15 Temmuz 2023, Cumartesi - 20:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

22’inci Gezici Festival başladı

Tarih: 26 Kasım 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 120

Gezici Festival, 22. yolculuğuna Ankara’dan başladı. Açılış filminin yönetmeni Rıza Sönmez, Festival Yönetmeni Başak Emre ve Festival Koordinatörü Pınar Evrenosoğlu festivali, Görünüm’e değerlendirdi.

Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 22. yolculuğuna Ankara’dan başladı. Yönetmen Rıza Sönmez’in katılımıyla “Orhan Pamuk’a Söylemeyin, Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var” filmi izleyicilerle buluştu. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki (Ç.S.M) gösterime, sinemaseverler büyük ilgi gösterdi.

Fotoğraflar: Alican Özer

Fotoğraflar: Alican Özer

Sönmez: “Filmim Gezici Festivalin mahsulüdür”

Yönetmenler ve festival koordinatörleri festivalin 22’inci yolculuğunu Görünüm’e değerlendirdi. Festivalin açılış filminin yönetmeni Rıza Sönmez, “Çok önemli bir festival, festivallerin sadece büyükşehirlere sıkışmaması gerektiğini bize gösterdi. Çok kıymetli bir turne ruhu yakaladı. Gezici Festival gittiği şehri, sanatla buluşturuyor ve o şehirde projeler yapılmasını sağlıyor. Benim filmim de bir Gezici Festival mahsulüdür” dedi.

Yönetmen Rıza Sönmez

Yönetmen Rıza Sönmez

Uğur Yücel’in Gezici Festival sayesinde ilham alarak Kars’ta “Soğuk” filmini çektiğini anımsatan Sönmez, “Filmimi çekerken ‘Soğuk’ filmi sırasında tanıştığım bir müzisyenden ilham aldım. Yine Orhan Pamuk’un, Kars’ı anlatan Kar romanı da çok önemli. Bu ikisiyle kurduğum öyküyle bir şehir profil çıkarmış oldum” diye konuştu.

Emre: “Gezici festival şehirlerde değişime öncülük ediyor”

Festival Yönetmeni Başak Emre “Gezici Festival Türkiye’de bir çok şehre gitti. Bunlardan en önemlilerinden biri de Kars’tı. Bizden sonra Kars’ta beş sinema filmi çekildi. Bugün izleyeceğimiz film de onlardan biri” dedi.

Gezici festivalin gittiği yerlerde değişime öncülük ettiğine değinen Emre, “İlk gittiğimizde Kars’ta, Artvin’de, Van’da sinema salonu yoktu. Van’da insanlar filmleri ayakta izlemişlerdi. Kars’ta yoğun ilgiyi gören belediye başkanı kültür merkezini, sinema salonuna çevirdi. Bursa’ya ilk gittiğimiz yıllarda seyirci bulamazdık. Sonraki yıllarda filmleri ayakta izleyenler bile oldu” dedi.

Evrenosoğlu: “İzleyiciye ucuz biletle film izletebilmek zorlaşıyor”

Festival Koordinatörü Pınar Evrenosoğlu, “İlk günümüz olmasına rağmen bu yıl da katılım gayet iyi. Seyircilerimizin bu ilgisi bizi gelecek organizasyonlar için de güçlendiriyor” dedi. Organizasyonun giderek zorlaştığını, yerel yönetimlerin tutucu olmaya başladığını belirten Evrenosoğlu, “Kültür Bakanlığı her zaman yanımızda. Bu yıl Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’ni bize açması da çok önemli. Maalesef Ankara’da sinema salonu kalmadı hepsi ticari. İzleyici ’ye ucuz biletle film izletebilmek giderek zorlaşıyor” dedi.

Festival koordinatörleri

Festival koordinatörü Pınar Evrenosoğlu ve Festival Yönetmeni Başak Emre

“Orhan Pamuk’a Söylemeyin, Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var” filminin gösteriminin ardından, yönetmen Rıza Sönmez’le yapılan söyleşiyle etkinlik sona erdi.

Yolculuk Kastamonu’da son bulacak

Gezici Festival 1 Aralık’a kadar Ankara’da Ç.S.M. ve Alman Kültür Merkezi’nde gösterimlere devam ettikten sonra, 2-4 Aralık arasında Eskişehir’de ve 5-7 Aralık arasında Kastamonu’da film gösterimlerini sürdürecek.

Festival programına buradan ulaşılabilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13004
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 22’inci Gezici Festival başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat