23 Temmuz 2023, Pazar - 11:59

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Binlerce kadın Ankara sokaklarındaydı

Tarih: 09 Mart 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 263

Kadınlar, kendilerine yönelik şiddete, tacize karşı sokaklardaydı. Pankartlarıyla, sloganlarıyla, halaylarıyla alanları dolduran kadınlar, “erkek egemen sisteme itaat etmeyeceklerini” açıkladı.

Kadınlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Ankara sokaklarındaydı. Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 12.00’da Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde toplanan kadınlar, Cemal Gürsel Caddesi üzerinden Kurtuluş Meydanı’na doğru yürüyerek, 12.30’da Meydan’daki kadınlarla buluştu. Binlerce kadın, kortejler oluşturarak Ziya Gökalp Caddesine doğru harekete geçti ve sık sık “Kadın, Yaşam, Özgürlük (Jin, Jiyan, Azadi)”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” gibi sloganlar attı.

“Kadın cinayetleri politiktir”

Kortej yürüyüşünün sonlandığı Çankaya Belediyesi’nin önünde bir platform oluşturuldu. Platformda Türkçe, Kürtçe ve Arapça’nın yanı sıra işaret dili de kullanıldı. Basın açıklamasında “Özgecan’ın katledilmesinin üzerinden daha bir ay geçmedi. Özgecan’ı öldürenin erkek zihniyeti olduğunu biliyoruz. Bu erkek zihniyetini besleyenler başta siyasal iktidar olmak üzere, bu cinayetin sorumlusudur. O yüzden taziyemize gelmeyin! Biz bedenimize uzanan bu iktidarı tanımıyoruz! Kadın cinayetleri politiktir! Hesabını soracağız” denildi.

halil (181) (600x416)

Fotoğraf: Halil Kızılırmak

“Artık susun, kadınlar eşitlik istiyor”

Basın açıklamasının devamında, kadın sorununun geleneksel aile yapısına indirgenmeye çalışılmasına tepki olarak şöyle denildi: “İnadına aile değil kadın diyoruz! Adalet ya da eşdeğerlik değil her yerde eşitlik istiyoruz. Savaş değil, adil, özgür bir ülke istiyoruz. İnsanca ücret, güvenceli iş istiyoruz. Sizden istemiyoruz, kendimiz alacağız”.

Fotoğraf: Halil Kızılırmak

Fotoğraf: Halil Kızılırmak

LGBTİ bireyler alandaydı

Artan nefret söylemi ve suçlarıyla mücadele eden LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel, İnterseksüel) bireyler sokaklardaydı. LGBTİ bireyler, cinsel yöneliminden ve engelinden dolayı hakarete uğramadıkları, nefret cinayetlerine kurban edilmedikleri bir yaşam için taleplerini dile getiren sloganlar attı.

Fotoğraf: Şeyma Paşayiğit

Fotoğraf: Şeyma Paşayiğit

Fotoğraf: Halil Kızılırmak

Fotoğraf: Halil Kızılırmak

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6089
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Binlerce kadın Ankara sokaklarındaydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat