeş’in imzalandığı topraklardan barış için yola çıktık” dedi. Konuşmasının ardından Çorum Valiliği, Alper Bilan’a törenle plaket takdim etti.

Alper Bilan

Çorum Valisi Çiftçi: “Dünya bu güzelliklerle daha anlamlı yere gelecektir”

Anadolu’nun tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyleyen Mustafa Çitçi, “Anadolu bir açık hava müzesidir ve bu müzenin en nadide parçası ise Hattuşa’dır” dedi. Çiftçi ilk merkezi yönetimin, Pankuş Meclisinin ve Kadeş Antlaşması ile Hattuşa dünya medeniyetlerine ilkleri hediye etmiştir” dedikten sonra, Kadeş Antlaşması metninin büyütülerek Birleşmiş Milletlerin giriş kapısına asıldığını söyledi. Çiftçi, bunun, insanlığın barış adına Hititler’den alınması gereken bir ders olması gerektiğinin dile getirdi ve “Hitit medeniyetini tanıtmak, dünya barışı için bir adım olacaktır ve dünya bu güzelliklerle daha anlamlı yere gelecektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından katılımcıları  Hitit Uygarlığı, Hattuşa ve Çorum hakkında bilgilendirmek için bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi ardından Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, “Hitit Uygarlığında dans ve müzik” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Hitit yaşam tarzını yansıtmak adına Hitit kabartmalarından esinlenerek hazırlanan kıyafetlerden bir defile gerçekleşti. Defilenin ardından Hitit çalgılarıyla verilen konserden sonra Hitit yöresel yemekleri servis edildi ve “Hititlerde Müzik, Dans ve Kostüm” başlıklı fotoğraf sergisi açıldı.

Bu amblem her yerde kullanılabilir, hiçbir sakınca yok

Etkinliğin sonunda Vakıf19 Başkanı Alper Bilan GÖRÜNÜM muhabirinin sorusu üzerine, Hitit kültüründen gelen güneş ambleminin Ankara Büyükşehir Belediyesi logosu olarak kullanılmasının hiç bir sakınca olmayacağını, bu sembolün Anadolu’daki bütün memleketlere ait olduğunu dile getirdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22822
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 15 Nisan Dünya Hitit Günü etkinlikleri başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat