25 Temmuz 2023, Salı - 04:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’da kadınlar alandaydı: “Yaşasın mücadelemiz, yaşasın 8 Mart”

Tarih: 08 Mart 2021

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 86

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde toplanan kadınlar, “Yaşasın mücadelemiz, yaşasın 8 Mart” sloganlarıyla emekçi kadınlar gününü büyük bir coşkuyla kutladı.

Başkentli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü alanlarda büyük bir coşkuyla kutladı. Saat 14.30’da Sakarya Caddesi’nde sloganlar eşliğinde başlayan kutlamalar, günün ilerleyen saatlerinde halaylarla devam etti. Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın, “Yaşasın mücadelemiz, yaşasın 8 Mart”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Koruma, aklama faili tutukla” sloganları attı.  Sakarya Caddesi’nde Platform adına basın açıklaması yapan kadınlar, katledilen her kadının hesabını sormak için burada olduklarını söyleyerek: “Öfkemiz diri, katledilen her kadının hesabını soruyoruz, sormaya devam ediyoruz. Tekrar edelim ki biz kadınlar; sokaklardan, meydanlardan, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” dedi.

Sakarya Caddesi’ndeki eyleme katılmak isteyeler polis kontrolüyle alana alınırken Boğaziçi eylemlerinden arandığı gerekçesiyle gözaltına alınanlar oldu.

“Coğrafyaların her yanında direnişini, umudunu kuşanıp meydanları dolduran kadınlara selam olsun”

Ankara Kadın Platformu adına okunan basın açıklamasında dünyada direnişiyle ve umuduyla meydanları dolduran kadınlar anılarak, “ Coğrafyaların her yanında isyanını, öfkesini, direnişini, umudunu kuşanıp meydanları dolduran, yan yana duran kadınlar yaşamlarımızdan, haklarımızdan, birbirimizden vazgeçmiyoruz diyen kadınlar var olun, hepinize selam olsun” ifadeleri kullanıldı.

Şiddete maruz kalıp, katledilen kadınların anıldığı basın açıklamasında hayatta kalabilmek için kendini savunan kadınlar da unutulmadı. Erkek şiddetine karşı meşru müdafaanın hak olduğu söylenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hayatını, yaşamını savunan Nevin’e, Çilem’e, Melek İpek’e selam olsun. Bugün katledilen kadınların isyanıyla buradayız, kadınları katleden o erkek egemen zihniyete ve bunun devam etmesine zemin hazırlayan erkek egemen devlete karşı bir aradayız. Bizleri yaşamın her alanından koparıp dört duvar arasına mahkum etmeye çalışan, her geçen gün haklılığımızla yükselen sesimizi, haklılığımızı yok etmeye çalışan iktidara karşı sokaklardayız, meydanlardayız her yerdeyiz.”

“Her gün kadınları, gökkuşağını, LGBTİ+ ları hedef alan bir devlet var”

LGBTİ+ bireylere de değinilen basın açıklamasında, gökkuşağını ve LGBTİ+’ları hedef alanlara tepki gösterildi. Açıklamada, “Karşımızda uygulamadığı sözleşmeleriyle, yasalarıyla, iyi hal indirimleri, nefret söylemleri ve gerçekleri gizleyen medyasıyla her gün kadınları, gökkuşağını, LGBTİ+’ları hedef alan bir devlet var. Bizler birbirimizden aldığımız kuvvetle, bir aradalığımızdan destek ve güçle mücadele ediyoruz ve devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

“Koruma, aklama faili tutukla”

Tunceli’de 439 gündür bulunamayan Gülistan Doku’ya da yer verilen basın açıklamasında, “439 gündür Gülistan’dan haber yok. Faili belli, sorumluları belli ama devlet Gülistan’ın yaşamının hesabını sormak yerine faillerini koruyor. Biz sormaktan vaz geçmeyeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz ki faili koruyan devlete ve mekanizmalarına Gülistan’ın hakkını yok eden yaşamını yedirmeyelim, yedirmeyeceğiz” dendi.

 “İş yerinde artan sağlıksız koşullara, izin haklarına karşı kadınlar yine susmadı, yine mücadele verdi”

Geçen 8 Mart’tan bu yana pandemi sürecinde kadınların yaşadığı zor şartlar da unutulmadı. Açıklamada, şu sözler yer aldı:

“Geçen 8 Mart’tan bu yana pandemi süreci yaşamlarımızı işgal etti. Pandemi sürecinin faturası yine ilk olarak kadınlara kesildi. Daha ucuz iş gücü alanı olarak görülen kadınlar pandemiyle işten ilk çıkarılanlar oldu ve haliyle yoksullaşması artan yine ilk kadınlar oldu. Kamusal alandan uzaklaştırmak istenen kadınlar pandemi gerekçesiyle hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. İş yerinde artan sağlıksız koşullara, izin haklarına karşı kadınlar yine susmadı, yine mücadele verdi.”

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/30248
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’da kadınlar alandaydı: “Yaşasın mücadelemiz, yaşasın 8 Mart”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat