3 Mayıs 2024, Cuma - 12:18

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’da yoğun yağışa rağmen coşkulu 1 Mayıs

Tarih: 01 Mayıs 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 45

Ankara’da 1 Mayıs İşçi Bayramı Tandoğan Meydanı’nda kutlandı. Atatürk Kültür Merkezi’nde buluşan emekçiler, pankart ve sloganlarla Tandoğan Meydanı’na yürüdü. 1 Mayıs’ın ana gündemi yoksulluk ve bugün Taksim’deki yasaklamalardı.

1 Mayıs sabahına yoğun yağmurlu bir havayla uyandı. Tandoğan Meydanı’nda İşçi Bayramı kutlamaları yağmur eşliğinde yapıldı.

1 Mayıs alanında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de vardı.

Ekonomik kriz ve savaş karşıtı konulu sloganların ön planda olduğu alanda ‘’Yaşasın sınıf dayanışması’’, ‘’Nehirden denize özgür Filistin’’, ‘’Eğitim çöküyor Bakan yalan söylüyor’’ ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

1 Mayıs’ta gazeteciler de alandaydı. ‘’Ne nizamname ne yasa, hiç yenilmedik baskılara’’ yazılı pankartla alana gelen Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ‘’Özgür basın özgür toplum’’ sloganlarıyla Tandoğan’a yürüdü.

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Emek Partisi’nin yanı sıra, ODTÜ öğrencileri, Mülkiyeliler Birliği gibi pek çok yapı da sloganlarla alana yürüdü.

CHP Ankara İl Başkanlığı

DEM Parti

Türkiye İşçi Partisi

Parlamento Danışmanları adıyla ilk kez 1 Mayıs alanına gelen miilletvekili danışmanları ‘’TBMM’de güvencesiz, tazminatsız çalışmaya son’’ yazılı pankartlarıyla yürüdü.

Parlamento Danışmanları

Kortejlerin alana gelmesinin ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tülay Yıldırım yaptı. Yıldırım konuşmasında ‘’Üzerimize çöken karanlığı aydınlatmaya, kışı bahara çevirmeye, eşit ve özgür bir dünya düşünü gerçeğe çevirmeye geldiniz.” dedi. Kapitalizmin Türkiye’deki ve dünyadaki politikalarını eleştiren Yıldırım, ‘’Ey iktidar, bize yaşattığınız derin yoksulluğun hukuksuzluğun bedelini emekçiler ödetecek size.’’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak okundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu

Halkevleri

Kıdemsiz tazminatsız işten çıkarılan Ankara Üniversitesi ANTIP işçileri adına sahneye davet edilen Ümit Bulaktaş yaşadıkları süreci ve taleplerini aktardı. Konuşmanın ardından ANTIP işçileri ‘’Tazminat hakkımız söke söke alırız’’ sloganı attı.

ANTIP İşçileri

Eğitim-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tülay Yıldırım Görünüm’ e konuştu. Kötü hava koşullarından dolayı katılımın az olacağını düşündüklerini söyleyen Yıldırım, “Kendini sol-sosyalist olarak tanımlayan insanlar her şeye direndiği gibi yağmura da direnip etkinliğimize katıldılar.” dedi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldırım, “Enerjisi yüksek bir mitingdi. Seçimin de rüzgarıyla, yoldaşlarımızla 1 Mayıs’ı anmak çok keyifli oldu. Bundan sonra yapacağımız işler adına umut oldu” diye konuştu.

Eğitim-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tülay Yıldırım

Farklı siyasi gruplardan katılım olduğunu belirten Yıldırım, “Bu kadar insanın ortak ihtiyaç üzerinden tek bir ses olup ortak bir alanda aynı sloganlarla sesini yükseltip, aynı şarkılara tempo tutması elbette ki sınıf hareketinin yükselmesi adına çok kıymetli.’’ ifadelerini kullandı.

Görünüm’e konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara Temsilcisi Mahmut Yıldırım, talepleri ve özlük haklarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Özel sektör öğretmenleri 2014’e kadar bir taban maaş kanunuyla çalışıyordu ve kamuda çalışan öğretmenden daha düşük alamıyordu. Bu kanunun kaldırılmasının ardından hem asgarinin altında maaşlara çalışıyoruz hem de ek derslerimiz ödenmiyor. Bu haksızlıkları gidermek için bir yıllık iş sözleşmeleri yapıyoruz. Yani mevsimlik işçi gibi çalışıyoruz. Bunların hepsinin giderilmesi, taban maaş kanununun geri getirilmesi için sendikalaştık. Üç yıldır mücadele ediyoruz.”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara Temsilcisi Mahmut Yıldırım

DİSK Sosyal-İş Üyesi Nesli Çiftci ise kötü hava koşullarına değinerek ‘’Yağmur pek aman vermedi ama yağmura ve iktidarın bütün baskılarına rağmen biz yine alanlardayız. Islanıyoruz. İşçiyiz, emekçiyiz, alanları terk etmiyoruz. Hep alanlarda olacağız’’ ifadelerini kullandı.

DİSK Sosyal-İş Üyesi Nesli Çiftci

Ankara 1 Mayıs’ı Bandista konseriyle sonlandı.

Bandista grubu

Öğrenci Kolektifleri

ODTÜ öğrencileri

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37930
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’da yoğun yağışa rağmen coşkulu 1 Mayıs

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Kapat