22 Temmuz 2023, Cumartesi - 17:16

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İhraç edilen akademisyenler Cebeci’ye “kök saldı”

Tarih: 17 Şubat 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 357

İLEF ve SBF’den ihraç edilen akademisyenler, İLEF karşısına diktikleri elma ağacı ve anıt taş ile Cebeci Kampüsü’nde “kök saldı.” Dünyanın birçok ülkesinden akademisyenlerin dayanışma mesajları da düzenlenen oturumla dinlenildi.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde akademisyenler ve öğrenciler, ihraç edilen akademisyenlerin geri dönmesi için umutların simgelendiği bir elma fidanı dikti. Bugün düzenlenen etkinlikte, fidanla birlikte anı taşı diken akademisyenler, “Bizi üniversiteden koparmaya çalışanlara inat kök salıyoruz” diye seslendi.

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Akademisyenler ve öğrenciler, şarkılar eşliğinde fidan ve anı taşını hep birlikte dikti. Etkinlikte, tiyatro topluluğu öğrencileri “geri dönecekler” ismiyle besteledikleri şarkıyı söyledi. Dikilen anıtta, Arkadaş Zekai Özger’in dizeleri yer aldı.

“Hayır gitmiyor, kök salıyoruz”

Eğitim Sen’in düzenlenlediği etkinlikte, elma fidanın dikimiyle birlikte hazırlanan metin, ihraç edilen İLEF Arş. Gör. Dr. İlkay Kara tarafından okundu. İlef’li şair Arkadaş Zekai Özger’in de anıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Arkadaş’ın okulundayız. Çok hikaye dolaşıyor bu kampüste. Birbirine karşı yaşanmış, birbirine rağmen yazılmış, birbirinden beslenip büyümüş hikayeler. Muktedirler, muktedirlere bel bağlayanlarda geçti bu dersliklerden; onların karşısında hiç sakınmadan sözünü kuranlar, sesini yükseltenler, onlara direnenlerde. Bu kapılarda çarşaf çarşaf manipülasyon yayanlar, kare kare göz boyayanlar, sekiz sütuna teslimiyet döşeyenlerde girip çıktı. Onların karşısında yalanı eritip arı duru hakikati ortaya saçanlarda. Hangi hikayeye kulak kabartırsanız, onu duyar, ondan kıssas çıkarırsınız. Biz genç ölen şairin hikayesini duyduk. Arkadaş, okul arkadaşımız oldu. Onun için acıyı, öfkeyi, arzuyu, çok özlemeyi, küçük umutları, büyük hayalleri söze dökmenin kıymetine inandık. Onun için öfkeyi gördük, acının karşısında dilimizi bağlamadık. Umut ettik, hayal kurduk. Bu lafların kocamanlığından ürktük bazen. Bazen de gözümüzü kararttık, yerimiz ezilenin yanı, sözümüz ezilenden yana oldu. Bu binaların her köşesinde izi olanlardanız. Bölüne bölüne çoğalan odalarında, dersliklerinin her bir sırasında oturduk, okuduk, anlattık, dinledik. Anlama çabasını işimiz yaptık. Masalardaki muhabbetin harareti, kantinlerde asılı duruyor. Bu çimenlerde sarhoş olduk, aşık olduk, tembellik edip kaytardık, yorgunluk atıp nefes aldık. Duyduğumuz hikayelere yenisini kattık. Bu bahçenin kedileri bizi tanıyor. Bizi buranın dışında tutmaya çalışanları değil. Sözün kısası burada bizim kökümüz var. Biz üç beş ağacı dert edenler, kökümüzü Arkadaş’ın çok sevdiği elma ağacına emanet ediyoruz. Onunla derine inip, onunla boylanacak. Bugün nasıl böyle haklılığın iç serinliliği ile toprağa dokunuyorsak, aynı ferahlıkla döneceğiz, emanetimizi almaya hep beraber. O zamana kadar okulumuz, bu ağacın gölgesidir. Hayır gitmiyoruz, kök salıyoruz.”

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Dünyanın dört bir yanından dayanışma dilekleri

Dünyanın birçok ülkesinden akademisyenlerin dayanışma mesajlarının yer aldığı videolar, SBF Konferans Salonu’nda izlendi. Akademisyenler, bilimi ve barışı savundukları için ihraç edilen hocaların yanında olduklarını vurguladı.

Fotoğraf: Müge Helin Deviren

Fotoğraf: Müge Helin Deviren

Programda, Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Prof. Dave Hill, Alberta Üniversitesi’nden Susanne Luhmann ve Avrupa İletişim Derneği Başkanı Doç Dr. Ilija Tomanic Trivundiza’nın destek mesajları dinlendi.

Fidan ve anıt ağaç dikiminden kareler:

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

 

Dikilen anıt taşta Arkadaş Z. Özger’in dizeleri yer aldı.

Fotoğraf: Müge Helin Deviren

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13714
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İhraç edilen akademisyenler Cebeci’ye “kök saldı”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat