Ankara Kitap Fuarı’na sağlık ve güvenlik kaygısının gölgesi düşüyor
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Ankara Kitap Fuarı’nda yer alan yayınevleri ve sahaflar, ziyaretçi sayısında geçen yıllara göre bir düşüş olduğunda birleşiyor. Salgın hastalıklar ve güvenlik kaygıları nedeniyle fuarın görece sönük geçtiğini ifade eden yayın evleri ve sahaflar, bu gidişatın düzeleceği konusunda iyimser.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Kongre ve Ticaret Merkezi’nde düzenlenen Ankara Kitap Fuarı’nın 14’üncüsü, 28 Şubat günü kapılarını açtı. Konuk ülke olarak Fransa’nın yer aldığı fuara, bu yıl 200’ü (206) aşkın yayın evi, yazar ve sahaf katılıyor. Fuar kapsamında imza günleri ve konferanslar da yer alıyor.
Fuara katılan yayın evleri ve sahaflar, ziyaretçi sayısının geçen yıllara göre azaldığını ifade ediyor. Bu düşüşün asıl olarak Corona virüsü salgınının yarattığı korku ve Türkiye’nin içinde bulunduğu askeri hareketlilik nedeniyle gerçekleştiğini belirten katılımcılar ekonomik sıkıntıların da ziyaretçiler üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtiyor.
Fuara geçtiğimiz yıl daha fazla ziyaretçi geldiğini belirten Literatür Yayınları Satış Pazarlama Sorumlusu Tekin Polat, yayınevi olarak fuardan beklentilerinin, henüz karşılanmadığını söyledi. “Geçen sene daha iyiydi. Corona virüsü, şehit haberleri, vesaire olumsuz etkileri oldu” şeklinde konuşan Polat, ziyaretçi sayısında bekledikleri artışı göremediklerinden bahsetti. Polat, ziyaretçi sayısının artması için toplu taşımayla okullardan öğrenci getirilebileceğini söyledi. Son olarak kitap fiyatlarına değinen Polat, “Evet, kitap fiyatları pahalı, ama sebepleri var: Kitap işi yapıyorsunuz, ham maddeniz ne? Kâğıt. Kâğıt nereden geliyor? Yurt dışından, dövizle. Her gün artan döviz karşısında doğal olarak yükseliyor” şeklinde konuştu.
Semerkand Yayınları Sincan Bölge Sorumlusu Oktay Kurt, fuara katılımın az olmakla beraber bu durumun hafta sonuna kadar değişeceğini ve beklentilerini karşılayacaklarını düşündüklerini ifade etti. “Fiyat politikamızı tamamen düşürmüş vaziyetteyiz. Amacımız insanların, herkesin kitapla tanışması ve okuması” diyen Kurt, ziyaretçi sayısındaki düşüşün sebepleri hakkında, “Tabi bu biraz da Corona virüsü, biraz da askeri olaylar etkiledi insanları. Peş peşe geldi” diye konuştu. Yayın evi olarak belirli bir okur kitlesine hitap ettiklerini vurgulayan Kurt, fuarın tanıtımı ve ulaşımı alanında birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Kitap fuarının katılım açısından bir düşüş yaşadığını dile getiren Say Yayınları Pazarlama Sorumlusu Emir Cansevgisi de “Eskiden sadece Şubat ayında düzenlenen fuar, geçen sene, biri Ekim ayında, diğeri Şubat ayında olmak üzere iki aya çıkarıldı. Ekim ayındaki fuar çok hareketliydi; bu fuardan da çok şey bekliyorduk. Ama malum sınır ötesi operasyonu, dünyayı kasıp kavuran Corona virüsünden dolayı birazcık durgunluk var” şeklinde konuştu. Cansevgi, “Ama hafta sonuna doğru artacağını düşünüyoruz, Ankara okuruna bu konuda çok güveniyoruz” derken fuarda daha fazla imza günü, söyleşi ve sempozyum düzenlenebileceğini ifade etti. Cansevgisi, yayın evinin kemikleşmiş bir kitleye sahip olduğunu ve bu kitlenin büyüdüğünü aktardı.
Kendileri için öncelikli olarak yeni yüzler tanımak ve okurlarla etkileşime geçmek için fuarı bir fırsat olarak gördüklerine değinen Piraye Sahaf yetkilisi Turgut Tan, “Biz bunu para olarak görmüyoruz, sonuçta insanların yeni kitaplar görmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Ziyaretçilere yeni kitaplar önermeye çalıştıklarını ve arka arkaya iki fuar düzenlenmesinin avantaj ya da dezavantaj yaratabileceğini aktaran Tan, katılımın artması amacıyla öğrencilerin giriş paralarının belediye tarafından karşılanabileceğini söyledi ve beklentilerinin karşılandığını dile getirdi.
Fuara yönelik ilgide bu düşüşü beklediklerini söyleyen Arşiv Sahaf sorumlusu Yağmur Dikili, “İnsanların dışarıya çıkmaya mecali kalmadı. Sadece hava güzel olduğu için buraya uğruyorlar gibi geliyor bize. Zaten kitaplara ilgisi olan her türlü geliyor, ama diğer insanlar çok fazla gelmemeye başladı” şeklinde konuştu. Dikili, pek çok insanın fuar sayesinde sahafları tanıdığını belirtti ve fuara önceki yıllarda gösterilen ilginin, salgın tehlikesi ve çatışmalar nedeniyle sekteye uğradığını vurgulayarak “Aileler virüs korkusuyla öğrencileri buraya göndermiyorlar. Açıkçası, bana kalırsa, asıl virüs kitap okumamaktır. Dolayısıyla daha çok talep olmasını isterdim, çünkü ben burada kalabalık gördükçe ülkeye dair umutlarım yeşeriyor” dedi.
Her gün saat 10.00 ve 20.00 arasında ziyaretlere açık olacak 14’üncü Ankara Kitap Fuarı, 8 Mart Pazar gününe kadar devam edecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/27205
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara Kitap Fuarı’na sağlık ve güvenlik kaygısının gölgesi düşüyor
Bir cevap yazın