14 Temmuz 2023, Cuma - 19:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden COVID-19 kitabı

Tarih: 14 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 227

Ankara Üniversitesi akademisyenlerinin yazdığı e-kitaba internet üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan “COVID-19” kitabı 6 Mayıs’ta yayınlandı. E-kitap olarak yayınlanan kitaba internet üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden akademisyenlerin kendi deneyimlerini de dahil ederek yazdıkları kitapta, Covid-19 enfeksiyonu farklı boyutları ile ele alınıyor. Kitabın yazımını 57 hoca üstlenirken editörlüğünü ise Prof. Dr. Osman Memikoğlu ile Prof. Dr. Volkan Genç yaptı. Kitap, toplam 31 bölümden ve 264 sayfadan oluşuyor.

Kitapta, virüsün ortaya çıkma sürecinden bugüne kadar alınan önlemler ile uygulanan tanı, tedavi ve yoğun bakımdaki hasta yönetimlerine yer veriliyor. Acil servis organizasyonunda hastaların değerlendirilmesine, klinik yaklaşımlara ve kritik hasta yöntemlerine de değinilen kitapta, Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerin de Covid-19’a karşı nasıl hareket ettikleri ve virüsün önemli görülen detayları aktarılıyor.

Yayınlanma amaçları arasında virüsle ilgili ortaya çıkan kafa karışıklığını önlemek ve doğru bilgileri aktarmak olan kitapta yer alan genel bilgilerden bazıları şu şekilde:

Virüs hakkındaki genel bilgiler neler?

Koronavirüs hastalığı (COVID-19), yeni ortaya çıkan koronavirüsün sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığı. CO ve VI koronavirüsten (İngilizce Coronavirus), “D”harfi İngilizce’de hastalık anlamına gelen “disease” kelimesinden, 19 ise vakaların görülmeye başladığı yıl olan 2019 yılından kökenini alıyor. İnsanlar dahil olmak üzere pek çok canlıyı enfekte edebilen koronavirüs ailesine ait pek çok virüs, yaklaşık 50 yıldır biliniyor. Aslında bu aileye ait virüsler yaygın olarak daha önce de vardı. Geçtiğimiz yıllara kadar soğuk algınlığının ikinci en sık sebebi olarak karşımıza çıkıyordu. Virüs, insanda hastalık yapmasının yanı sıra pek çok hayvanı da enfekte ediyor ayrıca yeni koronavirüs hariç insanları enfekte ettiği bilinen 7 adet daha koronavirüs bulunuyor.

Virüs nasıl bulaşıyor?

Temel olarak damlacık yoluyla bulaşan COVID-19 virüsü, iyi bilinmesine rağmen soğuk algınlığına yol açtığında insandan insana bulaşırken SARS etkeninin ortaya çıkmasıyla birlikte, virüsün hayvandan (özellikle yarasa) insana da bulaşabildiği görülmüş oldu. Yani 2019-nCoV da temel olarak damlacık yoluyla, hayvandan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Koronavirüslerin, özellikle cansız objelerin üzerinde bir süre canlı kalabileceği belirlendiği için virüs, temel olarak damlacık yoluyla bulaşsa da ayrıca enfekte objelerin ellendikten sonra ellerin göze, buruna, ağıza değdirilmesiyle de bulaşma görülebiliyor.

Virüsten korunma yolları neler?

İnsandan insana çok hızlı biçimde bulaşabilen COVID-19’un henüz bir aşısı bulunmuyor. Bu nedenle de hastalığı önlemede en etkili yöntem korunma olarak gözüküyor, korunma sayesinde hastalığın bir anda çok sayıda insana yayılması önlenebilir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu virüse maruz kalmamaktan geçiyor. Dolayısıyla hastalıktan korunmaya dönük en etkili yöntemlerin başında el hijyeni ve sosyal izolasyon gibi önlemler geliyor.

PDF formatındaki COVID-19 e-kitabına buradan erişilebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28139
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden COVID-19 kitabı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat