25 Temmuz 2023, Salı - 12:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara Üniversiteliler kampüs hayvanlarıyla tanıştı

Tarih: 25 Mayıs 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 269

Ankara Üniversitesi Kadın Platformu tarafından Ankara Üniversitesi Beşevler Kampüsünde “Kampüs Kedi ve Köpekleriyle Tanışma Günü” etkinliği yapıldı.

Ankara Üniversitesi Kadın Platformu tarafından Ankara Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kampüs Patileri Topluluğu katkılarıyla düzenlenen “Kampüs Kedi ve Köpekleriyle Tanışma Günü” etkinliği, 24 Mayıs Cuma günü saat 14.00’te Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50’nci Yıl salonunda yapıldı. Panelin açış konuşmasını yapan Kadın Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Neslihan Alkış, hayvanlarla ilgili düzenlenen çeşitli etkinliklerden farklı olarak ilk defa insanlar ve hayvanların eşit düzeyde temsil edildiği, insanlar ve hayvanlar arası dostluğu arttırmayı amaçlayan bir etkinlik düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi.

Köpeklerle iletişimin üç altın kuralı

Panelde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Salgırlı Demirbaş, “Kedi ve Köpekleri Anlamanın İpuçları” başlıklı sunumu yaptı. Salgırlı Demirbaş, köpekleri bir problem olarak görmek yerine onlar için neler yapabilir noktasında düşünmemiz gerektiğini dile getirdi. Köpekleri anlamanın en önemli yolunun onların yüz ifadelerini iyi okumaktan geçtiğini dile getiren Salgırlı Demirbaş, “Maalesef köpek sahipleri bile köpeklerin yüz ifadelerini okumakta çuvallıyor” dedi. Salgırlı Demirbaş köpeklerle iletişimde üç altın kural önerdi. Birincisi köpeklere yaklaşırken izin istemek, ikincisi stres işaretlerini mutlaka öğrenmek ve üçüncüsü köpeklerle karşılaşıldığında koşmamak ve hareketlere dikkat etmek. Kedilerin daha yalnız hayvanlar olduğunu ve sosyal hayata katılmadığını belirten Salgırlı Demirbaş, “Kediler sosyaller, sosyalleşebilirler ancak köpek gibi sosyal partnerlere ihtiyaçları yok” ifadesini kullandı. Kedilerin, insanlarla çok sık ama az yoğun ilişkilerden hoşlandığını belirtti.

“Cezalar caydırıcı olmuyor”

Avukat Neşe Özkanoğlu, “Hayvanları Koruma Kanunu Çerçevesinde Sahipsiz Hayvanların Sorunları” başlıklı sunumu yaptı. Yasaların hiçbir caydırıcı ceza vermemesinin en önemli sorun olduğunu vurgulayan Özkanoğlu, “Yasa sadece idari para cezası öngörüyor. Bu cezada caydırıcı olmuyor” dedi. Belediyelerin çoğu zaman hayvan haklarını ihlal ettiğini dile getiren Özkanoğlu, “Belediyeler sadece iki sebeple hayvanları toplayabilir. Birincisi kısırlaştırma, ikincisi rehabilitasyon. Ancak belediyelerin çoğu yasaya uygun hareket etmiyor” açıklamasında bulundu.

Etkinlikte Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (HBVÜ) Araştırma Görevlisi Dilara Buket Tatar, HBVÜ’deki örnek kampüs hayvanları projesini anlatırken, Ankara Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu başkanı Nail Mert Bıçakçı da kampüsteki hayvanları tanıtan bir sunum yaptı. Etkinlik Doç. Dr. Yasemin Salgırlı Demirbaş eşliğinde kampüs kedi ve köpekleriyle tanışılması ve uygulamalı yaklaşma teknikleri eğitimiyle sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23822
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara Üniversiteliler kampüs hayvanlarıyla tanıştı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat