17 Temmuz 2023, Pazartesi - 17:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Adı İLEF’e çok yakıştı

Tarih: 04 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.322

BYYO ve İLEF’in değerli hocalarından dil ustası, yazar Emin Özdemir’in adının verildiği, İLEF’in yeni okuma salonu açıldı.

Ankara Üniversitesi BYYO’da 1974 yılında öğretim üyesi olarak göreve başlayan ve 1996 yılında emekliye ayrılan dilbilimci ve yazar Emin Özdemir’in adının verildiği Emin Özdemir Okuma Salonu, 3 Kasım Cuma günü açıldı. Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan, İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabının yazarı Hatice Aydoğdu ve Özdemir’in ailesinin katıldığı açılışa İLEF öğretim elemanları ve öğrencileri de ilgi gösterdi. Etkinliğin sunuculuğunu İLEF Öğretim Elemanı Uzman Hatice Kurt yaptı.

Prof. Dr. Altun: “Bizimle beraber olduğuna inanıyorum”

Etkinliğe ev sahipliği yapan İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, salonun yapımında katkısı bulunanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, şöyle konuştu: “Hocamın yazdıklarıyla ilgili birtakım şeylere baktım. ‘İnsan damıtık su değildir. Onun doğasında iyiyle kötünün, güzelle çirkinin tohumları iç içedir. Nasıl yeşerir bu tohumlar. Hangisi ağır basar insan yaradılışında. Bunu önceden kestirmenin güç olduğu yargısına ulaşıyoruz. Bir öyküde de söylendiği gibi insanoğlunun gerçek yüzünün kişilik özelliklerini ortaya çıkaracak olan yaşama sınavıdır. Bu sınavdan geçiştir.’ diyor. 1 Eylül’de ebediyete uğurladığımız hocamız zannediyorum bu sınavı iyi verdi” dedi. Özdemir’in ailesine de teşekkür eden Altun, “Emin hocanın hepimize nasip olmayacak bir yaşamı yaşadığını düşünüyorum” dedi.

Kampüste ve İLEF’te yapılan yeniliklerden de bahseden Prof. Dr. Altun, okuma salonunun 24 saat açık olacağı bilgisini verdi. Okuma salonuna Emin Özdemir isminin verilmesi önerisinin Prof. Dr. Sezer Akarcalı’ya ait olduğunu hatırlatan Altun, fakülte yönetim kurulu tarafından alınan kararın yaşarken Emin Özdemir ile paylaşıldığını dile getirdi. Dekan Altun, “En azından bu haberi onunla paylaştığımız için mutluyuz, şu an da onunda bizimle beraber olduğuna inanıyorum, umarım öğrenci arkadaşların çalışma ihtiyaçlarına katkı sağlar” diye konuştu.

İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun

Aydoğdu: “Okumanın insanı özgürleştireceğine inanırdı”

Altun’un ardından, “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabını hazırlayan, Özdemir’in öğrencisi, gazeteci Hatice Aydoğdu kürsüye geldi. Sözlerine “Emin Özdemir Türk dilinin ustasıdır ve dil bilimcidir, yazardır, eğitimcidir” diyerek Özdemir’in çok yönlü bir isim olduğunu belirten Aydoğdu, Özdemir’in hayat hikâyesi ve çalışmalarından da bahsetti. “Emin Özdemir, okumanın insanı özgürleştireceğine inanırdı” diyerek Özdemir’in okumaya verdiği öneme değinen Aydoğdu, “Onun sözcükleri vicdanıdır. Ona göre yazmak aslında sözcüklerle gerçek anlamda bir yaşam olduğudur. Emin Özdemir için okumadan yazmadan kesilmek demek aslında tükenmek demektir” dedi.

Emin Özdemir’in 1980 yılında hem üniversiteden hem de TDK’dan ihraç edildiğini belirten Aydoğdu, “Şunu da o tok sesiyle vura vura söylerdi: ‘Dilin ve sözcüklerin gücü, siyasetçilerin de siyasi iktidarların da gücünden kat kat fazladır” diye konuştu.

Hatice Aydoğdu

Prof. Dr. Özkan: “Fakültemizi bir ekol haline getiren birçok hocamız var”

Törene katılan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan da bir konuşma yaptı. İLEF’in basın yayın tarihinde ilk eğitim veren kurum olarak yarım asrı geride bıraktığını belirten Prof. Dr. Özkan, “İletişim alanında Prof. Dr. Muammer Aksoy, Prof. Dr. Erol Mutlu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve bugün okuma salonuna ismini veren Emin Özdemir gibi fakültemizi bir ekol haline getiren birçok hocamız var” dedi.

Özdemir’in büyük başarılarını, bıraktığı eserlerle taçlandıran bir aydın olduğunu belirten Özkan, Özdemir’in İLEF’in her bir noktasında aramızda yaşamaya devam edeceğini söyledi. Açılan okuma salonuyla Emin Özdemir’in ruhunun da mutlu olacağını belirten Özkan “Salon, Fakültemiz öğrencileri başta olmak üzere, içinde okuma aşkı olan herkese hizmet verecek bir yer haline getirilecek” dedi.

A.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan

Prof. Dr. Kumbasar: “21 yıl sonra böyle anılması çok gurur verici”

Emin Özdemir’in kızı Özlem Özdemir Kumbasar da törendeydi. Okuma salonuna emeği geçenlere teşekkür eden Özdemir Kumbasar, “İnsanların emekli olduktan 21 yıl sonra böyle anılması, adının okuma salonuna verilmesi çok güzel ve çok gurur verici” dedi.

Babasını hastalık sürecinde mutlu eden günler olduğunu söyleyen Kumbasar, “Bunlardan biri de ‘Göğüne Sığmayan Bulut’un çıktığı gündü. O yüzden Hatice Aydoğdu’ya çok teşekkür ederiz 16 Nisan’da İLEF’te kendisi için düzenlenen etkinlik de onu çok mutlu etmişti. Hastalık sürecinde öğrencilerinin ilgisi  onu çok sevindiriyordu” diye konuştu.

Özdemir’in öğrencileriyle ilgili duygu ve düşüncelerine de değinen Özdemir Kumbasar, “Kızdığı öğrencilerini dahi anne babanın çocuğunu sevmesi gibi çok severdi” dedi.

Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar

Erhan: “Özdemir’in adı şimdiki zamanın bir parçası oluyor”

Kızının ardından torunu Doruk Erhan kürsüye geldi. “Konuşmama bir itirafla başlamak istiyorum” diyen Erhan, “İlk defa bir konuşma metnim dedem tarafından incelenmedi. Artık konuşmalarımın beğendiği yerlerinde belirsizce gülümseyip, fazla şairane bulduğu yerlerinde ise gözlerini kısan bir dinleyicim yok” diye konuştu. Emin Özdemir’i dedesi, öğretmeni ve arkadaşı olarak nitelendiren Erhan, Özdemir’in geri dönüşsüz bir şekilde gittiğinin farkına varmasının, içini büyük bir hüzünle doldurduğunu söyledi.

Doruk Erhan’ın, “Yaşam devamlı işleyen bir anı yazma makinesiyse dedemin gidişi bu makinenin asli bir çarkının ölümüdür. Geriye daha önce yaratılan anılara tutunmak kalıyor” sözleri salonda uzun süre alkışlandı.

Emin Özdemir Okuma Salonu’nun, kütüphanesinde okuyan, çalışan Emin Özdemir imgesini yaşattığını vurgulayan Erhan, anılarının İLEF’in öğrencileriyle bir arada yaşadığının altını çizdi. Erhan, “Emin Özdemir’in adı geçmişle anlamlaşarak şimdiki zamanın bir parçası oluyor. Dedemi çok sevdiği İLEF’le ve öğrencilerle bir araya getiren bir şimdiki zaman bu. Bu şimdiki zamanı yaratanlara çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Doruk Erhan

ATK dersliğindeki açılış konuşmalarının sonrasında, Özdemir’in eşi Oya Özdemir’e teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan’a da katkıları nedeniyle çiçek takdim edilen törenin ardından  Emin Özdemir Okuma Salonunun açılışı, Özdemir’in ailesi ve Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan tarafından yapıldı. Açılışa katılanları bir de sürpriz bekliyordu. Salonun çalışma masalarının üzerinde Özdemir’in kitaplarıyla karşılaşan katılımcılar, bu kitapları ücretsiz olarak edinebildi.

Emin Özdemir’in eşi Oya Özdemir duygularını GÖRÜNÜM’le paylaştı:

“Çok mutluyum, çok duygulandım. Başta Abdülrezak beyin denetimi altında, emeği geçen herkese, böyle kalıcı bir şeyin olmasını sağladıkları için teşekkür ediyorum. Bizim de bir damlacık katkımız olduysa ne mutlu. Kendisi inşallah içimizdedir, bugünü görmüştür ve hissetmiştir.”

Öğrenciler açılışın ardından okuma salonunu kullanmaya başladı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16060
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Adı İLEF’e çok yakıştı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat