24 Temmuz 2023, Pazartesi - 16:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yoksulluk sınırı asgari ücretin 4.5 katı

Tarih: 29 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 118

Türk-İş, 2015 yılının Ekim ayı yoksulluk sınırı, açlık sınırı ve aylık-yıllık gıda harcamaları verilerini açıkladı. Açıklamada; 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 379 lira, yoksulluk sınırının ise 4 bin 473 lira olduğu belirtiliyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından 28 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının Ekim 2015 verileri açıklandı. Araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 379 lira 9 kuruş; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 472 lira 61 kuruş oldu. Açlık sınırı geçen yılın ekim ayına oranla 173 lira 66 kuruş artarken, yoksulluk sınırı da 546 lira 14 kuruşluk bir artış gösterdi.

Türk-İş yoksulluk sınırı 2

On ayda mutfak harcaması 147 lira arttı

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 18 lira arttı, Ekim 2015’in sonunda ise bir ailenin mutfak harcamasına 147 lira ek yük geldi. Yılbaşından itibaren bir ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış 458 lirayı bulurken, bekâr olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 206 lira artarak bugün itibariyle bin 664 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinde 206 liralık artış olurken, net asgari ücret artışı sadece 110 lira.

Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar bu ay değişmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta ise etteki fiyat artışı, kıyma ve kuşbaşında devam etti.

Yaş sebze-meyve fiyatları ekim ayında mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Özellikle mevsim sebze-meyvelerinin pazarda çoğalması ve bazı yüksek fiyatlı ürünlerin tezgâhlarda yer almaması bunda etkili oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bulgur fiyatının biraz artması dışında bir değişiklik gözlenmedi. Son grupta yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8725
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yoksulluk sınırı asgari ücretin 4.5 katı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Radyo İlef’ten Özkan Uğur anısına program

Radyo Atölyesi öğrencileri, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden sanatçı Özkan Uğur anısına “Kimler Geldi Kimler Geçti” başlıklı radyo programı hazırladı. Program 21.00’da yayında olacakåç.

Kapat