16 Temmuz 2023, Pazar - 06:03

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Basın örgütlerinden ortak açıklama: Gazeteci maaşlarına en az yüzde 40 zam yapılmalı

Tarih: 03 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 52

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformuna dâhil olan altı gazetecilik örgütü, ortak bir açıklama yaparak gazeteci maaşlarına en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini söyledi. Açıklamada, “Basın emekçilerinin maaşları, insanca yaşam koşulları esas alınarak düzenlenmelidir. Gazetecilerin enflasyon karşısında ezdirilmemesi için en az yüzde 40 zam yapılmalıdır” dendi.

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) oluşturduğu G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, medya sahiplerine ve yöneticilerine seslenerek “Basın emekçilerinin maaşları, insanca yaşam koşulları esas alınarak düzenlenmelidir. Gazetecilerin enflasyon karşısında ezdirilmemesi için en az yüzde 40 zam yapılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilik örgütleri, geçen ay belirlenen asgari ücret artışının ardından memur maaşlarına yapılacak yeni yıl zammının açıklanmasının beklendiği bugün, gazetecilerin maaşlarıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, TÜİK’in yüzde 36,08 olarak açıkladığı enflasyon oranının bağımsız uzmanlara göre yüzde 82,81 olduğu belirtilerek, milyonlarca emekçinin yanı sıra basın emekçilerinin de ücret sefaletinin, resmi rakamlar esas alınsa bile katmerlendiği ifade edildi. Açıklamada “yüzde 36.08 altında yapılacak her zam, basın çalışanlarının haklarının gasp edilmesidir” denildi.

Açıklamada, küçük bir azınlık dışında basın iş kolunda çalışan gazetecilerin adeta ucuz iş gücü haline geldiği vurgulanarak şunlar belirtildi:

“Ekonomik gelişmeleri kamuoyuna aktaran; memur, emekli ve çalışanlara yapılan zamları gündemde tutan basın emekçileri ne yazık ki ciddi bir yoksullaşmayla karşı karşıya. Asgari ücretin 4253 TL olmasıyla birlikte meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu asgari ücretin altında maaş alır duruma gelmiştir. Mesleklerinde 10, 15 ya da 20’nci yılını dolduran meslektaşlarımız bile çok düşük maaşlarla görevlerini sürdürmektedir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/30999
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Basın örgütlerinden ortak açıklama: Gazeteci maaşlarına en az yüzde 40 zam yapılmalı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat