1 Ocak 2024, Pazartesi - 21:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

15. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi başladı

Tarih: 29 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 383

Türk Sosyal Bilimler Derneği (TSBD) tarafından düzenlenen 15. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, bugün düzenlenen açılış programının ardından başladı. Programın ardından Genç Sosyal Bilimciler ödülleri ve Behice Boran ödülü, sahiplerine takdim edildi.

Türkiye’nin en önemli akademik sosyal bilimler etkinliklerinden biri olan Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nin 15’incisi, bugün ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda yapılan açılış oturumuyla başladı. Kongrenin açılışında, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meliha Altunışık ve TSBD Başkanı Prof. Dr. Oğuz Oyan birer konuşma yaparken Doç. Dr. Galip Yalman da açılış bildirisi sundu.

Prof. Dr. Altunışık: “Ulusal çapta araştırmacılar arasında diyalog imkanı doğmaktadır”

Kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Altunışık, “Bir kongreyi böylesine uzun yıllar devam ettirmek, Türkiye’de çok rastlanan bir şey değil. Gerçekten bunu sağlayanları kutluyorum. Ama daha da önemlisi, TSBD tarafından düzenlenen bu kongrenin Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesine yaptığı katkı diye düşünüyorum” diye konuştu.

Altunışık, Sosyal Bilimler Kongresi’nin Türkiye’de alanında en kapsamlı kongre olduğunu ifade ederek, “Bu kongrenin başka bir özelliği de Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden, farklı şehirlerinden araştırmacıları bir araya getirmesidir. Böylece ulusal çapta araştırmacılar arasında diyalog imkanı doğmaktadır. Bir ulusal sosyal bilimler ekosisteminin gelişmesine, epistemik cemaatlerin oluşmasına katkıda bulunmaktadır diye düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Oyan: “Hiçbir sansürü olmadan böyle bir etkinliği düzenlemenin avantajları var”

Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nin ilkinin 1980’de düzenlendiğini anımsatan TSBD Başkanı Prof. Dr. Oğuz Oyan, konuşmasında “Hiçbir sansürü olmadan böyle bir etkinliği düzenlemenin herhalde bizim gibi bağımsız bilimcilerin yönetimde olduğu, yani üyeleri de öyle olan bir dernek çatısı altında olmanın avantajları var” ifadelerini kullandı. Oyan, Sosyal Bilimler Kongresi’ni düzenlemenin zorluklarını aktararak, “Türkiye’de siyasi iklim, o kadar dalgalı ki siyasetten bağımsız üniversite yönetimlerinin sürekli olarak var olmasını mümkün kılan koşullar yok. Dolayısıyla bu kadar özgür bir tartışma ortamını bir üniversite yönetiminin hiç çekince duymadan sürdürebilmesinin koşulları -hele son yıllarda daha da artmış vaziyette- ortada kalmamış” ifadelerini kullandı.

İki yıl önce düzenlenen kongreden beri hayatını kaybeden bilim insanları ve aydınların anısına toplantıların düzenlendiğini belirten Oyan, bu yılki kongrede Şinasi Aksoy, İlter Ertuğrul, Gürhan Fişek, Aykut Göker, Selim İlkin, Halil İnalcık, Çiğdem Kağıtçıbaşı, Şerif Mardin, Erdoğan Soral ve Şirin Tekeli’nin anılacağını bildirdi.

Doç. Dr. Yalman: “Devlet sorunu, sadece Türkiye’nin sorunu değil”

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Yalman, açılış bildirisinde Türkiye’de bir “devlet sorunu”nun olduğunun altını çizerek, “Önemli olan, bu soruna yönelik sosyal bilimciler olarak gerekli çözümlemeleri geliştirmemizi sağlayacak, gerekli kuramsal açılımları gündeme getirecek, onu açıklaması zor bir muamma olmaktan çıkaracak yeterli donanıma acaba sahip miydik?” dedi.

Konuşmasında siyaset ve iktisat ilişkilerini ele alan Yalman, “Devlet sorunu, akademik anlamında sadece Türkiye’nin sorunu değil. Devlet kuramı geliştirme, bir mesele olarak 1970’lerin sonlarından itibaren gündemde. Bu sadece bilimsel bir faaliyet değil. Geliştirildikçe çok net görüyoruz ki 1980’lerin ikinci yarısından itibaren Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, OECD ve benzeri örgütlerin çok önemli olarak geliştirdikleri politika önermelerinin de teorik altyapısını oluşturmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

Genç Sosyal Bilimciler ödülleri sahiplerini buldu

Açılış bildirisinin ardından, düzenlenen törende Genç Sosyal Bilimciler ödülleri ve Behice Boran ödülü, genç akademisyenlere takdim edildi. Törende doktora kategorisindeki ödülü, Dr. Cemal Salman; yüksek lisans kategorisindeki ödülü, Beril Türkoğlu; makale kategorisindeki ödülü, İLEF öğretim elemanı Arş. Gör. Selma Toktaş aldı. Yurt dışında olması nedeniyle ödül törenine katılamayan Toktaş’ın ödülü, kendisi adına bir başkasına teslim edildi. TSBD Behice Boran ödülünün sahibi ise Hasan Kürşat Akcan oldu.

İLEF‘in öğretim elemanlarından Arş. Gör. Ezgi Kaya Hayatsever de ‘Türkiye’de Muhafazakar İdeolojinin Temelleri’ başlıklı çalışmasıyla yüksek lisans kategorisinde mansiyon ödülü aldı.

Ezgi Kaya Hayatsever, ödülünü Doç. Dr. Gülbiye Yenimahalleli-Yaşar’ın elinden aldı.

Behice Boran Ödülünün sahibi Arş. Gör. Hasan Akçan’a ödülünü Prof. Dr. Erinç Yeldan verdi.

 

Toplam 3 gün sürecek Kongrede 93 oturumda 400’e yakın bildiri sunulacak.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16449
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 15. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaban hayvanlarının canı “değerli”

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2023-2024 av dönemi için koruma altına alınan av ve yaban hayvanlarını avlamanın tazminat bedellerini yayımladı.

Kapat