1 Kasım 2024, Cuma - 10:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Abakay: “Akrabalarım bile kitabı toplatmakla tehdit etti”

Tarih: 07 Ekim 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 295

Ermeni olduğunu 82 yaşında ölüm döşeğindeyken söyleyen annesi Hoşana’nın hikâyesini anlatan Abakay, “Halama Ermeni diyemezsin. Kitabını toplattırırım” tehditleriyle karşılaştığını söyledi. Annesinin Ermeni olduğunu yazdığı için akraba çevresinden bile tepki gördüğünü kaydeden Abakay, “Benim akrabalarım bugün bile bunu diyorsa bunca yıl Hoşana’nın korkması son derece doğal” dedi.

Ermeni olduğunu 82 yaşında ölüm döşeğindeyken söyleyen annesi Hoşana’nın hikâyesini anlatan Abakay, “Halama Ermeni diyemezsin. Kitabını toplattırırım” tehditleriyle karşılaştığını söyledi. Annesinin Ermeni olduğunu yazdığı için akraba çevresinden bile tepki gördüğünü kaydeden Abakay, “Benim akrabalarım bugün bile bunu diyorsa bunca yıl Hoşana’nın korkması son derece doğal” dedi.

Ahmet Abakay kitabını imzalıyor.

Ahmet Abakay kitabını imzalıyor.

Abakay, Ankara’daki imza gününde, kitabının yazım sürecini ve aldığı tepkileri GÖRÜNÜM’e anlattı.

Gazeteci-Yazar Ahmet Abakay’ın son kitabı “Hoşana’nın Son Sözü” tartışma yarattı. Annesinin Ermeni olduğunu ancak ölüm döşeğindeyken söylediğini yazan Abakay, akraba çevresinden tepkiler geldiğini söyledi.

Düzenlenen imza gününde GÖRÜNÜM’ün sorularını yanıtlayan Abakay, “Hala ‘niye yazdın’ diyenler var. Fakat duygusal bir şey var ve bu yüzden biraz frene bastım. ‘Çevreme de çok rahatsızlık verir miyim’ diye endişem oldu ama insanlar aşmalı bunları” diye konuştu.

“Halama ‘Ermeni’ diyemezsin”

Kitapla ilgili nasıl tepkiler aldığını sorduğumuz Abakay, şunları söyledi:

“Kitap çıktıktan, gazetelerde yer aldıktan sonra öz dayımın çocukları beni aradı. Diyor ki Ermeni’ lafını çıkartacaksın. Halamı ‘Ermeni’ diye taktim edemezsin. Toplattırırım kitabı.’ Benim akrabalarım bugün bile bunu diyorsa bunca yıl Hoşana’nın korkması son derece doğal.”

Annesinin ismini yıllarca “Hoş Ana” olarak bildiklerini söyleyen Abakay, sonrasında araştırdığında bu ismin Ermenice “Kutsal gece, duaların kabul edildiği gece” anlamına geldiğini öğrendiğini belirtti.

Kitapta çocukluğundan başlayarak eğitim, gazetecilik ve siyaset anılarını anlatan Ahmet Abakay, ilk notlarını çıkardıktan sonra öğrendiği bu bilgiyi kendisine saklamak istemediğini dile getirdi. Toplumsal bir sorun olan bu konunun bilinmesine ve sorunun çözümüne katkı sunmasına hizmet edebilmek için yazdığını ifade eden Abakay, annesinin kendisine ‘ambargo koyduğunu’ belirtti. Hoşanan’nın kendisini “Ben ölmeden çocuklarına, kardeşlerine, Ermeni olduğumu asla anlatmayacaksın” diye tembihlediğini söyleyen Abakay, annesi öldükten sonra tedirginlik içeresinde konuyu ailesiyle paylaştığını anlattı. Eşi ve kızının kendisinin kendisini desteklediğini fakat yakın akraba çevresinden ‘sakın böyle bir şeye girme’ telkinleri aldığını kaydetti. Abakay, “Bana sürekli ‘ortalık kötü, Annenin gayri-müslim olduğunu sakın etrafına söyleme’ şeklinde uyarılar geliyordu. Ama bu Türkiye’nin bir gerçeği. Bunun bilinmesi gerek. Saklayamazdım. Onun için hiç tereddütsüz yazdım” dedi.

“Benim için ilerici, demokrat olmak önemli”

Abakay GÖRÜNÜM'e konuşurken.

Abakay GÖRÜNÜM’e konuşurken.

Annesinin Ermeni olduğunu öğrendikten sonra Ermeni sorununa bakışının değişmediğini aktaran Abakay şunları kaydetti:

“Ben zaten sosyalist bir çevrede büyüdüm. Rus olmuş, Amerikalı olmuş çok önemli değil. Benim için önemli olan ilerici, demokrat olması. Bu sıralar Hrant Dink suikasti ve benzeri olaylar var. Ermeniliğini açıklamak o kadar kolay değil. Çünkü hala bir linç kültürü var. Son yıllarda bu tür olaylar epey ortaya çıkmaya başladı. Fikirlerimde bir değişiklik olmadı ben merakımdan inceleme gereği duydum. Ermeni olmak benim için gurur verici. Rus olmak, Türk olmak çok fark etmiyor benim için. Ben sosyalist bir insanım. Solculuğu, ilerici, demokrat olmayı içime sindirdiğim için etkilemedi. Neysem oyum. Sadece duygusal yönden etkiledi beni, bu korkunun insanların üzerine bu kadar çökmüş olması etkiledi. Yazarken duyusal olarak çok zorlandım. Ağlayarak yazdığım yerler oldu.”

“Aramıza hoş geldin”

Kitap yayımlandıktan sonra olumlu tepkilerle de karşılaştığını dile getiren Abakay sosyal medyada hiç tanımadığı kişilerden tebrik ve iletişim istekleri aldığını söyledi. Abakay, Ermeni meslektaşlarından bazılarının da “Aramıza hoş geldin” diye mailler gönderdiklerini ifade etti.

“Hoşana’nın Son Sözü”

Uzun yıllardır Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanlığı görevini yürüten Abakay’ın öz yaşam öyküsünü anlattığı kitapta, Hüseyin Cevahir, Abdullah Öcalan, Kesire Öcalan, halen PKK üst yöneticisi ve kurucularından Ali Haydar Kaytan ve Haki Karer eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar gibi isimlerle ilgili anıları da yer alıyor. Abakay, kitapta “gerçek politik arkadaşları, yoldaşları” olarak nitelediği Behice BoranNihat SargınSadun Aren ve Aziz Nesin gibi isimlerle yaşadıklarını da anlatıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2543
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Abakay: “Akrabalarım bile kitabı toplatmakla tehdit etti”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat