17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Bakanlardan değil, görenlerden olun!”

Tarih: 13 Ocak 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 173

Bu yıl faaliyete geçen Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği’nin, Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış, sokak hayvanlarına daha iyi bir yaşam sağlamayı amaçlayan derneğin faaliyetleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Bu yıl faaliyete geçen Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği’nin, Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış, sokak hayvanlarına daha iyi bir yaşam sağlamayı amaçlayan derneğin faaliyetleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER), “Bakanlardan Değil, Görenlerden Olun!” sloganıyla 2018 yılında yola çıktı. Amaçlarını, “Patili canlara daha iyi bir yaşam sağlamak, onları beslemek, kısırlaştırmak, aşılatmak ve sahiplendirmek, insanlara ise satın almak yerine sahiplenme bilincini yerleştirmek” şeklinde açıklayan dernek, bu doğrultuda birçok etkinlik yapıyor. Çalışmalarında şeffaflığa önem veren dernek ay içerisinde yapılan tüm etkinlikleri internet siteleri üzerinde “Aylık Faaliyetler” başlığıyla paylaşıyor.

Dernek ilk olarak “Bu Arabada Pati Dostu Var!” kampanyasıyla dikkat çekti

Dernek faaliyetleri arasında ise “Tedavi, Beslenme, Kurtarma, Sahiplendirme, Ziyaretler, Sunumlar, Etkinlikler, Kısırlaştırma” ile birlikte birçok toplumsal eylem yer alıyor. PADER, birçok ildeki üye ve temsilcileriyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu Meclis döneminde tekrar gündeme getirilen “Hayvan Haklarını Koruma Kanun Tasarısı”na yönelik basın açıklamalarından, Belediye Hayvan Barınakları’ ndaki kötü muamelelere karşı yapılan barınak önü eylemlere ve ilkokul öğrencilerine yapılan sunumlara kadar geniş bir aralıkta farkındalık çalışmalarını yürütüyor. İlk olarak “Bu Arabada Pati Dostu Var!” kampanyasıyla dikkat çeken dernek ve faaliyetleri hakkında Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve aynı zamanda PADER Yönetim Kurulu Başkanı olan Alper Karmış ile konuştuk.

İlkokul öğrencilerinden, üniversite topluluklarına; farkındalık eylemlerinden, kurum ziyaretlerine kadar geniş bir aralığa seslendiğiniz görülüyor. Bu çalışmalarınıza nasıl bir karşılık alıyorsunuz?

Yaptığımız farkındalık çalışmalarının karşılığı son derece olumlu. Özellikle okullarda eğitim verdikten sonra birçok öğrencinin fikirlerinin değiştiğini, duyarlılığının arttığını görüyoruz. Kurum ziyaretlerinde ise sonuç almak çok daha zor çünkü ülkemizde her daim kurum ve devlet refleksleri zayıf olmuştur. Ancak bıkmadan, pes etmeden devam ediyoruz. Bürokratik baskı çoğu zaman sonuç veriyor çünkü kanunlar üzerinden ilerliyoruz.

Geçmiş yıllara göre sokakta yaşayan hayvanlara yönelik farkındalıkta bir değişiklik var mı? Resmi kurumlarla yürütülen ilişkiler bu noktada yapıcı mı?

Geçmiş yıllara göre sokak hayvanlarına yönelik olumlu gelişmeler çok arttı. Hiç ummadığımız insanların sokak hayvanlarına sahip çıktığını, suyunu ve mamasını verdiğini görüyoruz. Hatta bize sık sık sokak hayvanlarıyla ilgili olarak kanuni daha duyarlı olması gerekirken, maalesef değiller. Kanuna rağmen bazı işleri yaptırabilmek için defalarca yazı yazmamız veya bizzat görüşme yapmamız gereken zamanlar oluyor.

Ay içerisinde yaptıklarınızı internet siteniz üzerinden “Faaliyet Raporu” olarak yayınlıyorsunuz. Faaliyetlerinizde şeffaflığı göz önünde bulundurmanızın özel bir nedeni var mı?

Malumunuz, Türkiye’de her konuda çok fazla dolandırıcılık olayı yaşanıyor. PADER olarak insanların güvenini kazanmak, güvenini kazandıklarımızın güvenini kaybetmemek için her süreci başından sonuna kadar yayınlıyoruz. Hatta bunları önce sosyal medya hesaplarımızdan yayınlıyoruz. Faaliyet tamamen sona erdikten sonra ise web sitemizde yayınlıyoruz. Bizim faaliyetlerimiz herkese açık. Bunları yaparken de mümkün mertebe resmi bir hitap kullanıyoruz. Hatta zaman zaman bu yüzden olumsuz eleştiri de alıyoruz, fazla kurumsal olduğumuza dair. Dernekler insan değildir. İnsanlardan oluşur. Derneklerin kurumsal bir yüzü olmak zorundadır ve bu çizgimizi bozmayacağız.

PADER’in il bazında genişliği sizce yeterli mi? Bunu arttırmaya yönelik bir çaba içerisinde olacak mısınız?

Söz konusu hayvanlar ise yeterlilik yoktur. Bitmek bilmeyen bir süreçtir bu. Ne zaman nerede sorun olacağını asla hayal edemezsiniz. Şu an Ankara içi bazı ilçelere anında müdahale edebiliyoruz ancak Ankara’nın tamamına anında müdahale edebilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak çünkü bu müdahaleleri yapacak olan takım arkadaşlarımızı seçerken ince eleyip sık dokuyoruz.

PADER’e insanlar nasıl destek verebilir? Biz ‘’Senin de yapabileceğin bir şey mutlaka vardır’’ deriz her zaman. Derneğimize üye olabilirler. Sosyal medya hesaplarımızı (twitter.com/patilicanlar-instagram.com/sokaktakipatilicanlar) takibe alıp çalışmalarımızı paylaşabilirler. Bizimle faaliyetlere katılabilirler. Her derneğe olduğu gibi bize de bağış yapabilirler. Merak ettikleri her konu web sitemiz www.patilicanlar.org adresimizde mevcut.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/21363
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Bakanlardan değil, görenlerden olun!”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat