1 Ağustos 2023, Salı - 21:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ben Gazeteciyim İnisiyatifi : “Gazetecilik Suç Değildir”

Tarih: 11 Temmuz 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 64

Türkiye’de basına yönelik baskı ve şiddetin artmasıyla bir araya gelen gazeteciler, “Ben Gazeteciyim İnisiyatifi”ni başlattı.

Günümüzde, basın özgürlüğüne sahip çıkan ve işini yapmaya çalışan gazeteciler bunun sonucunda bedel ödemek zorunda kalıyor. Halkın haber alma hakkını savunduğu, mesleki dayanışmada yer aldığı için tutuklanan, gözaltına alınan, susturulan gazetecilerin sesi olmak ve basın özgürlüğünü korumak için yola çıkan gazeteciler, “Ben Gazeteciyim İnisiyatifi”ni kurdu. İnisiyatif, ilk etkinliğini bugün afiş kampanyası ile başlattı.

Kampanya’da Türkçe, “Biliyor muydunuz? Gazetecilik Suç Değil” ve Kürtçe “Hûn Vê Dizanin? Rojnamegerî Ne Suc e” sloganları yer alıyor. Bugün başlayan kampanya beş gün boyunca gazete, televizyon ve internet sitelerinde yayımlanacak.

Kampanyasının destekçileri arasında Cumhuriyet, Evrensel, Agos, Azadiya Welat, BirGün, Halkın Nabzı, Özgür Gündem, Yurt gibi gazeteler ile T24, P24, Bianet, Haberdar, Diken, Sendika Org, Jiyan, ABC Gazetesi, Journo, Dağ Medya, Solfasol, İlke Haber ve İMC gibi haber portalları yer alıyor. Ayrıca, dayanışmayı büyütmek ve desteklemek için Twitter’da oluşturulan #GazetecilikSuçDeğildir, #RojnamegerîNeSucE etiketleriyle tweetler atılıyor.

“Ben gazeteciyim! Gazetecilik suç değildir!” başlığıyla yayımlanan bildiri şöyle:

“Ben gazeteciyim!

Gazetecilik suç değildir!

Türkiye’de basın üzerindeki baskı giderek ağırlaşıyor.

Basın özgürlüğüne sahip çıkan ve işini yapmaya çalışanlar ağır bir ‘bedel’ ödemek zorunda kalıyor.

Çatışma bölgelerinden bildiren gazeteciler, can güvenliği olmadan, her gün tehdit ve tacize maruz kalarak çalışıyor.

Muhabir, editör ve yazarlar soruşturuluyor, haklarında hakaret davaları açılıyor. Yaptıkları veya sosyal medyada paylaştıkları haberler yüzünden pek çoğu tutuklu yargılanıyor ve hapse atılıyor.

Basın çalışanları, ‘ajanlık’, ‘terör örgütü propagandası’ yapmak, hakaret gibi suçlamalarla düşmanlaştırılıyor. Bu kampanyadan, Türkiye hakkında yazan yabancı gazeteciler de nasibini alıyor.

Gazetecilik, Türkiye basın tarihinde belki de ilk kez, yabancı basına dek uzanan şekilde baskı altına alınıyor, kriminalleştiriliyor.

Gazeteciler işini yapamaz hale getiriliyor ve işten atılıyor… Sık sık sansür baskısı altında çalışıyor, yaptığı habere ve çalıştığı kuruma göre damgalanıyorlar.

Gerçekler yayın yasaklarıyla kısıtlanıyor, karartılıyor. ‘Hoşa gitmeyen’ yayınlar suç sayılıyor. Pek çoğu kapatılma tehdidi altında.

Gazetecilerle dayanışma sergileyen farklı kesimler de hedef tahtasına oturtuluyor.

Tüm bu baskılara karşı gazeteciler, cezaevlerinin önünde, adliye bahçelerinde, baskı altındaki yayınların yazı işleri masalarında, İstanbul’dan Diyarbakır’a nöbet tutup dayanışma sergiliyor…

Basın özgürlüğüne sahip çıkmak, halkın haber alma hakkına sahip çıkmak demektir!

Haber alma hakkı kısıtlanan bir toplumda demokrasiden bahsetmek mümkün olamaz.

Biz, mesleği gereği ya da basın özgürlüğüne destek verdikleri için karalanan, hapse atılan, susturulmaya çalışanların sesi olmak için var gücümüzle çalışacağız.

Biz gazeteciyiz ve haykırıyoruz:

Gazetecilik suç değildir!”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11855
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ben Gazeteciyim İnisiyatifi : “Gazetecilik Suç Değildir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat