25 Temmuz 2023, Salı - 20:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Anadolu Pop Yazarı Güler: Aziz Azmet’in yeri doldurulamaz

Tarih: 03 Kasım 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 108

Moğollar’ın kurucularından olan ve grubun ilk solisti de olan usta müzisyen Aziz Azmet dün yaşamını yitirdi. Anadolu pop müziği üzerine çok sayıda çalışması olan Atilla Güler, Aziz Azmet’in çok iyi İngilizce şarkı söylediğini ve bu yüzden Moğollar’dan ayrıldığını belirterek,“Anadolu Pop müzikte yeri doldurulamayacak önemli bir kayıp” dedi  

Moğollar’ın kurucularından ve grubun ilk solisti de olan usta müzisyen Aziz Azmet dün hayata gözlerini yumdu. Aziz Azmet’in vefat haberi Moğollar grubunun Twitter hesabı üzerinden paylaşıldı. Açıklamada, “Moğollar’ın kurucularından, sevgili dostumuz Aziz Azmet’i bu sabah kaybettik. Çok üzgünüz. Huzur içinde uyusun” dendi.

“Aziz Azmet çok iyi İngilizce şarkı söylüyor”

Aziz Azmet’in ölümünün ardından müzik tarihi üzerine araştırmalar yapan, Cem Karaca’nın hayat hikâyesinin anlatıldığı “Belki Gerçek Yapmaya” kitabının yazarı Mehmet Atilla Güler GÖRÜNÜM’e konuştu. Aziz Azmet’in Silüetler’den ayrılarak Moğollar grubunun kurucuları arasında yer aldığını belirten Güler, “Moğollar kurulduktan bir süre sonra Aziz Azmet gruptan ayrılıyor. Çünkü grup daha geleneksel müziklere doğru yönelirken, o çok iyi İngilizce şarkı söylüyor. Aziz Azmet, Moğollar’dan İngilizce şarkı söylemek için ayrıldı” dedi. Moğollar’dan ayrıldıktan sonra Aziz Azmet’in kısa bir süre daha şarkı söylediğini ama daha sonra sahnelerde yer almadığını belirten Güler, “Moğollar grubu içinde ikili cepheleşme olduğu söylense de, Aziz Azmet Moğollar’dan bir kırgınlıkla ayrılmamıştır. Hatta Moğolların Şubat ayında düzenlediği 50. Yıl Özel Konseri’nde sahneye çıkmıştı” dedi. Aziz Azmet’in Anadolu Pop müzik için yeri doldurulamayacak önemli bir kayıp olduğunu vurguladı.

Aziz Azmet kimdir?

1 Ocak 1947 yılında doğan Aziz Azmet, müzik hayatına ilk olarak Meteorlar grubu ile başladı. Azmet bu grupta bas gitarla beraber vokal de yapıyordu. Grupla beraber cover parçalar üstünde çalışan Azmet’in 64’te kaydedilip 66’da piyasaya sürülen iki plağı bulunuyor. Mesut Aytunca’nın Silüetler grubuna gitarist ve vokalist olarak girdi ardından grupla aynı adı taşıyan uzun çalarda grubun yaptığı İngilizce cover’ları Aziz Azmet söylemeye başladı. Burada daha sonra Moğollarda beraber çalışacağı Murat Ses ile beraber müzik yaptı.

1967 yılında Silüetler’den ayrılan Azmet ve Ses beraber Moğollar’ı kurdular. Aziz Azmet de Murat Ses ile beraber grubun şarkı yazarlığı görevini eline almıştı ve düzenlemeleri de beraber yapıyorlardı. Grubun ilk müzikal çalışmalarında Beatles ve Rolling Stones gibi İngiliz gruplarının etkileri görülüyordu. 1968’de Fitaş sahnesi ile konser hayatına başlayan Moğollar, müzikal tempolarıyla da dikkat çekiyordu. Grubun o zamanki en büyük hiti olan “Dağ ve Çocuk”un sözlerini yazan Aziz Azmet, grup geleneksel müziklere doğru kayınca gruptan ayrılmaya karar verdi. Kısa bir süre Ersen’in vokal yaptığı dönemlerde grupta müzisyen olarak yer alır ama daha sonra gruptan ayrılır. Bir süre daha şarkı söyledikten sonra müzik sahnesinden çekilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/20063
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Anadolu Pop Yazarı Güler: Aziz Azmet’in yeri doldurulamaz

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat