17 Temmuz 2023, Pazartesi - 17:57

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Arkadaş’ın belgeseli destek bekliyor

Tarih: 12 Şubat 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 113

Şair Arkadaş Zekai Özger’in hayatını anlatan “Merhaba Canım” belgeseli, tamamlanabilmek için destek bekliyor. Geçtiğimiz aylarda fragmanı yayınlanan belgesel için başlatılan kampanyadan şimdiye dek ihtiyacın yüzde 74’ünü topladı.

Şair Arkadaş Zekai Özger’in hayatını anlatan ve çekimlerine geçtiğimiz Aralık ayında başlanan belgesel, tamamlanabilmek için destek bekliyor.

Gazeteci ve belgeselci Ulaş Tosun’un yönetmen koltuğunda oturduğu “Merhaba Canım” belgeseli, 1973 yılında 25 yaşındayken hayatını kaybeden Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu (BYYO) mezunu şairin “ötekilik ile temas eden” hayatını anlatmayı amaçlıyor. 20 Mayıs’ta yayınlanması beklenen belgesel için bir süre önce kampanya başlatılmıştı.

“Nefret söylemlerinin artış gösterdiği dönemde belgesel tamamlansın diye”

Bağımsız bir belgesel olan “Merhaba Canım”ın çekimleri beş farklı şehirde ve elli yıllık görsel/yazınsal arşivlerin tarınmasıyla üç senelik bir süreçte tamamlandı. Belgesel için açılan kampanya sayfasında yönetmen Ulaş Tosun, tüm bu sürecin masraflarının herhangi bir devlet veya özel fon desteği olmaksızın yürütüldüğünü dile getiriyor. Tosun, bağımsız fonlar tarafından karşılanması planlanan post prodüksiyon aşamaları ve şiirlerin İngilizce çevirileri için gerekli bütçenin ise ekonomik koşullar nedeniyle iptal edilmesi nedeniyle bu kampanyanın başlatıldığı ifade ediliyor. Filmin ertelenmesini değil kolektivizm ruhuyla tamamlanmasını istediklerini söyleyen Ulaş, belgeselin neden destek görmesi gerektiğini ise “Arkadaş Zekai Özger’in portresinin, farklılığa tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin artış gösterdiği bu dönemde tamamlanabilmesi için kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmayı seçmiştir” cümleleriyle açıklıyor.

Adını Özger’in “Merhaba Canım” başlıklı şiirinden aldığının belirtildiği belgeselin sinopsisinde “Heteronormatizm’e karşı bir başkaldırı olan şiirde epizotlar halinde; şairin karakteri, ailesi, içinde yaşadığı toplumla ilişkisi ve 3 yıl sonra gerçekleşecek ‘beklenmedik’ ölümü ile ilgili göndermeler bulunmaktadır. Belgesel aynı epizotları bugün -şiirin yazımından 50 yıl sonra- belgesel sinema olanaklarından yararlanarak takip eder” cümleleri yer alıyor. “Kayıp bir portrenin izinin sürüldüğü” belgeselde şairin şiirleriyle ailesinin ve arkadaşlarının anlatılarıyla genç şairin hayatıyla etkileşen tavır ve olaylara sol resmi tarih söyleminin dışına çıkıp, ataerki ve ötekilik temas kurmak amaçlanıyor. Şairin arkadaşları Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacılar, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Nejat Yetişir, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin, Tuğrul Eryılmaz anlatımlarıyla katkı sunuyor.

Belgeselin ilk fragmanı şairin doğum günü de olan 8 Ocak 2020’de yayınlanmıştı.

Arkadaş Zekai Özger kimdir?

Bursa Atatürk Lisesi’ni ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. TRT Ankara TV’de kurgucu olarak çalıştı. 5 Mayıs 1973’te sokakta ölü bulundu. Beyin kanamasından öldüğü belirlendi. Soyut dergisinde 1967’de çıkan “Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası” adlı şiirinden sonra şiirleri sırasıyla Forum, Yordam, Dost, Papirüs ve Yansıma’da ve Ulus gazetesinde yayımlandı. Şair İsmail Uyaroğlu onun “İlk şiirlerinde İkinci Yeni etkisi görüldüğünü, daha sonra ise, halk edebiyatından ustaca yararlandığını” yazdı. Grup Yorum ve Ahmet Kaya tarafından “Aşkla Sana” adlı şiiri bestelendi. Şiirleri ölümünden sonra 1974 yılında “Şiirler” adıyla kitaplaştırıldı. Daha sonra aynı kitap “Sevdadır” adıyla Mayıs Yayınları’nca Mart 1984’te yayımlandı. Şiirleri en son 2015 yılında Ve Yayınevi tarafından “Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası” adıyla basıldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26991
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Arkadaş’ın belgeseli destek bekliyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat