15 Temmuz 2023, Cumartesi - 00:46

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kaboğlu: “Anayasal düzene geri dönmeye çalışmak gerekir”

Tarih: 05 Mayıs 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 74

Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu İbrahim Kaboğlu oldu. Kaboğlu “24 Haziran sonrası Türkiye rejimi” başlıklı söyleşide,erken seçim sürecini değerlendirdi.

Mülkiyeliler Birliği tarafından düzenlenen Çarşamba Söyleşilerinin Mayıs programı, anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun konuşmasıyla başladı. Mayıs ayının ilk etkinliği olan söyleşi 18.00’da “24 Haziran Sonrası Türkiye Rejimi” başlığıyla yapıldı. Erken seçimi hazırlayan süreci değerlendiren Kaboğlu, “2. Meşrutiyet sonrası tüm anayasal çalışmaların kazanımlarına atılan bir bombaya benziyor. 50 gün sonra keşke dememek gerekir” dedi.

“Burada bir hukuk sistemi yok”

Anayasasızlaştırma için ilk denemelerin 10 Ağustos’ta yapıldığını söyleyen Kaboğlu, “O günden bu yana anayasal düzen tasviri iddiası altında anayasal düzenlemeler yapılıyor” dedi. Kaboğlu, metnin 106’ıncı maddesinin son fıkrasında tarif edilen cumhurbaşkanı yetkileriyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin idaresini cumhurbaşkanlığı kararnamelerine bağlandığını söyleyerek “Burada bir hukuk sistemi yoktur” ifadelerini kullandı. Kaboğlu, muhalefetin her öznesinin iktidar hevesine kapılmadan bu hukuksuzluğu halka anlatması gerektiğini belirterek “Cumhur ittifakının karşısında demokrasi birliği olmalıdır” dedi.

“Anayasal düzene geri dönmeye çalışmak gerekir”

İçinde bulunduğumuz siyasi koşulları başka dönemlerle kıyaslamanın yanlış olacağını belirten Kaboğlu, “Kıyaslamak küçümsemektir. Bugün 12 Eylül dönemiyle dahi kıyaslanamaz” dedi. Seçim sürecinin zor geçeceğini öngören Kaboğlu, “Ne olursa olsun, anayasal düzene geri dönmek için irade koymaya çalışmak gerekir” diye konuştu. Kaboğlu, anayasal bilgi yanlışlığının had safhaya ulaştığını “Ortada bir başkanlık sistemi yok çünkü bir sistemin yok” sözleri ile değerlendirdi.

Katılımcıların, seçim sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiğine dair soruları üzerine Kaboğlu, “Onların yaptığı gibi düzeyi düşürmeden, küfretmeden mücadele etmeliyiz. Biz hukukiyiz, haklıyız, saydamız” diye konuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18355
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kaboğlu: “Anayasal düzene geri dönmeye çalışmak gerekir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat