“Ateşle Oynayan Kadınlar” konuşuldu
Kadın Yazarlar Haftasının üçüncü gününde “Ateşle Oynayan Kadınlar” başlığıyla düzenlenen söyleşide toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve kadın hakları konuşuldu.
Çankaya Belediyesi ve Ayizi Yayıncılık işbirliğiyle bu yıl üçüncü kez düzenlenen Kadın Yazarlar Haftasında dün “Ateşle Oynayan Kadınlar” söyleşisi düzenlendi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) yapılan söyleşide Avukat Sema Kendirci Uğurman, Avukat Candan Dumrul ve Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner bir araya geldi. Yazar İlknur Üstün’ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide kadın mücadelesinin tarihi, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin hukuki boyutu ve çözümleri konuşuldu. Etkinlikte Richa Nagar’ın Hindistan’daki yedi feminist kadının mücadelesi anlattığı “Ateşle Oynamak” kitabı da ücretsiz dağıtıldı.
Uğurman: “Bize tarihi böyle anlatmadılar”
Avukat Sema Kendirci Uğurman, Türkiye’de kadın mücadelesinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi. Geçmişte Türk kadınlarının mücadelelerini sivil toplum örgütleriyle yürüttüklerini, ulusal anlamda da projeler düzenlediklerini söyleyen Uğurman,“1935’te Türk Kadınlar Birliği’nin düzenlediği toplantıda 35 ülkenin kadınlarıyla, kadınlarımız bir araya gelip erken yaşta evliliğin önlenmesi, feminizm, şiddetle ve kadın ticaretiyle mücadele konularını konuşmuşlar, çözüm aramışlar” dedi. Uğurman, Türk kadınlarının siyasette, eğitimde, evde, her yerde hakları için mücadele ettiklerini söylerken, “Şu an var olan haklarımızın tarihini bize böyle anlatmadılar. Kadınlarımız geçmişte ateşle oynamakla kalmayıp yangınlar çıkarmışlar. Böyle bir tarihe sahip olduğumuz için gurur duymalıyız” diye konuştu.
Dumrul: “Biz değişeceğiz ki yargı değişsin”
Uğurman’dan sonra sözü alan Avukat Candan Dumrul, kadınların her alanda olduğu gibi hukuk alanında da eşitsizliklere maruz kaldığını söyledi. Dumrul,“Kadınları öldüren, taciz, tecavüz eden suçlulara hakim nasıl ceza indirimi uygular, bu kadar mı kadın düşmanı?’ diyen tanıdıklarım var. Hayır hakimler kadın düşmanlığı besledikleri veya ayrımcılık yapmak için bu kararları vermiyorlar. Bu kararları doğru olduğunu düşündükleri için veriyorlar” dedi. Dumrul, “Toplumsal olarak onaylanan neyse hukuk onun tezahürüdür. Bu yüzden biz değişeceğiz ki yargı değişsin” diye konuştu.
Yerel yönetimlere sorumluluk düşüyor
Gülsün Bor Güner de kadınların haklarından mahrum bırakıldığına değindi. Güner, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesinde yerel yönetimlere büyük pay düştüğünü belirtti. Türkiye’nin ilk mor bayraklı belediyesi olan Çankaya Belediyesi’nin kadın istihdamını artırmak için düzenlediği faaliyetlere değinen Güner, “Kadınlar için düzenlenen projeler diğer belediyelere de örnek oluyor” dedi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/24642
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Ateşle Oynayan Kadınlar” konuşuldu
Bir cevap yazın