2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’da iklim grevi: “İklim için birleşelim”

Tarih: 21 Eylül 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 64

Yüz elliyi aşkın ülkede eş zamanlı olarak yapılan “İklim için okul grevi” kapsamında Kuğulu Park’ta toplanan öğrenciler, “Asılsız vaatleri değil, elle tutulabilir bir değişiklik görmek istiyoruz” dedi.

Ağustos 2018 günlerinde on altı yaşındaki Greta Thunberg’in öncülüğünde İsveç’te başlayan iklim grevi, dünya çapında milyonlarca destekçi buldu. İklim krizine farkındalık yaratmak için yapılan eylemlerin dünya genelindeki ikinci grevi ise dün düzenlendi. Ankara Kuğulu Park’ta yapılan grevde çocuklar Paris Anlaşmasının imzalanıp yürürlüğe girmesini ve “iklim acil durumu” ilan edilmesini talep etti. 

“Size umut değil endişe kaynağı olmaya geldik”

Etkinlik saat 14.00’de afiş boyamayla başladı. Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) Ankara topluluğu adına basın açıklamasını okuyan iklim aktivisti Bilge Yerli, canlı türlerinin yok olmasına ve ekosistemin çökmesine on yıl kaldığını belirterek, “10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna asla cevap veremeyecek gençler olarak size umut değil endişe kaynağı olmaya geldik” dedi. 

Basın açıklamasının tam metni ise şöyle:

“Basın ve kamuoyuna duyurulur:

Biz, Friday for Future Ankara olarak eğitimimize 20 Eylül günü ara verdik. Şu an içinde bulunduğumuz küresel yok oluşa ve iklim krizine dikkat çekmek, şehrimiz ve ülkemiz tarafından acil ve gerekli önlemlerin alınmasını talep etmek için iklim için okul grevindeyiz. 15 yaşındaki Greta Thunberg’in elinde “iklim için okul grevi” yazan pankartıyla İsveç Parlamentosunun önünde oturmasının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti. Bugün küresel iklim grevi çağrısına cevap vermiş milyonlarca genç gibi elimizden alınmış bir geleceği var etmek için buradayız. Biz güzel günlerin asılsız vaatlerini değil, elle tutulabilir bir değişikliği görmek istiyoruz. Bu yüzden taleplerimiz Paris İklim Anlaşmasının imzalanması ve yürürlüğe girmesi, şirketlerin, belediyelerin, ilimizin ve ülkemizin “iklim acil durumu” ilan etmesi ve buna göre hareket etmesi, iklim krizinin nedeni olan petrol, kömür, doğalgaz kullanımından vazgeçilmesidir. Bugün, iklim krizi hakkındaki eylemsizliğimizden dolayı 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna asla cevap veremeyecek gençler olarak size umut değil endişe kaynağı olmaya geldik. Her umutlandığımız yıl, yol oluşumuza bir yıl daha yaklaştık. Gençler olarak size politikacıların kaçındığı gerçekleri söylemeye geldik. 10 yıl. Dünyamızın geri dönülemez bir yok oluşa girmesine 10 yıl kaldı. Ekosistemlerin çökmesine, canlı türlerinin görülmemiş bir hızla yok olmasına, bildiğiniz ve sevdiğiniz gündelik yaşantınıza veda etmenize 10 yıl kaldı. Hala korkmuyorsanız korkun, korkun ve harekete geçin! Greta’nın dediği gibi: ‘eviniz ateşler içindeymiş gibi harekete geçin çünkü öyle’”

Sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve partilerin de katıldığı eylemde basın açıklamasının ardından parktaki çöpler toplandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24670
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’da iklim grevi: “İklim için birleşelim”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat