25 Temmuz 2023, Salı - 13:14

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankaralı kadınlar 25 Kasım’da meydanlardaydı

Tarih: 26 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 105

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadına yönelik baskıya, şiddete, cinayete karşı bir araya geldi. Kadınlar yasaların değişmesini, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde meydandaydı. Ziya Gökalp Caddesi’nde yapılması planlanan eylem, polis izin vermeyince Sakarya Caddesi’ne taşındı. Kadınlar baskıların, şiddetin, cinayetlerin durması için yasaların değiştirilmesini, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmasını istedi. Eylemde basın metni, Türkçe ve Kürtçe, selamlaşma metni İngilizce ve İspanyolca okundu. Erkek şiddetine maruz bırakılmış, öldürülen kadınların isimleri okundu, Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı.

“Baskılara inat sokaklardayız”

Basın açıklamasını okuyan Ankara Kadın Platformu üyesi Hande Köse, 25 Kasım’ın simgesi olan 59 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde polis tarafından öldürülen Maria, Patria, Minerva kardeşleri andı. Köse, “Kadını değil ‘aileyi’ koruyan politikalarla karşımıza çıkan, sözde ‘mağdur erkekler’ erkekler yaratıp nafaka hakkımızı elimizden alan AKP iktidarına ve ‘kadına yönelik şiddet abartılıyor’ diyen bakanına karşı sokaklardayız” ifadelerini kullandı. İktidarın silahlara milyarlar harcarken ‘yeni sığınma için bütçe yok’ dediğini söyleyen Köse, savaşlar yüzünden göç eden, her türlü emek sömürüsüne, ayrımcılık ve şiddete yine kadınların maruz kaldığını belirtti.

“Hakkımız olanı sokakta alacağımızı biliyoruz”

Kadınların sokakta, evde, iş yerlerinde erkek şiddetine maruz kaldığını vurgulayan Köse, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul sözleşmesinin uygulanmasını istediklerini söyledi. Şiddeti önlemenin yolunun cinsiyet eşitliğinden, yeterli sayıda sığınma evinin açılmasından, boşanma önündeki engellerin kaldırılmasından geçtiğini belirten Köse, kadın mücadelesini dayanışmayla kazanacağız dedi. Köse, tarihte kadınların birçok hakkını mücadele ederek aldığını söylerken, “Hakkımız olanı sokakta alacağımızı biliyoruz” dedi.

“Ölümlerin ‘intihar’ diyerek örtülmesine izin vermeyeceğiz”

Köse, kadına yönelik şiddet, tecavüz, cinayet davalarında mahkeme kapılarında nöbet tuttuklarını çünkü kamuoyu baskısı olmadan katillerin tecavüzcülerin tutuklanmayacaklarını bildiklerini söyledi. Kadın cinayetlerin üstünün örtülmeye çalışıldığını belirten Köse, “Şule Çet’in, Rabia Naz’ın, Nadira’nın katillerini tanıyoruz. Ölümlerinin üstünden ‘intihar’ diyerek örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi. İktidarın ‘aile’ kavramını yüceltirken LGBT+ bireyleri hedef gösterdiğini, onur yürüyüşlerini yasakladığını ifade eden Köse, “Nefret cinayetleri artıyor. Trans cinayetleri politiktir” dedi.

Eylem, Ezgi Tekin’in ve Kızçeler grubunun söylediği şarkılardan sonra sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26188
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankaralı kadınlar 25 Kasım’da meydanlardaydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat