25 Temmuz 2023, Salı - 09:01

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ABB’den Antik Roma Tiyatrosu Projesi: “Arkeopark”

Tarih: 13 Şubat 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 297

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus’taki Antik Roma Tiyatrosu’nu Arkeopark haline getirecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara’nın tarihi miraslarından olan ve geçtiğimiz yıllarda kaderine terk edilen Antik Roma Tiyatrosu kalıntılarında restorasyon ve iyileştirme çalışmaları başlattı. Bu yıl içinde başlaması ve önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen “Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi” sonunda Tiyatro’nun Dünya kültürel mirasına kazandırılması hedefleniyor.

“Ankaramızın cazibe merkezi haline getirmek için çalışacağız”

ABB’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, projeyle ilgili bilgilerin yanı sıra Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in konuyla ilgili değerlendirmelerine de yer verildi.

Ödemiş, Arkeopark Projesi ile ilgili şunları ifade etti:

“Proje Ankara’mızın kültür ve tarih turizmine yeni bir soluk getirecek. Ayrıca yıl boyunca gerçekleştireceğimiz konser, tiyatro ve etkinliklerle bu alan Hollywood stüdyosu gibi değil yaşayan nitelikte olacak. Bentderesi bölgesini ve Ulus tarihini orada yaşayan hemşerilerimizle birlikte yeniden Ankara’mızın cazibe merkezi haline getirmek için çalışacağız. Eseri ortaya çıkarmakla kalmayacağız, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın talimatı doğrultusunda da yaptığımız eserlerin yaşamasını istiyoruz.”

Otuz sekiz yıl önce ortaya çıkarıldı

Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin 1982’de Ankara Kalesi çevresinde başlattığı kazılarda ortaya çıkarılan Antik Roma Tiyatrosu MS 1. ve 2. yüzyıllar arasında inşa edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2009 yılında kalıntılar üzerine ve çevresine inşa edilen binaları yıktıktan sonra devreye Ankara Büyükşehir Belediyesi girmiş, 2013’te başlatılan “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi” kapsamında kalıntıların restorasyonunu üstlenmişti.

Tiyatronun son hali içler acısıydı

Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde “Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi” kapsamında yürütülen Antik Roma Tiyatrosu yenileme çalışmaları 2016 yılında durmuş ve kalıntılar adeta kaderine terk edilmişti. Evsizlerin ve madde bağımlılarının meskeni haline gelen kalıntıların hiçbir önlemle korunmamasının sonucu 2 bin yıllık tiyatro harabeye dönmüştü.

GÖRÜNÜM, 2016 yılında yaptığı haberle kalıntıların durumunu gündeme getirmişti:

http://gorunum.tk/27017

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27011
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ABB’den Antik Roma Tiyatrosu Projesi: “Arkeopark”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat