18 Temmuz 2023, Salı - 03:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü Kemal Göktaş’ın

Tarih: 12 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 154

Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü’nü haber dalında Milliyet Gazetesi Muhabiri ve İLEF Öğr. Gör. Kemal Göktaş aldı.

Suikast sonucu 1979’da öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi anısına verilen Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde (İLEF) Araştırmacı Gazetecilik ile Yargı ve İnsan Hakları Muhabirliği dersleri de veren Milliyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş, haber dalında ödüle layık görüldü.

kemal göktaş 2

Kemal Göktaş

Seçici kurul, “Uludere’nin Bilinmeyenleri (Uludere Bize Sorulmadı)” ve “Resmi Kayıtlar Eker’i Doğruladı” haberleri ile Kemal Göktaş’a haber ödülü verilmesinin gerekçesini şöyle açıklıyor:

“28 Aralık 2011 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının Şırnak’ın Uludere mevkisin de sınırın sıfır noktasında yaptığı bombardıman sonucu 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, yakın tarihimizin en önemli hadiselerinden biridir. Gerek kamuoyundaki hassasiyet gerek devam etmekte olan hukuki süreçler nedeniyle bu olayla ilgili tartışmanın daha uzun yıllar Türkiye’nin gündemini meşgul edeceği anlaşılmaktadır. Bombardıman kararı, askeri makamların Kuzey Irak’tan Türkiye’ye doğru yaklaşan bir grubun PKK unsurları olduğu yolundaki istihbarat analizine dayanılarak alınmıştır. Oysa Kemal Göktaş, 16-17 Şubat 2015 tarihlerinde Milliyet gazetesinde çıkan haberlerinde, İkinci Ordu Komutanlığı’nda olayı takip eden istihbarattan sorumlu görevlinin, bu grubun PKK’lı değil kaçakçılar olabileceği yolunda bir istihbarat değerlendirmesi yaptığı gerçeğini gün ışığına çıkartmıştır. Ancak bu değerlendirme üst makamların bombardıman kararında dikkate alınmamıştır. Olayın sorumluluğuyla ilgili bundan sonraki hukuki süreçleri de etkileyebilecek nitelikteki bu haber, Uludere hadisesinin bilinmeyen bir yönüne ışık tutarak toplumun bilgilenmesine yardımcı olmuş, bu yönüyle önemli bir toplumsal yarar da sağlamıştır”.

Göktaş’ın Abdi İpekçi’den ikinci ödülü

İlk kez 1981’de verilen Abdi İpekçi Gazetecilik Ödülleri’nde Kemal Göktaş, 2010’da da bir ödül almıştı. Göktaş, Vatan Gazetesinde yayımlanan “AİHM’de Vahim Savunma” başlıklı haberiyle Haber Ödülü’ne sahip olmuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6904
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü Kemal Göktaş’ın

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat