Alternatif Bilişim, Türkiye’de İnternetin Durumu raporunu yayınladı
Alternatif Bilişim Derneği’nin hazırladığı raporda, alternatif medyadan çevrimiçi sanata kadar pek çok konuya değinildi.
Alternatif Bilişim Derneği, “Türkiye’de İnternet’in Durumu 2015 Raporu”nda, yedi ana başlık altında, alternatif medyadan çevrimiçi sanata kadar pek çok konuyla ilgili saptamalara yer verdi. Raporda, 2015 yılında yeni medya ortamlarında ifade özgürlüğünün teknik anlamda engellendiği ve hukuki yollarla muhalif seslerin kısıldığı ifade edildi.
Bilgiye erişemiyoruz
Türkiye’de bilgiye erişim hakkının gittikçe kısıtlandığının vurgulandığı raporda, Gezi Direnişi süreciyle takip eden iki yılda hükümetin artan otoriter uygulamalarının ifade özgürlüğünü baltaladığı kaydedildi. Alternatif haber mecralarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığının altı çizilirken, bunun temel sebebi olarak anaakım medyanın baskıdan ötürü haber verme işlevini yerine getirmemesi/getirememesi gösterildi.
Raporda geçtiğimiz yıla dair ilk tespit yurttaş gazeteci sayısındaki artış olduğu olurken, artışın en önemli sebebi olarak artan mobil cihaz kullanımı gösterildi. Sivil inisiyatif ve sosyal hareketlerin son yıllarda bu alanlarda verdiği eğitimlerin de yurttaş gazeteci sayısındaki artışın bir diğer önemli sebebi olduğu belirtildi.
Erişim yasakları artarak devam etti
Raporda, AKP’nin profesyonel gazetecilere yönelik baskı yöntemlerinin, 2015 yılında yurttaş gazetecilere ve alternatif medya çalışanlarına da yöneldiği ifade edildi. Nisan ayında İstanbul’da Çağlayan Adalet Sarayı’nda öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a ilişkin görüntüleri içeren 166 internet sitesine erişim yasağı getirildiğinin altı çizildi. Temmuz ayında barış sürecinin sonlandırılması ve askeri operasyonların başlamasıyla birlikte alternatif medya ve yurttaş gazetecilik ağlarına yönelik operasyonlar yapıldığı ifade edildi; 24 Temmuz’da 96 internet sitesine erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından engellendiğine vurgu yapıldı.
Siyasi trollük nefreti besliyor
İnternette dolaşan nefret söyleminin insan davranışlarını yapıcılıktan uzak ve kutuplaştırıcı bir hale getirdiğinin altı çizilen raporda, internette eğlence ve siyasi manipülasyon amaçlı trollerin bulunduğu kaydedildi. Her türlü güncel olayı mizahi çizgideki içerik üretimleriyle ele alan eğlence trollerininin yanında, siyasi trollerin ise nefret ve linç kültürünü beslediği ifade edildi. Siyasi manipülasyon amacıyla kullanılan trollere örnek olarak da “AK Troller” olarak adlandırılan grup gösterildi. Bu tür sosyal medya hesaplarının her türlü muhalefeti itibarsızlaştırmaya çalıştığı ifade edildi.
2016’ya özgürlük ve barış hâkim olsun
Raporda, 2016 yılı için “2016 yılının geleneksel medya ve yeni medya ortamlarında bilgiye erişim ve ifade özgürlüğünün korunduğu, beslendiği; nefret söyleminin ve ayrımcılık dilinin barış diline evrildiği; haklarımızın, müştereklerimizin ve kolektif üretimlerimizin çoğaldığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/10026
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Alternatif Bilişim, Türkiye’de İnternetin Durumu raporunu yayınladı
Bir cevap yazın