3 Mayıs 2024, Cuma - 15:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

AÜ öğrencileri, SKS gezisiyle Edremit-Ayvalık bölgesindeydi

Tarih: 29 Ekim 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 250

SKS’nin düzenlediği Edremit-Ayvalık kültür gezisine hafta sonu çok sayıda öğrenci katıldı. Gezi boyunca birçok yer gezen öğrenciler keyifli anlar yaşadı.

Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın (SKS) düzenlediği “Zeytine Yolculuk” kültür gezisine katılan öğrenciler hem eğlenceli hem öğretici bir hafta sonu geçirdi.

Edremit-Ayvalık çevresinde 21-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen geziye Ankara Üniversitesi’nde öğretim gören 32’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 92 öğrenci katıldı.

Cuma gecesi başlayan yolculuk, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan pek çok ören yerinin ziyaret edilmesinin ardından pazar akşamı Ankara’ya dönüş ile sona erdi.

Fotoğraflar: Sibel Can

Geziye katılan Ankara Üniversiteli öğrenciler ilk gün rehber eşliğinde Sütüven Şelalesi, Hasan Boğuldu Göleti, Türkiye’nin ilk özel etnografya galerisi olan Tahtakuşlar Alibey Kudar Etnografya Galerisi ve Zeus Altarı’nı gezdi, ikinci gün ise Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret etti. Öğrenciler arasında yeni dostlukların da kurulduğu gezide son olarak Şeytan Sofrası ören yeri gezildi.

Sütüven Şelalesi ve Hasan Boğuldu Göleti

Sütüven Şelalesi

Sarıkız Yaylası’ndan doğan ve Kızılkeçeli Çayı üzerinde yer alan Sütüven Şelalesi, Zeytinli Köyü’ne dört buçuk kilometre mesafede yer alıyor. Tüvleyen yani sıçrayan su anlamına gelen bu şelale, heybetli kayalıklar arasından yüzünüze çarpan serinlikle birlikte akıp gidiyor. Ağaçlarla kaplı alan arasında temiz havanın tadını çıkarıp, kulağınızda şelalenin dingin sesiyle huzur duyabileceğiniz muazzam bir yer burası. Şelaleden uzaklaşıp ilerlediğinizde Hasan Boğuldu Göleti’ne ulaşıyorsunuz. Obalı Emine ile Ovalı Hasan aşkının anlatıldığı bu yere geldiğinizde sizi Sabahattin Ali’nin mısraları karşılıyor. Şair, Hasan ile Emine’nin acıklı öyküsünü Emine’nin dilinden anlatıyor. Zihninizde bu öykü dönüp dururken Hasan’ı yutan gölete bakıp Emine’ye üzülüyorsunuz.

 

 

Hasan Boğuldu Göleti

Tahtakuşlar Alibey Kudar Etnografya Galerisi

Tahtakuşlar Alibey Kudar Etnografya Galerisi, şaman kültürünün günlük hayattaki yerini ve köydeki mirasını görebilmemize imkân sağlıyor. Kurucusu Alibey Kudar şamanizm kültürüne ait inanç ve kültür varlıklarını bir araya getiren ve böylece Türkiye’nin ilk özel etnografya galerisini kuran kişi aynı zamanda. Galeride sergilenen objeler arasında ev eşyaları, yöreye özgü kıyafetler, halı, çadır, kilim, nazarlıklar, takılar, kozalaklar bulunuyor. Müzede 360 kilogramlık ağırlığı ve 197 santimetrelik boyu ile dünyanın en büyük deniz kaplumbağası da sergileniyor. Sırtı tamamen deri kaplı olan kaplumbağa, caretta caretta türünden farklı. Yolunu şaşırarak karaya çıkan ve nefes alamadığı için boğularak ölen kaplumbağa özel bir muhafazanın içinde sergileniyor.

Galeri’de Kaz Dağları’nda yetişen şifalı bitkiler, otlar ve otantik eşyaların satıldığı bir bölüm de var. Karanfil ve boncukların ipe dizilerek yapıldığı kolyeler geleneğe göre köyde evlenmek isteyen kadınların boyunlarına taktıkları birer sembol.

Zeus Altarı

Dede Tepe üzerinde bulunan Zeus Altarına, kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulan oyuk basamaklardan çıkıyorsunuz. Zeus’un Troya Savaşı’nı izlediği İda Dağı’ndaki bu tepeden siz de Edremit Körfezi manzarasını izliyorsunuz. Göğün ve denizin birbirine karıştığı bu yerde doğanın akışına kapılıp gidiyorsunuz.

Adatepe Köyü ve Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Taş mimarinin hakim olduğu Adatepe Köyü, zeytin, servi, badem ve çam ağaçları ile çevrili. Köyün meydandaki kır kahvesinde buz gibi bir koruk ve yöre halkının hoş sohbetiyle, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Türkiye’de türünün ilk örneği olarak “Zeytinyağı Fabrika-Müzesi” 2001’den beri yerli, yabancı on binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları sergileniyor.

Ayvalık Şeytan Sofrası

Sönmüş bir volkandan artakalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırıyor. Şeytan’ın ayak izi olduğuna inanılan yer, demir kafes içine alınmış ve kafesin etrafına çaputlar bağlanmış. Mitolojik anlatıya göre Selene tarafından Cennet’ten kovulan Şeytan bir ayağını buraya bir diğer ayağını da Midilli Adası’na atıp kaçıyor. Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın manzarasını görebildiğiniz bu yerde mavinin en güzel tonuyla karşılaşıyorsunuz. Berrak bir denizin lekeleri gibi duran adaların üzerinde kocaman ağaçların uzandığını görüyorsunuz.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/15890
Yol: Ana sayfa » Yazılar » AÜ öğrencileri, SKS gezisiyle Edremit-Ayvalık bölgesindeydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Kapat