24 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:12

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

2019 yılı kadın mücadelesi takvimi

Tarih: 08 Ocak 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 59

Kadınlar 2019’da her yerde cinsiyet eşitsizliğine ve kadın kimliğine yönelik saldırılara karşı ses çıkarmaya devam etti.

Kadınlar 2019’da her yerde cinsiyet eşitsizliğine ve kadın kimliğine yönelik saldırılara karşı ses çıkarmaya devam etti. Kadınların mücadelesinde bu yıl şu tarihler öne çıktı:

4 Ocak – “Kadınlar Birlikte Güçlü”nün çağrısıyla 40’tan fazla ilden 800’ü aşkın kadınla Türkiye Kadın Buluşması için İstanbul’a çağrı yapıldı. Buluşma 5 Ocak’ta Beşiktaş’ta gerçekleşti.

10 Ocak – Kayseri’de çocukken gittiği hastanede muayene sırasında bir doktor tarafından tacize maruz bırakılan bir LGBTİ+ bireyi Kayseri’de açtığı davanın beraat alması sonrasında Ankara’da tekrar açtığı davayı kazandı.

13 Ocak – Artan kadın cinayetlerine karşı Antakya Kadın Dayanışması, “Kadını kurban değil toplumsal özne olarak açığa çıkaran, daha güçlü bir kadın örgütlenmesi yaratarak direnebiliriz” açıklamasında bulundu.

14 Ocak –  Hande Buse Şeker’in öldürülmesinin ardından Kadıköy’de açıklama yapılarak, trans kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınması talep edildi.

17 Ocak – Eskişehirli kadınlar çocuk istismarı failine evlilik affı getiren düzenlemeye karşı sokağa çıkarak iktidara “Aklınızdan bile geçirmeyin” diye seslendi.

17 Ocak – Klinik psikolog Murat Paker, kadın danışanına cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada “iyi hal” indirimi ile 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

20 Ocak – Samsun Kadın Dayanışması, “çocuk istismarı faillerine evlilik affı” olarak bilinen düzenlemenin yeniden gündeme gelmesine karşı açıklama yaparak “İzin vermeyeceğiz” dedi.

21 Ocak – Bilgi Üniversitesi’nden Kadınlar, cinsel saldırıdan hapis cezası verilen Paker’in üniversite ile ilişiğinin kesilmesi yönünde adım atması için üniversite yönetimine çağrı yaptı.

23 Ocak – Çocuk istismarına ilişkin AKP’nin hazırlamış olduğu torba yasaya karşı 160’ı aşkın kadın ve LGBTİ+ örgütü ortak açıklama yayımlayarak tecavüzü, erken ve zorla evlilikleri meşrulaştıracak hiçbir yasal değişikliği kabul etmeyeceklerini kaydetti.

28 Ocak – İzmir Kadın Platformu yeniden tartışmaya açılan cinsel istismar yasasına karşı basın açıklaması düzenledi.

30 Ocak – Sözcü.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’in yemek teklifini kabul etmediği için haberleri yayımlayanmayan ve daha sonra işten atılan Melis Bayraktar işe iade davasını kazandı.

30 Ocak – Akademide yaşanan erkek şiddeti vakalarına karşı bir araya gelen akademisyenler, “Cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün” başlığıyla yayımladıkları çağrı metnini imzaya açtı.

30 Ocak – 18 baro ortak açıklama yaparak çocuk istismarına meşruiyet kazandıracak erken yaşta evliliklere af getiren tasarıya tepki gösterdi.

1 Şubat – EMEP, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe kadar “Krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz” diyerek her yerde kadın buluşmaları yapacak.

2 Şubat – Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi’nin çağrısıyla farklı sektörlerden bir araya gelen kadınlar, ekonomik krizin kendilerini nasıl etkilediğini anlattı.

4 Şubat – Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların medyada görünürlüğüne ilişkin 2018 Medya İzleme Raporu’nu yayımladı.

5 Şubat – Kadınlar önce #İstismarıAffetmeyeceğiz etiketiyle sosyal medyada buluştu, ardından başta İstanbul’un pek çok noktasından, Antakya, Mersin ve Bodrum’dan TBMM’yi  uyardı: “Çocuk istismarcılarına affı aklınıza da Meclis’e de getirmeyin”

6 Şubat – Şule Çet davasının ilk duruşması görüldü. Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 15 Mayıs’a erteledi.

8 Şubat – Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi yerel seçimler için pozitif adaylığın sözde kaldığını açıkladı.

10 Şubat – Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, 8 Mart’a giderken Sendika Uzmanı Onur Bakır ile işçi kadınların haklarını ve mücadele yöntemlerini konuştu.

11 Şubat – 4 yıl önce bugün katledilen Özgecan Aslan, Mersin’deki mezarı başında anıldı.

14 Şubat – Pek çok ilde kadınlar 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasıyla kadına dönük şiddete tepki gösterdi.

17 Şubat – Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla gerçekleşen forumda kadınlar kazanılmış haklarına yönelik saldırıları ve saldırılara karşı mücadeleyi konuştu.

19 Ocak – HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınların siyasette eşit temsiliği olmadığını söyledi, Meclis araştırması teklifi verdi.

20 Şubat – MEB ve YÖK’ün Akit ve benzeri çevrelerin hedef göstermesinin ardından toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinden vazgeçtiğini açıklamasına Eğitim Sen tepki gösterdi.

20 Şubat – Adıyaman Barosunun düzenlediği ‘Güçlü kadın, Güçlü toplum’ söyleşisinde kadınların kazanılmış haklarını koruyabilmesi için mücadele vurgusu öne çıktı.

20 Şubat – TKDF Başkanı Canan Güllü, KEFEK’e yazdığı açık mektupta İslam Konferansı Örgütü’nün ‘erkeğe saygılı eş’ tanımlamasını reddettiklerini söyledi.

21 Şubat – KESK Kadın Komisyonu, toplumsal cinsiyet eşitlikçi ve özgürlükçü yerel yönetimlerden yana oy kullanma çağrısında bulundu.

22 Şubat – Ankara’da kadınlar, kızını istismar eden eşine dava açtığı için öldürülen Döndü Şengül için yürüdü.

23 Şubat – Kadın Adayları Destekleme Vakfı, partilerin yerel seçimlerde kadınları düşük temsiliyette aday göstermesine tepki gösterdi.

23 Şubat – TMMOB, 3. Kadın Sempozyumu’nu “Kriz, Kent, Kadın” başlığıyla Ankara’da gerçekleştirdi.

27 Şubat – İstanbul ve Ankara’da kadınlar 8 Mart programını açıkladı; yoksulluğa, krize, kadın cinayetlerine ve tacizlere karşı alanlarda olacaklarını duyurdu.

2 Mart – Ankara Mamak’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Tek Mezar Parkı’nda toplanan kadınlar, polis engeline rağmen basın açıklaması yaptı.

3 Mart – İstanbul’da kadınlar, krize, savaşa ve şiddete karşı birlikte mücadele mesajı verdikleri 8 Mart mitinginde buluştu.

3 Mart – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi İstanbul Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği şölen düzenledi.

5 Mart – Kocaeli ve Malatya’da KESK üyesi kadınlar 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi talebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına faks çekti.

5 Mart – Devrimci Güç Birliği, Dersim’de merkez Gazik Mahallesi’nde kadın seçim bürosu açtı.

6 Mart – Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken kadın gazetecilerin yaşadıklarını anlattığı ‘Şiddet Deneyim Paylaşım Grubu Raporu’nu yayımladı.

6 Mart – İzmir’de Karşıyaka İskele karşısında her hafta yapılan oturma eyleminin 95’incisinde kadınlar bir araya geldi. KESK’li kadınlar, 8 Mart kadın taleplerini açıkladı.

7 Mart – Çorum Kadın Platformu düzenlediği basın açıklamasıyla sendika hakkı için direnen ve çoğunluğu kadın olan Flormar işçilerine destek verdi.

8 Mart – Diyarbakır’da kadın örgütleri tarafından düzenlenen miting İstasyon Meydanı’nda yapıldı.

8 Mart – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan Dersim Kadın Platformu “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir!” pankartı taşıdı.

8 Mart – 17’nci Feminist Gece Yürüyüşü’nü engelleyen polis, ara sokaklarda kadınlara karşı biber gazı ve plastik mermi kullanarak saldırdı.

8 Mart – Adana Kadın Platformu üyeleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Adana çevresinde bulunan cezaevlerindeki 155 kadın mahpuslara dayanışma kartı gönderdi.

8 Mart – İzmir Barosu üyesi avukatlar, İzmir Barosu önünde toplanarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde cübbeli yürüyüş gerçekleştirdi.

8 Mart – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Ankara Batıkent’te coşkuyla kutlandı.

8 Mart – ODTÜ’de kadınlar, 8 Mart Gece Yürüyüşünde buluştu. 5. Yurt önünde bir araya gelen kadınlar, Yurtlar Bölgesindeki yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

8 Mart – Kayseri’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Forum AVM önünde buluşup Cumhuriyet Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirdiler.

8 Mart – Çorum Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Çorum Park önünde basın açıklaması düzenledi.

8 Mart – Ankara Kadın Platformu, saat 12.30’da Sakarya Meydanı’nda toplandı.

8 Mart – Adana Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar,saat 17.00’de Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanarak mitingin gerçekleşeceği Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.

10 Mart – İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla İzmir’de bir araya gelen kadınlar talepleriyle Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

15 Mart – İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, “Kent, yaşam ve kadın” konulu panel düzenledi. Panele direnişteki işyerlerinden kadınlar da katıldı.

16 Mart – “Kadınlar ezanı protesto etti” çarpıtmasına tepki gösteren Ankara Kadın Platformu, “Kadınların yan yana gelişi iktidarı korkutuyor” açıklaması yaptı.

18 Mart – Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Fatma Yıldız’ın, kız kardeşinin eşi tarafından çocuklarının gözü önünde öldürüldüğü parkta eylem yaptı.

26 Mart – Koç Üniversitesi öğrencileri, bir kadın öğrencinin darp ve taciz edilmesine yönelik soruşturmanın adil ve hızlı yürütülmemesine tepki gösterdi.

26 Mart – Adana ve Mersin’de kadınlar cinsel istismar sanığı imamın tutuksuz yargılanmasına tepki göstererek 29 Mart’ta yapılacak duruşmaya çağrı yaptı.

31 Mart – Gülsuyu-Gülensu Kadın Dayanışma Evi Maltepe’de işe giden Fatma Şengül’ün iş arkadaşı tarafından sokak ortasında öldürülmesine tepki gösterdi.

8 Nisan – Yanında çalışan hekime cinsel saldırıda bulunduğu için tutuklanan öğretim üyesi Hasan Bilgili, öğrencileri tarafından protesto edildi.

8 Nisan – Şule Çet’in 15 Mayıs’ta görülecek duruşması öncesi pek çok kentte oluşturulan komisyonlardan biri olan İstanbul komisyonu bir araya geldi.

8 Nisan – Kamuoyunda nafaka uygulamaları ile ilgili çarpıtılmış ya da gerçek dışı bilgiler verildiğini belirten Mor Çatı Vakfı, açıklama yaptı.

13 Nisan – Kadın Meclisleri Türkiye’nin pek çok ilinde düzenlediği eylemlerle Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün aydınlatılmasını ve adalet sağlanmasını istedi.

14 Nisan – Kadın Dayanışma Vakfı Kadın Danışma Merkezi kendilerine yapılan başvurular ve sunduğu destek doğrultusunda 2018 faaliyet raporu hazırladı.

15 Nisan – Kızılırmak Futbol Turnuvası, kadına yönelik şiddete ve kadın intiharlarına karşı farkındalık yaratmak amacıyla kadınların maçı ile başladı.

16 Nisan – Rize’nin Fındıklı ilçesinde Belediye Kadın Meclisi ilk toplantısını 400 kadınla yaptı. Taleplerini konuşan kadınlar meclis yönetimini de belirledi.

24 Nisan – Küçükçekmece’deki çocuk istismarına karşı pek çok yerde yurttaşlar sokağa çıkarak eylem gerçekleştirdi.

5 Mayıs – Ailesi tarafından zorla Ankara’dan alınıp Sakarya götürülerek 67 gündür alıkoyduğu belirtilen 20 yaşındaki üniversitesi öğrencisi Şule Duman’ın, jandarma tarafından kurtarıldığı açıklandı.

10 Mayıs – İzmir Menemen’de kitle örgütleri son günlerde ülkede artan çocuk istismarı haberlerine karşı ‘dur’ demek için basın açıklaması düzenledi.

12 Mayıs – Şule Çet için Adalet Ekibi, Şule Çet’in hayatını kaybettiği Yelken Plaza önünde düzenlediği anmada 15 Mayıs’ta görülecek duruşmaya çağrı yaptı.

15 Mayıs – Şiddet gördüğü eski eşini öldüren Name Öztürk’e verilen hapis cezası istinaf mahkemesine taşındı. Mahkeme, Öztürk’ün tahliyesine karar verdi.

21 Mayıs – Adana Barosu, düzenlediği basın açıklamasıyla Avukat Müzeyyen Boylu’nun boşanmak istediği eşi tarafından öldürülmesine tepki gösterdi.

23 Mayıs – Ankara’da, Merve Demirel’in gözaltına alınırken uğradığı polis taciziyle ilgili, polis hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

28 Mayıs – Gazeteci kadınlar Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonunun (EFJ) düzenlediği toplantıda sorunlarını tartıştı. Toplantıya 19 ülkeden gazeteci sendikalarının temsilcisi kadınlar katıldı.

29 Mayıs – İstanbul Anadolu Adliyesinde avukatın eteğine kısa diyerek fotoğrafını çekip baroya göndermek isteyen hakim Mehmet Yoylu görevden uzaklaştırıldı.

30 Mayıs – İstanbul Tabip Odası, hastasına muayene sırasında ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan hekime uyarı ve para cezası verdi.

30 Mayıs – Ankara Kadın Platformu, Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezasını protesto etti.

30 Mayıs – Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Khalkedon Meydanından Süreyya Operasına yürüdü.

11 Haziran – Uğradığı asitli saldırı sonucu yüzünde kalıcı hasarlar oluşan Berfin Özek’in yüz ameliyatı için geri sayım başladı. Berfin yeni yüzüne kavuşmaya hazırlanıyor.

27 Haziran – İzmir Çiğli’de iki kadının cinayete kurban gitmesiyle ilgili Çiğli Kadın Platformu basın açıklaması düzenledi.

3 Temmuz – Ankara Kadın Platformu, tecavüz sanığı Prof. Dr. Hasan Bilgili’nin serbest bırakılmasına tepki gösterdi, “Olayın örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz, sesimizi büyüterek çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

5 Temmuz – Filiz Kaplan’ın boşandığı eşi tarafından öldürülmesine ilişkin açıklama yapan Mersin Kadın Platformu, şiddete maruz bırakılan kadınların korunmasını talep etti.

6 Temmuz – Uğradığı asitli saldırı sonrası yüzü yanan ve ciddi bir ameliyat geçiren Berfin Özek adına şiddete maruz kalan kadınlar için vakıf kurulacak.

8 Temmuz – Munzur Üniversitesindeki taciz iddialarının aydınlatılarak üniversitede görevli olan C.T. hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Dersim Kadın Platformu, olayın takipçisi olacaklarını duyurdu.

11 Temmuz – Edebiyatçılar, SabitFikir dergisinin son dönemdeki ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik söylemlerini yayınladıkları ortak bildiriyle tepki gösterdi.

25 Temmuz – CHP‘li Sezgin Tanrıkulu, trans kadın Didem Akay’ın yaşamına son vermesi sonrası translara yönelik şiddet ve nefret söyleminin önüne geçilmesi için meclis araştırması istedi.

17 Ağustos – İzmir Dikili’de eski eşi tarafından darbedilip, eski kayınpederi tarafından öldürülen Zümrüt Er toprağa verildi. Cenazeye katılan Dikili Kadın Platformu, kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

21 Ağustos – Adalet ve Sağlık Bakanlıklarının keyfi tutumu nedeniyle cinsiyet geçiş ameliyatı olamayan, 6 yıldır mücadele eden tutuklu trans Buse’nin arkadaşları dayanışma çağrısı yaptı.

24 Ağustos – Emine Bulut cinayetine ilişkin açıklama yapan Ankara ve İzmir baroları, cinayetlerin hükümetin uyguladığı politikalardan kaynaklandığını vurguladı.

24 Ağustos – Kırıkkale’de çocuğunun gözü önünde eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut’un son sözleri kadınları sokağa döküyor. Yurdun pek çok noktasında kadınlar “Ölmek istemiyorum” diyerek kadın cinayetlerini protesto etmek üzere eylemler yapıyor.

25 Ağustos – Emine Bulut cinayetinin ardından sosyal medyada #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketiyle düzenlenen kampanyada sözleşmenin uygulanması çağrısı yapıldı.

29 Ağustos – Rize Fındıklı’da yüzü aşkın kadın, kadın cinayetlerine karşı yürüdü.

30 Ağustos – Anadolu Efes, “Delikanlı Henry” ve “Zilli Sally” diye iki yeni bira çıkardı. Biraların cinsiyetçi isimlerine ve “Delikanlı”nın “Zilli”den daha yüksek alkollü olmasına sosyal medyadan tepki yağdı.

3 Eylül – Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, kadına şiddet uygulayan kimsenin belediyede çalışamayacağını söyledi.

4 Eylül – İzmir Barosu, kadın çalışanlarına 1 gün regl izni verme kararı aldı.

12 Eylül – Gazi Mahallesi’nde kadınlar, eski eşi tarafından hastanede saldırıya uğrayan Sibel Altunsöğüt ve kızı Cennet Göztepe’ye destek için yürüyüş yaptı.

19 Eylül – Antep ve Mersin’de adalet talebiyle bir araya gelen kadınlar, özel harekat polisi Fatih Aykul tarafından evinde öldürülen Feray Şahin’in ölüm yıl dönümünde açıklama yaptı.

21 Eylül – ÖĞ-DER’in düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Problemleri Sempozyumu” kadınlar tarafından protesto edildi.

22 Eylül – İran’da statta yakalanan ve hapis cezası verildiği için kendini yakan Seher Hudayari için “Kadınlar Sahaya Seher Hudayari İçin Çıkıyor” etkinliğinde kadınlar sahaya çıktı.

28 Eylül – Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen onlarca kadın #KadınCinayetleriniAcilÖnle kampanyasının startını verdi.

12 Aralık – İzmir Buca’da kadın örgütleri, 22 yaşındaki Tuğçe Baran’ın erkek arkadaşı Emre Kara tarafından başından vurularak öldürülmesi sonrasında sokağa çıktı, “Öldüren sevgi istemiyoruz” dedi.

12 Ekim – Bundan tam 6 yıl önce Gezi Parkı direnişinin oluşturduğu dayanışmacı, paylaşımcı, eşitlikçi siyasal ve kültürel atmosferi Kadıköy’e taşıyanların öncülük yaptığı Karşı Lig, 7’inci sezona başladı.

15 Ekim – Eskişehir’de Demokratik Kadın Platformu üyesi kadınlar, boşandığı Yalçın Özalpay’ın satırlı saldırısında ağır yaralanan ve yaşam savaşı veren Ayşe Tuğba Arslan için eylem yaptı.

18 Ekim – Hükümetten yapılan açıklamalara göre ikinci yargı paketinde yer alacağı belirtilen yoksulluk nafakasının sınırlandırılması ve kamuoyunda “çocuk istismarcılarına af” olarak bilinen çocukların istismarcılarla evlendirilmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa değişikliğine yönelik kadın örgütleri ortak bildirge yayımladı.

21 Ekim – Kırıkkale’de Emine Bulut’un eski eşi tarafından öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşmasında karar çıktı, mahkeme Fedai Varan’a indirim hükümleri uygulamadan müebbet hapis cezası verdi.

28 Ekim – Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, “Kadın düşmanı yargı paketine hayır” diye haykırdı.

29 Ekim – İzmir Aliağa’da kadınlar, tadilat nedeniyle kapatılan ve 5 yıldır kapalı olan kadın sığınmaevinin bir an önce yeniden açılması talebiyle topladıkları yüzlerce imzayı belediyeye iletti.

31 Ekim – İzmir Bornova’da kadınlar, yeni yargı paketinde yer alacağı ifade edilen nafaka ve çocuk istismarı düzenlemesine karşı sokağa çıktı.

6 Kasım – Menemen’de “Kadın Emeği ve Kooperatifleşme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Kadınlar, yerel yönetimden istihdama yönelik adımlar atmasını istedi.

8 Kasım – HDP’li Dirayet Dilan Taşdemir, Diyanet’in kadını eşine hizmet eder konumda gösterdiği cinsiyetçi video ile ilgili soru önergesi verdi.

12 Kasım – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanı Yavuz Saltık, kadın sığınmaevi açacaklarını bildirdi.

14 Kasım – Nafaka Hakkı Kadın Platformu, 2 . Yargı Paketi ile nafaka hakkının sınırlandırılacağı ve çocuk istismarına af geleceği haberleri üzerine siyasi parti temsilcileriyle TBMM’de bir dizi görüşme yaptı.

17 Kasım – İzmir Buca’da kadınlar bir araya gelerek Buca Kadın Platformunu kurdu.

19 Kasım – HDP milletvekillerinin kadına yönelik şiddetin araştırılması talebiyle Meclise verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

23 Kasım – ODTÜ’de kadın öğrenciler; geleceksizlik, yoksulluk ve şiddete karşı 25 Kasım yürüyüşü düzenledi.

25 Kasım – İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen binlerce kadın “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi.

25 Kasım – Ankara’da kadınlar, polisin engelleme çabalarına rağmen yürüdü, “Haklarımıza yönelik saldırılar ne kadar artarsa artsın bir adım bile geriye çekilmeyeceğiz” dedi.

25 Kasım – İzmir’de ÖSYM binası önünden yürüyerek Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapan kadınlar; şiddetsiz, krizsiz, sömürüsüz, savaşsız, eşit ve özgür bir dünya istedi.

26 Kasım – İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında şiddet mağduru kadınlara yönelik güçlendirme ve farkındalık çalışması yapmasını sağlayacak “Ortak Hizmet Protokolü” imzalandı.

4 Aralık – Eskişehir’de kadınlar, 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen katledilen Ayşe Tuba Arslan için adliyenin önünde eylem yaptı.

4 Aralık – CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Ayşe Tuba Arslan’ın ailesiyle Mecliste basın toplantısı yaptı. Çakırözer, kadına yönelik şiddette uzlaştırmanın yasaklanması için Meclise iki ayrı kanun teklifi sundu.

6 Aralık – Ordu Kadın Platformu’nun çağrısı ile bir araya gelen yüzlerce kadın: Ceren yaşasaydı 21. yaş gününü ailesi ve sevenleriyle kutlayacaktı. Ceren’e sözümüz adalet olsun.

7 Aralık – İstanbul Pendik Esenyalı Mahallesi’nde uzun zamandır eşinin şiddetine maruz kalan ve yaklaşık 20 gün önce intihar eden Eda Çakar için kadınlar sokağa çıktı.

8 Aralık – İstanbul Kadıköy’de şiddete ve kadın cinayetlerine karşı danslı protesto “Las Tesis” için toplanan kadınlar polis müdahalesi ile karşılaştı.

8 Aralık – Ankara’da Las Tesis feminist grubunun tüm dünyaya yaydığı danslı protestoyu gerçekleştirdi. Ankaralı kadınlar, “Sıra Bizde” diyerek kadın cinayetlerine dikkat çekti.

10 Aralık – Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Ceren Özdemir’in adının Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkı’nda yaşatılacağını duyurdu.

11 Aralık – İzmir Buca Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini rehber alarak kurduğu Özgecan Kadın Danışma Merkezi (ÖKDM) ile bugüne dek 4 bin 304 kadının hayatına dokundu.

12 Aralık – Ankara’da kadınların yapacağı #LasTesis adlı danslı protestosuna polis müdahale etti. Çok sayıda kadın gözaltına alındı.

13 Aralık – Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin davanın 6. duruşmasında mahkeme heyeti, Çağatay Aksu’ya müebbet ile 12 yıl 6 ay, Berk Akand’a da 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

13 Aralık – Ankara’da kadınlar, dün boşandığı eşi tarafından bıçaklanan Fadime Tekin’e destek olmak ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için bir araya geldi.

24 Aralık – TGB’liler, Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilmek istenen “Las Tesis” dansını ve kadınları hedef aldı. TGB üyelerini mor boyalar ile protesto eden 9 kadın gözaltına alındı.

25 Aralık – Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde “Las Tesis” dansı yapmak isteyen kadınları polis engelledi. 5 kadın, 3 erkek öğrenci gözaltına alındı.

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26679
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 2019 yılı kadın mücadelesi takvimi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat